NexT 2014 aduce cele mai bune scurtmetraje europene
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-2014-aduce-cele-mai-bune-scurtmetraje-europene/

Câteva dintre cele mai bune scurtmetraje lansate anul trecut pot fi văzute la Festivalul Internaţional de Film NexT (3 – 7 aprilie), în două dintre cele mai îndrăgite secţiuni: Short Matters! şi Semaine de la Critique. Cea de-a opta ediţie a Festivalului NexT va avea loc la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro şi Ceainăria Cărtureşti.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2014

Câteva dintre cele mai bune scurtmetraje lansate anul trecut pot fi văzute la Festivalul Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie), în două dintre cele mai îndrăgite secțiuni: Short Matters! și Semaine de la Critique. Cea de-a opta ediție a Festivalului NexT va avea loc la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro și Ceainăria Cărturești.

Cele 13 scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) vor fi proiectate la NexT în programul Short Matters!

În cadrul turneului organizat de Academia Europeană de Film, spectatorii vor putea (re)vedea și Death of  a Shadow, de Tom Van Avermaet, nominalizat la Oscar și distins cu trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Premiile EFA.

Death of A Shadow, trailer

NexT aduce la București, în premieră, și cele zece scurtmetraje prezentate anul trecut în Semaine de la Critique, secțiunea paralelă a Festivalului de la Cannes, inclusiv câștigătorul Discovery Award, Come and Play, de Daria Belova.

NexT 2014 – Short Matters! / Scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film

Cut / Tăietură, regia Christoph Girardet & Matthias Müller (Germania, 13’)

Death of A Shadow / Dood Van Een Schaduw / Moartea unei umbre, regia Tom Van Avermaet (Belgia-Franța, 20’)

Houses with Small Windows / Case cu ferestre înguste, regia Bülent Öztürk (Belgia, 15’)

Jump / Skok / Săritură, regia Petar Valchanov & Kristina Grozeva (Bulgaria, 30’)

Mystery / Misterio / Mister, regia Chema García Ibarra (Spania, 20’)

Morning / Dimineaţă, regia Cathy Brady (Irlanda-Marea Britanie, 20’)

Nuclear Waste / Yaderni wydhody / Deşeuri radioactive, regia Myroslav Slaboshpytskiy (Ucraina, 25’)

Orbit Ever After / Orbitând pentru totdeauna, regia Jamie Stone (Marea Britanie, 20’)

A Story for the Modlins / Una historia para los Modlin / O poveste pentru familia Modlin, regia Sergio Oksman (Spania, 26’)

NexT

Sunday 3 / Sonntag 3 / Duminică 3, regia Jochen Kuhn (Germania, 14’)

Though I Know The River Is Dry / Deşi ştiu că râul a secat, regia Omar Robert Hamilton (Qatar-Palestina, Egipt-UK, 19’)

The Waves / As Ondas / Valurile, regia Miguel Fonseca (Portugalia, 22’)

Zima, regia Cristina Picchi (Rusia, 13’)

Come And Play, trailer

NexT 2014 – Semaine de la Critique / Scurtmetrajele din competiția secțiunii paralele a Festivalului de la Cannes

Agit Pop, regia Nicolas Pariser (Franța, 31’)

Breathe Me / Ul-ge Ha-so-seo / Respiră-mă, regia Han Eun-young (Coreea de Sud, 20’)

Come And Play/ Komm Und Spiel / Hai la joacă, regia Daria Belova (Germania, 30’)

Butter Lamp / La lampe au beurre de yak / Lampa tibetană, regia Hu Wei (China-Franța, 15’)

Ocean / Océan, regia Emmanuel Laborie (Franța, 31’)

The Opportunist / Oportunistul, regia David Lassiter (SUA, 15’)

Patio / Pátio, regia Ali Muritiba (Brazilia, 17’)

Pleasure / Plăcere, regia Ninja Thyberg (Suedia, 15’)

NexT

Tau Seru, regia Rodd Rathjen (India-Australia, 8’)

Vikingar, regia Magali Magistry (Franța-Islanda, 14’29)

Foto cu Next, cele mai bune scurtmetraje europene – Next 2014

22
/12
/16

Cu siguranţă unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, care se bucură deja de şapte nominalizări la Globurile de Aur şi se poziţionează astfel ca unii dintre marii favoriţi la Oscaruri, ,,La La Land” va avea premiera în cinematografele din România pe 23 decembrie.

