Napasta lui Afrim şi alte delicatese la FEST-FDR 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/napasta-lui-afrim-si-alte-delicatese-la-fest-fdr-2014/

FEST-FDR2014 – Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti oferă spectatorilor, în premieră, o primăvară de spectacol în două etape: 14-18 mai – secţiunea FDR şi 10-17 iunie – secţiunea FEST (spectacole internaţionale), care include şi modulele OUTDOOR (spectacole în aer liber), SOUND SCENE (concerte) şi PERFORMACE / TEATRU-DANS.

Un articol de Petre Ivan|13 martie 2014

FEST-FDR 2014 – Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti oferă spectatorilor, în premieră, o primăvară de spectacol în două etape: 14-18 mai – secţiunea FDR şi 10-17 iunie – secţiunea FEST (spectacole internaţionale), care include şi modulele OUTDOOR (spectacole în aer liber), SOUND SCENE (concerte) şi PERFORMACE / TEATRU-DANS.

În aceste zile a fost definitivată selecţia spectacolelor ce vor alcătui secţiunea FDR, dedicată spectacolului pe text de teatru românesc, clasic şi contemporan.

Titlurile reţinute sunt următoarele:

NĂPASTA de I.L. Caragiale /regia Radu Afrim / Teatrul Naţional Bucureşti

SÂNZIANA ŞI PEPELEA de Vasile Alecsandri / regia Alexandru Dabija / Teatrul Naţional Cluj-Napoca

CABARETUL CUVINTELOR de Matei Vişniec / regia Ştefan Iordănescu / Teatrul Naţional Timişoara, în colaborare cu Teatrul Minicipal din Turda

TIPOGRAFIC MAJUSCUL,  un spectacol de Gianina Cărbunariu / Teatrul Odeon, Bucureşti

BEZNĂ DE MINĂ  de Székely Csaba /regia  Aba Sebestyén /Studio Yorick, Târgu-Mureş şi Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós”

SOLITARITATE, un spectacol de Gianina Cărbunariu /Teatrul Naţional „Radu Stanca”, Sibiu

PROFU’ DE RELIGIE de Mihaela Michailov / regia Bobi Pricop /Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, Craiova

DREAMING ROMANIA creaţie colectivă / Teatrul FIX, Iaşi

BUCHAREST CALLING  de Peca Ştefan/ regia Andi Gherghe /Studio Yorick, Târgu-Mureş

CAZUL GENOVEZE de Alina Nelega / regia Gavril Cadariu /Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”

Napasta

PUNCT TRIPLU, un spectacol de Bogdan Georgescu / Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”

NU NE-AM NĂSCUT LA LOCUL POTRIVIT de Alice Monica Marinescu şi David Schwartz / regia  David Schwartz / Asociaţia O2G Bucureşti

PISICA VERDE de Elise Wilk / regia Cristi Juncu /UNATC Bucureşti

SITE-SPECIFIC SERIAL THEATRE SHOW, EPISODE 2 – CERCETĂTORII JAPONEZI, texte de Maria Manolescu şi Peca Ştefan / regia Andreea Vălean  / dramAcum Bucureşti

DONTCRYBABY de Catinca Drăgănescu, după Scufiţa Roşie de Fraţii Grimm / un spectacol performance de Eugen Jebeleanu /Teatrul LUNI & Compagnie 28

7 DINTR-O LOVITURĂ, text şi  regie Lia Bugnar / Compania Teatrul nu e o clădire şi Godot Café – Teatru, Bucureşti

CARPATIEN GARDEN un spectacol de Radu Iacoban /Godot Café – Teatru, Bucureşti

A FOST ODATĂ LA TIMIŞOARA, un spectacol de Peter Kerek / Teatrul Naţional Timişoara

Napasta

Secţiunea FEST oferă publicului FEST-FDR2014 două spectacole de impact

Astfel, organizatorii evenimentului au invitat la Timişoara cunoscutul teatru parizian Théâtre des Bouffes du Nord care va prezenta cea mai recentă producţie a sa, spectacolul de teatru-muzică DESPRE EFECTELE DĂUNĂTOARE ALE TUTUNULUI de A.P. Cehov. Spectacolul ilustrează direcţia principală a acestei prestigioase instituţii, ilustrând conjunctura peste timp dintre un mare dramaturg (Cehov), mari compozitori (Bach, Ceaikovski), mari artişti ai costumului (Christian Lacroix) în interpretarea unor minunaţi artişti ai scenei pariziene.

De asemena, ultima zi de festival va prilejui publicului întâlnirea cu un spectacol de mare forţă, şi anume ÎNTOARCEREA ACASĂ.

Teatrul Metastasio, cel mai dinamic teatru din Toscana, intră în galeria europeană cu acest spectacol semnat de unul dintre cele mai importante nume ale regiei secolului XX – Peter Stein, care scrie cu acest text al la fel de celebrului dramaturg Harold Pinter o pagină de istorie teatrală.

Foto cu Napasta şi Cazul Genoveze – TNB şi Teatrul Naţional Târgu-Mureş

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.