Napasta lui Afrim şi alte delicatese la FEST-FDR 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/napasta-lui-afrim-si-alte-delicatese-la-fest-fdr-2014/

FEST-FDR2014 – Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti oferă spectatorilor, în premieră, o primăvară de spectacol în două etape: 14-18 mai – secţiunea FDR şi 10-17 iunie – secţiunea FEST (spectacole internaţionale), care include şi modulele OUTDOOR (spectacole în aer liber), SOUND SCENE (concerte) şi PERFORMACE / TEATRU-DANS.

Un articol de Petre Ivan|13 martie 2014

FEST-FDR 2014 – Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti oferă spectatorilor, în premieră, o primăvară de spectacol în două etape: 14-18 mai – secţiunea FDR şi 10-17 iunie – secţiunea FEST (spectacole internaţionale), care include şi modulele OUTDOOR (spectacole în aer liber), SOUND SCENE (concerte) şi PERFORMACE / TEATRU-DANS.

În aceste zile a fost definitivată selecţia spectacolelor ce vor alcătui secţiunea FDR, dedicată spectacolului pe text de teatru românesc, clasic şi contemporan.

Titlurile reţinute sunt următoarele:

NĂPASTA de I.L. Caragiale /regia Radu Afrim / Teatrul Naţional Bucureşti

SÂNZIANA ŞI PEPELEA de Vasile Alecsandri / regia Alexandru Dabija / Teatrul Naţional Cluj-Napoca

CABARETUL CUVINTELOR de Matei Vişniec / regia Ştefan Iordănescu / Teatrul Naţional Timişoara, în colaborare cu Teatrul Minicipal din Turda

TIPOGRAFIC MAJUSCUL,  un spectacol de Gianina Cărbunariu / Teatrul Odeon, Bucureşti

BEZNĂ DE MINĂ  de Székely Csaba /regia  Aba Sebestyén /Studio Yorick, Târgu-Mureş şi Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós”

SOLITARITATE, un spectacol de Gianina Cărbunariu /Teatrul Naţional „Radu Stanca”, Sibiu

PROFU’ DE RELIGIE de Mihaela Michailov / regia Bobi Pricop /Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, Craiova

DREAMING ROMANIA creaţie colectivă / Teatrul FIX, Iaşi

BUCHAREST CALLING  de Peca Ştefan/ regia Andi Gherghe /Studio Yorick, Târgu-Mureş

CAZUL GENOVEZE de Alina Nelega / regia Gavril Cadariu /Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”

Napasta

PUNCT TRIPLU, un spectacol de Bogdan Georgescu / Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”

NU NE-AM NĂSCUT LA LOCUL POTRIVIT de Alice Monica Marinescu şi David Schwartz / regia  David Schwartz / Asociaţia O2G Bucureşti

PISICA VERDE de Elise Wilk / regia Cristi Juncu /UNATC Bucureşti

SITE-SPECIFIC SERIAL THEATRE SHOW, EPISODE 2 – CERCETĂTORII JAPONEZI, texte de Maria Manolescu şi Peca Ştefan / regia Andreea Vălean  / dramAcum Bucureşti

DONTCRYBABY de Catinca Drăgănescu, după Scufiţa Roşie de Fraţii Grimm / un spectacol performance de Eugen Jebeleanu /Teatrul LUNI & Compagnie 28

7 DINTR-O LOVITURĂ, text şi  regie Lia Bugnar / Compania Teatrul nu e o clădire şi Godot Café – Teatru, Bucureşti

CARPATIEN GARDEN un spectacol de Radu Iacoban /Godot Café – Teatru, Bucureşti

A FOST ODATĂ LA TIMIŞOARA, un spectacol de Peter Kerek / Teatrul Naţional Timişoara

Napasta

Secţiunea FEST oferă publicului FEST-FDR2014 două spectacole de impact

Astfel, organizatorii evenimentului au invitat la Timişoara cunoscutul teatru parizian Théâtre des Bouffes du Nord care va prezenta cea mai recentă producţie a sa, spectacolul de teatru-muzică DESPRE EFECTELE DĂUNĂTOARE ALE TUTUNULUI de A.P. Cehov. Spectacolul ilustrează direcţia principală a acestei prestigioase instituţii, ilustrând conjunctura peste timp dintre un mare dramaturg (Cehov), mari compozitori (Bach, Ceaikovski), mari artişti ai costumului (Christian Lacroix) în interpretarea unor minunaţi artişti ai scenei pariziene.

De asemena, ultima zi de festival va prilejui publicului întâlnirea cu un spectacol de mare forţă, şi anume ÎNTOARCEREA ACASĂ.