21
/12
/16

“Allied”, cu cu Marion Cotillard şi Brad Pitt în distribuție, “Collateral Beauty”, Will Smith, Keira Knightley, Edward Norton, Kate Winslet şi Helen Mirren, “Alice Through the Looking Glass”, cu Helena Bonham Carter si Johnny Depp și „Office Christmas Party”, cu Jennifer Aniston pe afiș, se numără printre cele mai proaste filme ale anului, în opinia celor de la faimoasa revistă Rolling Stone.

21
/12
/16

Născută într-o zi de 21 decembrie (1935), la Slobozia-Hodorogea, Orhei, în Basarabia, Stela Popescu a venit pe lume într-o familie de învățători, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă.

20
/12
/16

Primul spin-off al seriei "Star Wars", "Rogue One: A Star Wars story", a reușit cel de-al treilea cel mai bun start din acest an la box-office-ul nord-american, "pulverizându-și" concurenții. "Rogue One" a avut deja încasări de 300 de milioane de dolari la nivel mondial, deși nu a fost lansat încă în Coreea de Sud sau pe imensa piață chineză.

20
/12
/16

Regizorul și scenaristul Nae Caranfil este deopotrivă autorul textelor și compozitorul pieselor muzicale de pe coloana sonoră a celui mai recent film al său, 6,9 pe scara Richter, o comedie cu momente de musical puse în scenă de coregraful sârb Milan Gromilić. A avut premiera la ediţia TIFF de anul acesta, iar din 20 ianurie 2017 rulează pe marile ecran, inclusiv la Cluj.

19
/12
/16

Al Pacino va juca rolul lui Tennessee Williams în piesa "God Looked Away", prima producţie a Pasadena Playhouse, în programul PlayWorks. Spectacolul, care relatează o perioadă tulburată din viaţa dramaturgului, va avea premiera în primăvara lui 2017.

19
/12
/16

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI. Dorotheea Petre (aproape 36 de ani) este bine-cunoscută publicului cinefil din ţara noastră, din pelicula „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006).

19
/12
/16

“Când eram tânăr, viața mi se părea fără sfârșit...” - Marcello Mastroianni. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la moartea celui considerat latin loverul și figura simbol a cinemaului italian.

18
/12
/16

Topul celor mai bune filme care au putut fi văzute în premieră în România în 2016 este împărţit în trei. Un clasament de 10 poziţii include cele mai îndrăzneţe filme distribuite în cinematografe. Apoi, un top cu câteva filme exclusiv din festivaluri şi trei recomandări de documentare.

16
/12
/16

Relansat pe platforma Cinepub, "Senatorul melcilor", filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1995 în Competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, este o satiră politică în care grotescul este îmblânzit prin comic.

15
/12
/16

Cel mai aşteptat film românesc al anului 2017, ,,Ana, mon amour“, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost selectat în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (9-19 februarie) şi va putea fi vizionat în cinematografele din România din 3 martie, la scurt timp după premiera internaţională.

15
/12
/16

Tudor Aaron Istodor, actorul din „Fixeur” (regia: Adrian Sitaru), a fost selectat în programul Shooting Stars din cadrul celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul va avea loc în perioada 9-19 februarie 2017, în capitala Germaniei.

12
/12
/16

O participare istorică la Cannes, prezenţe şi premii în alte festivaluri importante, o nouă reformă, dezorientarea sau manierizarea unor regizori consacraţi, încercări onorabile de film de gen, documentare îndrăzneţe, dar şi obişnuitele pocnitori: un an 2016 bogat pentru cinematografia română.