„Next to Normal – (A)normal” în spectacol concert
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-to-normal-anormal-in-spectacol-concert/

Asociaţia CREAS în parteneriat cu Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” prezintă prima reprezentaţie a musicalului „Next to Normal – (A)normal”, sub forma unui spectacol concert, pe data de 6 martie, de la ora 18:00, cu o distribuţie de excepţie. Biletele sunt puse în vânzare şi pot fi achiziţionate online.

Un articol de Petre Ivan|22 februarie 2021

Laureat al Premiului Tony în 2009 și al Premiului Pulitzer pentru dramaturgie în 2010, „Next to Normal – (A)normal” este un musical american pe versuri de Brian Yorkey și muzica de Tom Kitt. Considerat unul dintre cele mai mature musicaluri ale ultimelor decade, spectacolul a avut premiera pe Broadway în 2008, iar acum ajunge și în România.

„Un musical curajos și uluitor. Este mai mult decât un musical la care vii și te simți bine: este un musical în care simți totul”, notează renumitul ziar The New York Times despre musicalul american.

Next to Normal – (A)normal” spune povestea unei femei obișnuite (Diana Goodman), soție și mamă, care luptă să depășească un eveniment profund din viața ei și cu impactul acestuia asupra întregii familii. O poveste emoționantă, dar și plină de umor, despre o familie care încearcă să facă față unei situații care nu este normală, dar de înțeles. Un musical surprinzător și original, în care momentele comice alternează cu emoțiile sincere. 

Prin campania de conștientizare și sensibilizare „Next to You”, pe care Asociația CREAS își propune să o dezvolte în paralel cu acest proiect, spectacolul lansează o invitație de a medita asupra felului în care societatea și familia relaționează cu persoane care suferă de tulburări psiho-emoționale. Considerate afecțiunea secolului XXI, cazurile de depresie sunt tot mai răspândite și întâlnite inclusiv la pre-adolescenți. Spectacolul „Next to Normal – (A)normal” abordează cu sensibilitate această problemă și pătrunde în spațiul intim al unor personaje care se confruntă cu ea. În parteneriat cu Asociația ESTUAR și EQUILIBRUM.

*

Din distribuția primei reprezentații „Next to Normal – (A)normal” fac parte: Anca Florescu (Diana Goodman), Adrian Nour (Dan Goodman), Sidonia Doica (Natalie Goodman), Lucian Ionescu (Gabe Goodman), Cătălin Petrescu (Doctor Madden), Andrei Miercure (Henry).

Castingul a reunit 150 de artiști, dintre care 20 au participat la un workshop intensiv de o săptămână, în urma căruia au fost selectate cele două distribuții. Libretul oferă numeroase provocări artiștilor interpreți, prin partituri de forță și pline de încărcătură emoțională.

Spectacolul beneficiază de participarea specială a orchestrei Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”. 

Asociația CREAS a fost înființată în anul 2011, din inițiativa artiștilor Victor Bucur și Daniel Burcea, și își propune crearea, promovare și încurajarea formelor alternative de exprimare artistică în spațiul românesc, în mod special a teatrului muzical. O direcție complementară este dezvoltarea programelor de educație prin cultură pentru a contribui la combaterea discriminării sociale, etnice, de gen și pentru prevenirea abandonului școlar.   

Actorul Victor Bucur este inițiatorul și coordonatorul proiectului „Next to Normal – (A)normal”, semnând, totodată, și regia spectacolului. Absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, Victor Bucur și-a completat studiile cu o serie de workshop-uri de specializare în Commedia dell’Arte și canto clasic. Proiectul face parte din procesul de cercetare și elaborare a Tezei sale de Doctorat, care are ca temă „Arta actorului muzical”.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

*

Mai multe detalii la www.nexttonormal.ro și pe paginile de Facebook și Instagram ale spectacolului. 

Biletele pot fi achiziționate la: Next to Normal – (A)normal, 6 martie 2021, Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian, Bucuresti (ticketstore.ro) sau de la casa de bilete a Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.

10
/02
/22

Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13 - 19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival. 8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.

08
/02
/22

Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național.

08
/02
/22

#newTogether, documentarul realizat de Forumul Cultural Austriac București, ajunge la Iași în cadrul Classix Festival. Proiecția în prezența invitaților Dan Lungu (scriitor) și Andrei Popov (Director Adjunct Forumul Cultural Austriac) va avea loc luni, 14 februarie 2022, orele 17:00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr 6.

07
/02
/22

Opera Națională București prezintă vineri, 11 februarie, ora 18:30, spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini, capodoperă a verismului care, de peste 125 de ani, impresionează și entuziasmează publicul din toate generațiile de melomani. Este una dintre cele mai reprezentative opere în care este cântată sublim viața tinerilor și atmosfera spiritului lor juvenil.

07
/02
/22

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, SEARA BEETHOVEN se va desfășura sub bagheta dirijorului german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

07
/02
/22

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice. 

26
/01
/22

Piano STAR - Programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar a organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în întregul proiect, după 4 module de perfecționare tehnică și interpretativă, susținute de profesori de pian din importante academii de muzică din Europa.

18
/01
/22

Situația globală din ultimii (deja) doi ani și mai ales de anul trecut a adus sau accelerat câteva trenduri interesante în producția, prezentarea și consumul de muzică clasică, în opțiunile publicului și modul în care artiștii și organizatorii de evenimente au adus muzica spre audiențe tot mai largi.

13
/01
/22

Începând cu 13 ianuarie, orașele Iași, Bacău și Galați vor continua să găzduiască seria de concerte „Pepiniera”, susținută prin programul Comisiei Europene - Music Moves Europe. Prin intermediul proiectului, organizatorii își propun să susțină artiștii cu potențial și să-i ajute să-și extindă baza de fani la nivel național. Accesul este liber la toate concertele, în limita locurilor disponibile.