NexT 2015: Kung Fu, muzică și cele mai bune scurtmetraje europene
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-2015-kung-fu-muzica-si-cele-mai-bune-scurtmetraje-europene/

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România le pregăteşte câteva surprize spectatorilor, într-o ediţie care acoperă gusturi foarte diverse: o seară memorabilă de filme „cu bătăi”, poveşti pe muzică şi colecţia de titluri nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2014. Ediţia a noua a Festivalului Internaţional de Film NexT va avea loc între 15 şi 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO.

Un articol de Petre Ivan|23 martie 2015

Miercuri, 1 aprilie, de la 20.00, în Club Control, Warm Up NexT 2015 aduce o mostră din selecția de anul acesta, într-o seară cu filme din diverse secțiuni și petrecere. Intrarea este liberă. 

Între 15 și 19 aprilie, în noul program Kung Fu NexT, spectatorii vor savura scurtmetraje de acţiune care parodiază cinema-ul asiatic de gen, „filme cu bătăi”, cu iconografie kung fu, comedii care arată cât de tare a pătruns în cultură forma aceasta de cinema popular.

Do Kwan Tae e o parodie delicioasă a filmelor cu bătăi, Schupakface: Genesis – a blockbusterelor cu supereroi; în Salvation, o femeie își căsăpește răpitorii în stilul eroinei din Resident: Evil, iar în multipremiatul Le Petit Dragon, fantoma lui Bruce Lee reînvie, doar că în forma unei jucării.

Cele șapte filme din  Kung Fu NexT vor fi proiectate sâmbătă, 18 aprilie, ora 20.00, la Cinema Elvire Popesco, și duminică, 19 aprilie, ora 20.00, la J’ai Bistrot.

Muzica, sunetele și ritmul au un rol central în filmele din NexT Beat. Noua secțiune cuprinde opt scurtmetraje, printre care Una furtiva lagrima, în care pești pe cale să fie gătiți cântă cu vocea lui Caruso, Carpe Jugular, un excelent musical în care ringul de dans e un sângeros câmp de luptă,  Je sens le beat qui monte en moi, cu o tânără, ghid turistic, care suferă de o boală bizară – la orice melodie, simte impulsul incontrolabil de a dansa, și emoționantul La Vie parisienne, un musical despre un trio amoros, în stilul filmelor lui Christophe Honoré. Scurtmetrajele din NexT Beat vor rula duminică, 19 aprilie, ora 20.30, la Cinema Elvire Popesco.

Revine la NexT, ca în fiecare an, programul Short Matters!. Cele mai bune scurtmetraje europene, premiate în marile festivaluri și nominalizate în 2014 la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) pot fi vizionate în premieră la București, la Institutul Cultural Român, joi, 16 aprilie, de la ora 18.00.

În programul inițiat de EFA se află și câștigătorul The Chicken (r. Una Gunjak), selecționat la Cannes, în Semaine de la Critique, și recompensat cu peste 25 de premii. Este drama emoționantă a unei fetițe și a mamei ei, în Sarajevo anului 1993.

Pride, marele câștigător la Clermont-Ferrand 2014

Pride, marele câștigător la Clermont-Ferrand 2014

Pride (r. Pavel Vesnakov), marele câștigător la Clermont-Ferrand 2014, cel mai important festival de scurtmetraje, redă confruntarea dintre un bunic, fost general, și nepotul homosexual;

documentarul Shipwreck (r. Morgan Knibbe), premiat la Locarno, surprinde urmele coșmarului din portul Lampedusa, când 360 de imigranți africani au murit înecați;

comedia neagră animată The Missing Scarf (r. Eoin Duffy) s-a aflat și pe lista scurtă la Oscar,

iar surprinzătorul Taprobana (r. Gabriel Abrantes) vine de la Berlinale.

Biletele pentru Oscars Night și abonamentele au fost puse în vânzare aici.

Foto: NexT – nextfilmfestival.ro

06
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film fără vlagă, ilustrativ și cu personaje slab construite. Povestea teribilă a deținuților din lagărul comunist de muncă silnică ce dă titlul lungmetrajului nu are parte de o redare cinematografică pe măsură.

03
/10
/14

Scurtmetrajul de ficțiune O Lume Nouă (r. Luiza Pârvu, scenariul Toma Peiu, România – Ungaria – SUA, 2014), va putea fi văzut pentru prima oară în afara României în cadrul Festvalului Internațional de Film Central și Est European Let’s CEE de la Viena (2-11 octombrie 2014). Filmul va fi proiectat în cadrul programului de scurtmetraj Viață și Moarte, sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 14:00 și joi, 9 octombrie, de la 15:00, la Village Cinema.

03
/10
/14

Competiția de lungmetraje din cea de-a doua zi a Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Braşov a propus trei filme venite din culturi diferite (americană, franceză și irlandeză), bine jucate și bine regizate.

02
/10
/14

Regizorul francez Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru filmul The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie, Cinema Patria, Studio și Elvira Popescu). The Artist a câștigat peste 100 de premii și a marcat un record în cinematografia franceză

02
/10
/14

Fanii animaţiei vor şti să îşi rezerve în agendă săptămâna 3-12 octombrie, când unul dintre cei mai celebri animatori americani se întoarce la Anim’est. După prezenţa la a treia ediţie, în 2008, Bill Plympton este din nou invitat la cel mai iubit festival de film din capitală și aduce, în programul proiecţiilor de anul acesta, o mulțime de titluri premiate din cariera sa.

02
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Planșa”, debutul tânărului regizor Andrei Gheorghe, este un film curajos, care epatează prin imagine și rămâne restanțier la construcția personajelor și la acordarea dialogurilor. Însă merită salutată lejeritatea căreia i se dedă cu voluptate.

02
/10
/14

Dacă tot nu poți să combați legenda devenită (fals) brand de țară, atunci de ce să n-o folosești ca vehicul de promovare a unui festival de film (de nișă)? Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Brașov s-a deschis cu blockbusterul „Dracula Untold”, un debut cu multe locuri comune, dar și cu câteva ingeniozități.

30
/09
/14

Mă sună redactorul-șef al ziarului nostru să îmi pună în vedere că astăzi îndrăgita actriță Monica Bellucci împlinește frumoasa, deși scandaloasa vârstă de cincizeci de ani. Îmi sugerează, nu-mi impune, să scriu ceva la obiect, nu o odă, dar, probabil, ceva să placă la toată lumea.

30
/09
/14

"Toto şi surorile lui", un film regizat de Alexander Nanau şi proiectat la Festivalul de la San Sebastian, oferă o perspectivă "chinuitoare, dar necesară" asupra "vieţilor precare din rândul celor mai întunecate trepte de pe scara socială a Uniunii Europene", scrie The Hollywood Reporter.

29
/09
/14

E greu să alegi doar 5 filme și seriale dintre atâtea producții senzaționale, realizate de-a lungul timpului. Însa eu, astăzi, voi face un clasament subiectiv, după gustul meu, cu toate că e foarte probabil să pierd din vedere multe filme care mi-au plăcut și care m-au marcat.