National Book Awards 2014 – Phil Klay, Evan Osnos, Ursula K. Le Guin şi Jacqueline Woodson
https://www.ziarulmetropolis.ro/national-book-awards-2014-phil-klay-evan-osnos-ursula-k-le-guin-si-jacqueline-woodson/

Scriitorii americani Phil Klay şi Evan Osnos au câştigat, miercuri, premiile pentru cea mai bună operă de ficţiune, respectiv cea mai bună operă de non-ficţiune, la cea de-a 65-a ediţie a galei National Book Awards, unele dintre cele mai prestigioase premii literare din Statele Unite.

Un articol de Petre Ivan|20 noiembrie 2014

National Book Awards / Premiile au fost decernate în cadrul unui dineu organizat la New York, aceste distincţii numărându-se printre cele mai importante premii literare acordate în Statele Unite ale Americii şi care onorează cele mai bune opere de ficţiune, non-ficţiune, poezie şi încurajează tinerii scriitori, notează Mediafax.

Phil Klay, fost membru activ al armatei americane, a primit premiul pentru ficţiune, pentru cartea sa „Redeployment”, o colecţie de povestiri despre războaiele din Irak şi Afganistan.

Evan Osnos a obţinut premiul pentru non-ficţiune, acordat pentru cartea sa „Age of Ambition: Chasing Fortune, Truth, and Faith in the New China”.

La categoria ficţiune, juriul National Book Awards a trebuit să aleagă dintr-o listă de lucrări semnate de Rabih Alameddine, Marilynne Robinson, Anthony Doerr şi Emily St. John Mandel.

În motivaţia acordării premiului, juriul a descris cartea sa drept „viziune caleidoscopică asupra conflictului şi a lăsării la vatră”, iar Kaly a fost catalogat drept „povestitorul prin excelenţă al conflictului din Irak”.

Cele 4 cărţi câştigătoare

Evan Osnos, a cărui carte este despre drumul Chinei spre modernizare şi rolul individului şi al Partidului Comunist în acest proces, a concurat la categoria non-ficţiune cu lucrări semnate de Roz Chast, John Lahr, Anand Gopal şi Edward O. Wilson.

Lousie Gluck a primit premiul pentru poezie, cu opera „Faithful and Virtuous Night”, patru dintre cei cinci finalişti ai acestei categorii fiind femei.

Autoarea Jacqueline Woodson a primit distincţia pentru tineri scriitori, pentru „Brown Girl Dreaming”.

Ursula K. Le Guin, scriitoare de romante fanteziste, lucrări ştiinţifico-fantastice, cărţi de copii şi nuvele, a primit distincţia penru întreaga activitate „2014 Medal for Distinguished Contribution to American Letters” (Medalia pentru contribuţia eminentă la literatura americană, n.r.), pentru impactul transformator al scrierilor sale asupra literaturii americane.

Premiile National Books, oferite de National Book Foundation, au fost înfiinţate în 1950 pentru a onora cele mai bune creaţii ale literaturii americane. Juriul fiecărei categorii selectează câştigătorul din lista de propuneri trimisă de editurile americane.

Finaliştii celor patru categorii au fost aleşi dintr-o listă de 1.400 de propuneri.

Foto: National Book Awards 2014, Phil Klay şi Evan Osnos – wikipedia, facebook

19
/07
/14

Oare ce-ar face Hitler dacă s-ar trezi, viu și nevătămat, în Berlinul anului 2011? Poate că ar deveni... vedetă de televiziune. Acest scenariu este imaginat de Timur Vermes, în romanul „Ia uite cine s-a întors”.

18
/07
/14

Miercuri, 23 iulie, de la ora 19.00, editura Humanitas vă aşteaptă la Librăria sa din Cişmigiu alături de Sandra Ecobescu, Alexandra Rusu, Andreea Răsuceanu şi Radu Paraschivescu pentru a afla povestea vieţii lui Constance, soţia celebrului scriitor englez Oscar Wilde.

17
/07
/14

Luni, 21 iulie, ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu, va avea loc lansarea cărţii Marea cea Mare. O istorie umană a Mediteranei, un impresionant volum, reunind acribia academică şi savoarea poveştilor cu corsari, pelerini, comercianţi sau comandanţi de flote, scris de unul dintre specialiştii în istoria Mediteranei, David Abulafia, profesor la Universitea Cambridge.

10
/07
/14

Carlo M. Cipolla, mort în anul 2000, la 78 de ani, a sintetizat în “Legile fundamentale ale imbecilității umane” (Editura Humanitas, 2014) cea mai gravă dintre problemele cu care omenirea se confruntă în prezent.

09
/07
/14

Joi, 10 iulie, de la ora 18.00, la Ceainăria Cărtureşti Verona (Str. Arthur-Verona nr. 13-15, Bucureşti) va avea loc lansarea volumelor Caragiale după Caragiale. Arcanele interpretării: exagerări, deformări, excese de Angelo Mitchievici şi Camera obscură. Vis, imaginaţie şi bandă desenată de Ioan Stanomir, apărute recent la Editura Cartea Românească.

30
/06
/14

Unul dintre cei mai importanți prozatori români contemporani a împlinit 60 de ani. Fost tipograf, salahor, boxeur, ziarist şi, cel mai adesea, liber profesionist, Radu Aldulescu a debutat în 1993 cu romanul “Sonata pentru acordeon”, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor.

24
/06
/14

Un alt laureat al Premiului Nobel pentru Literatură a intrat în portofoliul Polirom. Este vorba despre Kenzaburō Ōe (n. 1935), unul dintre marii prozatori japonezi ai secolului XX, din opera căruia Editura Polirom a publicat romanele Stîrpiţi răul de la rădăcină, împuşcaţi copiii şi 17.

21
/06
/14

Scriitoarea, jurnalista şi profesoara Ana Maria Sireteanu, director al postului Radio România Cultural în perioada 1996 - 2002, a murit vineri, la vârsta de 69 de ani, după o lungă şi grea suferinţă.

13
/06
/14

Volumul ,,Născut în URSS” de Vasile Ernu, apărut la Editura Polirom în patru ediţii de succes – în 2006, ediţia a II-a, cu CD, în 2007, ediţia III-a în 2010 şi ediţia a IV-a în 2013 –, a fost publicat de curînd în Polonia, la editura Claroscuro, în traducerea de Radosław Biniarz, cu titlul ,,Urodzony w ZSRR”.

11
/06
/14

"Broaşte", un nou roman tradus în limba română al laureatului premiului Nobel pentru Literatura în 2012, scriitorul chinez Mo Yan, recent apărut în colecţia "Raftul Denisei" a editurii Humanitas Fiction va fi prezentat publicului miercuri, 11 iunie, ora 19.00 in Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta nr.38).

10
/06
/14

Asociația Ortodoxă pentru o Lume Nouă și Librăria Cărturești (de la Muzeul Țăranului Român) vă invită la o conferință cu tema ECHILIBRU, suținută de criticul literar Dan C. Mihăilescu, pe 12 iunie, de la ora 19:00. Intrarea este liberă.

09
/06
/14

Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate - ARCEN organizează marţi, 10 iunie, de la ora 19.30, în faţa Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR), situat pe Bulevardul Dacia din Capitală, evenimentul "Recviem pentru Muzeu", în contextul în care existenţa instituţiei este pusă în pericol.