Nicolae Dumitru – recital-pledoarie dedicat lui Bach, la Teatrul Act
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicolae-dumitru-recital-pledoarie-dedicat-lui-bach-la-teatrul-act/

Pianistul Nicolae Dumitru se va adresa publicului într-un recital-pledoarie dedicat creaţiei lui J. S. Bach, joi, de la ora 19.00, la Teatrul Act, artistul oferind nu doar un concert tradiţional de pian, ci un adevărat monospectacol, denumit „Patimile după Bach”.

Un articol de Andrada Văsii|11 noiembrie 2013

Pianistul Nicolae Dumitru se va adresa publicului într-un recital-pledoarie dedicat creaţiei lui J. S. Bach, joi, de la ora 19.00, la Teatrul Act, artistul oferind nu doar un concert tradiţional de pian, ci un adevărat monospectacol, denumit „Patimile după Bach“.

Acest spectacol se află deja la a treia ediţie la Teatrul Act din Bucureşti şi reprezintă alternarea momentelor de interpretare pianistică cu expuneri de improvizaţie liberă, legate de piesele interpretate.

Scopul spectacolului „Paradisul pierdut sau Patimile după Bach” este tocmai acela de a explora curente subterane ale creaţiei lui Bach şi a impactului său. Dorul după Bach, nevoia şi dorul după dialogul cu Dumnezeu se revarsă în creaţia lui, în regretul înăbuşit al pierderii dimensiunii acestui dialog.

Tocmai de aceea, prestaţia artistică nu adună pur şi simplu creaţii reprezentative ale lui Bach, ci urmează câteva coordonate ale Divinei Comedii Muzicale.

„În conştiinţa spiritual-mistică a umanităţii, ideea de pierdere a Paradisului a fost percepută dintotdeauna ca o renunţare conştientă la starea de graţie dăruită prin Harul Divin. La fel, renunţarea în secolul XVIII la gândirea polifonică a reprezentat o respingere conştientă a principalului instrument de comunicare muzicală cu Divinitatea, care a funcţionat şi s-a dezvoltat timp de un mileniu”, a spus artistul Nicolae Dumitru.

Experiment muzical la Teatrul Act

Concertul reprezintă un prim experiment de acest gen din România, inclus într-un proiect naţional, care cuprinde 15 oraşe filarmonice şi centre culturale. Reunit sub denumirea generică „ConCerto!”, acest proiect cuprinde evenimente educaţionale pentru elevi de liceu şi studenţi, precum şi recitaluri de stagiune.

„ConCerto!” este menit să stabilească o punte de comunicare între artist şi ascultător, o bază ideatică prin care tinerii să descopere plăcerea unui concert.

Nicolae Dumitru debutează pe scena Ateneului Român în mai 1987. Din 1990, sub îndrumarea maestrului Dan Mizrahy, devine întâi stagiar al Colegiului „Gnessin” din Moscova, iar apoi, ca bursier al statului român, absolvent al Academiei Ruse de Muzică „Gnessin” la clasă maestrului emerit Mihail Sayamov, în 1998. Sub conducerea acestuia parcurge şi studiile postuniversitare în perioada 1998 – 2001.

Nicolae Dumitru concert

Nicolae Dumitru, în concert la Sankt Petersburg

În calitate de solist, evoluează în compania Filarmonicii Academice de Stat din Moscova, sub bagheta dirijorului Vladimir Ponkin, şi a orchestrei Filarmonicii de Stat din Chişinău, dirijată de Valentin Doni.

Este solist invitat al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi al Orchestrei Naţionale Radio (împreună cu care realizează prima interpretare radio a Concertului în sol minor pentru pian şi orchestră op. 33 de Antonin Dvorak), al filarmonicilor din Nijni-Novgorod, Omsk, Novosibirsk, Belgorod (Federaţia Rusă), notează Mediafax.

Pe scena europeană susţine recitaluri la Stockholm, Viena, Baden bei Wien, Lisabona, Budapesta, Veneţia, Madrid, Barcelona şi Roma.

Foto credit: A Zincenco, Nicolae Dumitru

17
/11
/15

Joi, 19 noiembrie, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni va avea loc concertul „Royal Fantasies” susținut de ansamblul elvețian „The Little Light Consort”. Concertul este programat în cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015 (ed. a X-a).

17
/11
/15

Cântărețul și actorul francez Charles Aznavour a primit Ordinul Coroanei în grad de comandor, înaltă distincție acordată de regele Philippe al Belgiei, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Didier Reynders. Charles Aznavour, unul dintre cei mai apreciați, iubiți și mai longevivi cântăreți francezi, a împlinit, pe 22 mai, 91 de ani.

17
/11
/15

Trompetistul american Miles Davis a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio. Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz cuprinde nume precum Louis Armstrong, Ella Fitzgerald şi Billie Holiday.

15
/11
/15

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

14
/11
/15

Muzică de Oscar, Tony pentru costume, și o nemuritoare poveste Disney. În această iarnă, Broadwayul vine la București să demonstreze că iubirea învinge întotdeauna. Spectacolele se vor juca în limba engleză, cu subtitrare în limba română (4-6 decembrie, Romexpo). 

12
/11
/15

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Mighty Business, iubitorii muzicii sunt invitaţi la un concert AG Weinberger, organizat cu ocazia lansării celui de-al 9-lea album discografic al artistului.

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

Julio Iglesias transmite condoleanţe românilor în urma incendiului din clubul Colectiv, precizând că România a fost întotdeauna în inima sa şi, de aceea, este îndurerat de această tragedie. Faimosul cântăreţ spaniol a susţinut mai multe concerte sold-out în România. În această vară, artistul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la spate, motiv pentru care ultimul său concert din Bucureşti a fost amânat.

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.

06
/11
/15

Unul dintre cei mai importanți pianiști români de jazz, Ion Baciu Jr., muzician stabilit în Suedia și aplaudat alături de cele mai cunoscute formații și soliști de jazz din țara sa de adopție - inclusiv alături de Stockholm Jazz Orchestra – este invitat să concerteze la Sala Radio.