Teatrul Metastasio, cel mai dinamic teatru din Toscana, intră în galeria europeană cu acest spectacol semnat de unul dintre cele mai importante nume ale regiei secolului XX – Peter Stein, care scrie cu acest text al la fel de celebrului dramaturg Harold Pinter o pagină de istorie teatrală.

Foto cu Napasta şi Cazul Genoveze – TNB şi Teatrul Naţional Târgu-Mureş

27
/02
/14

Prestez servicii artistice“ nu este doar un spectacol de teatru liber. Nu se joacă doar pe scenă și categoric o să te implici – involuntar – în desfășurarea lui, ajungând să faci parte din distribuție. Totul debutează abstract; regizorul anunță că spectacolul ce trebuia prezentat nu se va ține și cu scuzele de rigoare ne […]

26
/02
/14

Universitatea de Arte "George Enescu" şi Colegiul National de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi au încheiat editţia a XVI a a Colocviului Naţional de Muzicologie, eveniment ce a avut ca tematică Arta sonoră şi interdisciplinaritatea.

26
/02
/14

Joi, 27 februarie, Primăria Sectorului 3 organizează prin Centrul Cultural Casa Artelor primul eveniment de amploare din acest an. De Dragobete, Concertul „Ţi-am dat un inel” susţinut de celebra formaţie Holograf este cadoul pe care Primăria Sectorului 3 îl face cuplurilor care s-au căsătorit în anul 2013, la Casa de Căsătorii a Sectorului 3.

26
/02
/14

Chitaristul spaniol Paco de Lucia, unul dintre cei mai renumiţi chitarişti flamenco, a murit în Mexic, în urma unei crize cardiace. Decesul chitaristului reprezintă "o pierdere ireparabilă pentru lumea culturală, pentru Andaluzia", a declarat primarul din Algeciras, Jose Ignacio Landaluce.

26
/02
/14

Sunt tare interesată de procesul creației artistice, de cum se construiește un spectacol, de variațiunile prin care trec actorii până la conturarea personajelor, și mai ales de fermitatea și flexibilitatea unui regizor, fiindcă ei sunt cei responsabili de tot ce vedem pe scenă sau în afara ei, după caz.

26
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 26 februarie a încetat din viaţă Nicolae Tonitza, unul dintre cei mai importanţi pictori români, membru reprezentantiv al expresionismului şi postimpresionismului? La sfârşitul lui 2011, pictura acestuia, "În iatac" a fost adjudecată la preţul de 290.000 de euro, nou record la acea vreme pentru piaţa româneasca de artă. Recordul a fost doborât anul trecut, când tabloul "Două fete" realizat de Ştefan Luchian a fost vândut cu suma de 300.000 de euro.

26
/02
/14

Nu-mi place textul piesei „Cui i-e frică de Virginia Woolf?“. Am acest drept. Fără să fiu radical: nu cunosc nuanță în inviolabilitatea acestui drept. Ştiu că acest text face figură de capodoperă şi ştiu şi de ce.

26
/02
/14

S-a născut pe 26 februarie 1940, la Bucureşti. A fost fratele mijlociu din Fraţii Karamazov, a fost Claudiu din Hamlet sau Lopahin din Livada de vişini. Alexandru Repan mărturiseşte că hobby-ul său e teatrul, iar meseria sa e viaţa.

26
/02
/14

Instituto Cervantes, cu sprijinul Ambasadei Argentinei şi în parteneriat cu ArCuB, organizează pe 9 martie, de la ora 20.00, o incursiune muzicală în istoria tangoului, printr-un recital de pian şi chitară susţinut de argentinianul Mariano Castro, membru al trupei Narcotango, nominalizat de două ori la Premille Grammy pentru cel mai bun disc.

25
/02
/14

Miercuri, 26 februarie, de la ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti debutează în rolurile principale ale baletului Don Quijote tinerii balerini japonezi ai teatrului, Sena Hidaka şi Shuhey Yoshida. Inspirat de romanul lui Cervantes, baletul Don Quijote spune povestea de dragoste a doi tineri, aflaţi sub protecţia celebrului cavaler, întâmplări din care nu lipsesc situaţiile comice şi dansurile spectaculoase.

25
/02
/14

Institutul Cervantes din București, cu sprijinul Societății Culturale NexT, organizează joi, 27 februarie, de la ora 19.00, Seara de scurtmetraje. Joi va rula o primă parte a selecţiei „Cortos en el mapa” / „Scurtmetraje pe harta Spaniei”, filme realizate în Insulele Canare și prezentate în cadrul programului „Canarias en Corto”.

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.