NexT 2015 / Cronenberg, Sitaru şi cinema-ul de avangardă
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-2015-cronenberg-sitaru-si-cinema-ul-de-avangarda/

Experimente originale, filme provocatoare ale unor regizori consacraţi, precum David Cronenberg, şi o privire în spatele camerei de filmat sunt cele trei secţiuni cu dedicaţie pentru cinefili care intră în programul celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT.

Un articol de Petre Ivan|18 martie 2015

NexT  2015 / Anul acesta, la Festivalul NexT, un eveniment cinematografic care se va desfăşura la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi CinemaPRO, între 15 şi 19 aprilie, debutează secţiunile Avantgarde şi Behind the Scenes, în timp ce Arthouse Shorts revine după succesul din 2014.

Astfel, în Avantgarde, cinefilii vor regăsi experiment pur, un cinema care lucrează cu minţile spectatorilor direct prin mijloace plastice ca să îi uluiască, să îi intrige, să îi amuze şi să le ascută simţul vizual.

Programul Behind the Scenes va face deliciul spectatorilor curioşi să afle ce se întâmplă în spatele filmelor. Secţiunea conţine scurtmetraje despre diverse meserii legate de cinema – regizor, scenarist, actor, proiecţionist etc. – şi care, ca gen, variază de la

ARTA, de Adrian Sitaru

ARTA, de Adrian Sitaru

comedie absurdă la „desktop documentary”.

O astfel de privire în culise este „Artă”, în regia lui Adrian Sitaru, născut în timpul dezvoltării unui scenariu de lungmetraj

despre o minoră căzută victimă a traficului sexual.

Scurtmetrajul a fost proiectat la Veneţia şi premiat în numeroase festivaluri. Un alt titlu românesc este experimentul „Fata care mănâncă pizza”, de Ion Indolean, Bogdan Coste şi Adrian Cârlugea.

„Siempre tarde”, o comedie cu un scenarist ghinionist, „Ghili y la nada: Charlas Sobre Identitad”, un film eliptic şi absurd despre găsirea sensului artistic, şi un episod din ucenicia de proiecţionist stau alături de „Manifesto dos danados”, un film torid despre

The Nest, de David Cronenberg

The Nest, de David Cronenberg

un cuplu creativ, şi „Transformers: The Premake”, unic în şfelul său, care arată faptul că mediul online nu este aşa democratic şi în serviciul oamenilor-ca-noi cum ne amăgim.

Una dintre cele mai apreciate secţiuni anul trecut, Arthouse Shorts, a fost creată special pentru regizorii consacraţi: numele lor sunt prea sonore ca să mai apară pe lista concurenţilor din competiţie, dar filmele lor scurte sunt prea bune ca să lipsească.

Anul acesta, David Cronenberg vine cu „The Nest”, un film cutremurător despre obsesia unei femei care vrea să-şi îndepărteze chirurgical sânul stâng, cineasta franceză Claire Denis pune sub lupă un cuplu în „Voila l’enchaînement”, Albert Serra, câştigătorul Leopardului de Aur cu „Història de la meva mort” (2013), îi aduce un omagiu lui Rainer Maria Fassbender în „Cuba Libre”, iar Joao Pedro Rodrigues şi Joao Rui Guerra da Mata surprind în imagini de neuitat dezintegrarea unei comunităţi din Macao, în „IEC Long”, recent proiectat la Berlin.

Secţiunile complete vor fi disponibile în curând pe siteul festivalului.

Foto: Next 2015 – nextfilmfestival.ro.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.