Nicolae Herlea a murit. Baritonul avea 86 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicolae-herlea-a-murit-baritonul-avea-86-de-ani/

În seara zilei de 24 februarie a încetat din viaţă baritonul Nicolae Herlea, după o grea suferinţă, la vârsta de 87 de ani. El a fost numit, de presa internationala, de-a lungul anilor, ,,Regele baritonilor” sau ,,fenomenul Nicolae Herlea”.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2014

În seara zilei de 24 februarie a încetat din viaţă baritonul Nicolae Herlea, după o grea suferință, la vârsta de 86 de ani. El a fost numit, de presa internaţională, de-a lungul anilor, ,,Regele baritonilor” sau ,,fenomenul Nicolae Herlea”.

Născut la București, Nicolae Herlea a studiat Conservatorul cu profesorul Aurel Costescu-Duca. Debutul pe scena Operei Naționale din București a avut loc în anul 1951, cu rolul Silvio din opera “Paiațe” de Ruggero Leoncavallo, în vechiul teatru “Regina Maria”.

În continuare a rămas angajat ca prim-bariton al acestei scene până la vârsta pensionării. Dincolo de cariera excepțională desfășurată în fața publicului din România, Nicolae Herlea a urcat pe scenele celor mai prestigioase Opere ale lumii, printre care: Teatro alla Scala din Milano, Opera Metropolitan din New York, Teatrul Balșoi din Moscova, Opera din Berlin, Covent Garden din Londra sau Opera Mare din Paris.

Rolul de referință al carierei sale a fost Figaro în “Bărbierul din Sevilla” de Rossini, dar de neuitat rămân și interpretările rolurilor principale de bariton din “Rigoletto”, “Paiațe”, “Bal mascat”, “Trubadurul”, “Tosca” și multe altele.

Mari artiști ai lumii au apreciat la superlativ vocea solistului român. Printre ei se află Placido Domingo, Roberto Alagna, Herbert von Karajan, Nicolai Ghiaurov și alte nume de legendă, care îl considerau pe românul Herlea deținătorul uneia dintre cele mai calde și mai frumoase voci.

În ultimii ani Nicolae Herlea putea fi întâlnit în postura de președinte al juriului Concursului Internațional de Canto “Hariclea Darclee” de la Brăila, unde sfătuia și încuraja cei mai talentați tineri cântăreți români.

Nicolae Herlea

A fost recompensat cu numeroase titluri și decorații, printre care cel de “Artist al Poporului” și “Steaua României”. Artiștii Operei Naționale București și întregul colectiv al teatrului își exprimă adânca durere pentru pierderea unui solist neprețuit, care a adus glorie primei scene lirice a țării și care reprezintă una dintre marile valori culturale ale României.

Foto cu Nicolae Herlea – wikipedia

26
/08
/21

Timp de 4 weekenduri, Weekend Sessions la Grădina Botanică prezintă artiști independenți și reunește antreprenori locali din platforma roditorfoodmarket.ro în cadrul unui program de sesiuni acustice de muzică clasică, jazz, alternative&indie, dar și sesiuni de poezie și proiecții de film într-unul dintre cele mai frumoase spații verzi din București.

26
/08
/21

Dirijorul Ion Marin a primit rolul de Consul onorific al României la Lugano, titulatură ce devine mai mult decât o recunoaștere a eforturilor sale constante de diplomație culturală din ultimele decenii, confirmând implicarea sa permanentă în consolidarea relațiilor bilaterale culturale și diplomatice dintre Elveția și România, în excepționala sa carieră de aproape 40 de ani de performanță artistică.

26
/08
/21

Devenită reper, gong inaugural, avanpremieră a sezonului, Promenada Operei vă aşteaptă şi în 2021, cu Gala extraordinară din 27 august, ora 20:00, care anunţă prin glasurile a 14 dintre soliştii Operei Naţionale Bucureşti revenirea la viaţă a artelor spectacolului, şi îşi propune să deschidă apetitul bucureştenilor pentru muzica bună, oriunde va putea fi ea degustată în sezonul 2021-2022: la Festivalul „Enescu”, la Stagiunea aniversară a Operei, la Sala Radio, la Ateneu, în parcurile bucureştene sau chiar pe Esplanada Operei, între 27 august şi 12 septembrie, în aer liber.

26
/08
/21

Sub sloganul "Opera așa cum nu ai mai văzut-o vreodată!", Opera Națională Română din Cluj-Napoca vă invită pe 28 august de la ora 20.30 în Piața Unirii din Cluj Napoca să participați în contextul proiectului Opera Aperta la Gala Ruxandra Donose 30. Evenimentul, o încununare a 30 de ani de activitate artistică pentru îndrăgita mezzo-soprană, se va desfășura sub conducerea maestrului David Crescenzi, deschizând seria evenimentelor desfășurate în Piața Unirii.

24
/08
/21

Cunoscuta interpretă Teodora Enache-Brody va prezenta versiunea vocală a Rapsodiilor I și a II-a de George Enescu, într-un concert extraordinar pe care îl va susține pe 18 septembrie 2021, la Opera Națională București, împreună cu Călin Grigoriu la chitară, Andrei Kivu la violoncel, Joca Perpignan la percuție și având drept invitat special Corul Operei Române.

20
/08
/21

Lucia vorbește, într-un interviu sub formă de alfabet, despre oameni și pisici, piese preferate și vieți visate, mereu cu o melodie bună pe fundal. Lucia va concerta în cadrul festivalului Living Rock 2021, care are loc în perioada 20-22 august, pe Plaja Tuzla (Constanţa), în data de 22 august, la ora 14.00.

19
/08
/21

Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani” va debuta vineri, 20 august, cu Misa Încoronării de Wolfgang Amadeus Mozart, un spectacol dedicat Zilei Naționale a Republicii Ungare, care va fi găzduit în spațiul Bisericii Reformate din Cetate. Îşi dau concursul Orchestra şi Corul Operei Braşov, sub conducerea muzicală a dirijorului Traian Ichim. Organistul Zsolt Garai deschide acest eveniment cu o prețioasă selecție de lucrări ale unor compozitori precum Daniel Kroner, Martin Schneider sau Terényi Ede.

19
/08
/21

Teodora Moroșanu, solista trupei Rockabella, conturează, într-un interviu sub formă de alfabet, o hartă emoțională și personală a traseului său artistic. Trupa Rockabella va concerta în cadrul festivalului Living Rock 2021, care are loc în perioada 20-22 august, pe Plaja Tuzla (Constanța).