Nicolae Prelipceanu, câştigător al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicolae-prelipceanu-castigator-al-premiului-national-de-poezie-mihai-eminescu/

Poetul sucevean Nicolae Prelipceanu a câştigat, marţi seară, cea de-a 22-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia pe anul 2012.   Trofeul, diploma şi premiul în valoare de 20.000 de lei i-au fost înmânate în cadrul Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu, organizate la Botoşani cu […]

Un articol de Andrada Văsii|16 ianuarie 2013

Poetul sucevean Nicolae Prelipceanu a câştigat, marţi seară, cea de-a 22-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia pe anul 2012.

 

Trofeul, diploma şi premiul în valoare de 20.000 de lei i-au fost înmânate în cadrul Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu, organizate la Botoşani cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la naşterea marelui poet.

Trofeul i-a fost înmânat de câştigătorul ediţiei din 2006 a aceluiaşi premiu, poetul Adrian Popescu, iar diploma i-a fost acordată de profesorul Ion Pop, reprezentant al juriului.

Nicolae Prelipceanu a fost desemnat câştigător de un juriu condus de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu. Pentru acest trofeu au mai fost nominalizaţi Ion Mureşan, Ovidiu Genaru, Mircea Cărtărescu, Marta Petreu, Constantin Abăluţă şi Gheorghe Grigurcu.

‘Mulţumesc acelei părţi din juriu care m-a votat. Nu am să fac ipocrizia oamenilor politici care mulţumesc şi celor care nu i-au votat’, a afirmat Nicolae Prelipceanu.

Laureatul din 2012 este născut pe 10 august 1942 la Suceava. El a urmat liceul la Curtea de Argeş şi a absolvit Facultatea de litere a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj.

A lucrat ca redactor la revista ‘Tribuna’ din Cluj şi la ziarul ‘România liberă’, unde a coordonat pagina culturală. A fost consilier de stat în guvernul Victor Ciorbea. În prezent este redactor-şef al revista ‘Viaţa Românească’. Este membru în structurile de conducere ale Uniunii Scriitorilor şi membru în consiliul consultativ al revistei ‘Steaua’ din Cluj.

Debutează în 1966 cu volumul ‘Turnul înclinat’. Dintre numeroasele volume de versuri, s-a bucurat de o foarte călduroasă primire critică selecţia ‘Ce-ai făcut în noaptea Sfântului Bartolomeu’, 1999.

În 2004 şi 2011 s-a aflat printre nominalizaţii Premiului Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’, pe care juriul prezidat de Nicolae Manolescu l-a atribuit timişoreanului Şerban Foarţă şi, respectiv, clujeanului Ion Mircea.

Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu se acordă în fiecare an, pe 15 ianuarie, de Primăria municipiului Botoşani şi Consiliul Local Botoşani.

Sursa: Agerpres

04
/11
/16

Editura Nemira lansează în această toamnă VORPAL, o colecţie de poezie coordonată de Svetlana Cârstean. Vorpalul e arma absurdă, dar eficientă şi impecabilă, care apare în poemul Jabberwocky din „Alice în Ţara oglinzilor“. Armă uneori jucăuşă şi periculos de inteligentă ca „Dodiile“ lui Florin Dumitrescu sau provocatoare şi stranie ca „Sistemele de fixare şi prindere“ ale Ştefaniei Mihalache - primele două volume din colecţie.

04
/11
/16

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu prezintă duminică, 20 noiembrie, de la ora 20:00, proiecţia de gală a filmului „Inimi cicatrizate” în regia lui Radu Jude. Evenimentul va avea loc în prezenţa regizorului şi va fi urmat de o sesiune Q&A (întrebări şi răspunsuri) moderată de Oana Stoica, critic de teatru şi curator al Festivalului Tânăr de la Sibiu.

03
/11
/16

Autorul celebrelor „mușatisme”, care sunt bijuterii ale paradoxului comic, n-a făcut școală de teatru, dar a scris pentru actor, publicând în „Rampa” și „Adevărul”. Observatorul ironic al vieții, acidul și jovialul umorist, a trăit între 22 februarie 1903 și 4 noiembrie 1970.

03
/11
/16

Povești despre dragoste, prietenie și cărți, cu o lectură performativă din romanele „Blogstory” și „Deviații de Stereo”, iată ce ne propun Nora Iuga și Ioana Cristina Casapu, pentru seara zilei de 5 noiembrie, pe care ne invită să o petrecem împreună la Point, de la ora 18.00.

03
/11
/16

Editura Humanitas Fiction vă invită sâmbătă, 5 noiembrie, ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului „O paranteză în timp” a celebrei scriitoare britanice Jeanette Winterson, publicat în traducerea lui Vali Florescu, în colecţia „Raftul Denisei“, în cadrul Proiectului Hogarth Shakespeare.

03
/11
/16

În seara în care am văzut Dorian am vrut să-i cer iertare tehnologiei pentru dățile în care am hulit-o, din conservatorism, și pentru acelea în care am profitat de ea în scopuri pur egoiste. Am reevaluat tehnologia, fie și pentru o oră, cea în care dansul și teatrul s-au unit într-un altfel de spectacol, pe scena de la UNTEATRU.

02
/11
/16

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI. Olimpia Melinte, treizeci de ani, actriță, consacrată internațional cu pelicula spaniolă „Canibal”. În curând, va fi din nou pe marile ecrane, în „Perfect sănătos”, noul film al Ancăi Damian. Actriță, dar mai ales mama lui Sasha (doi ani). Un interviu sincer despre cinema și maternitate. Olimpia Melinte se întoarce, iar acum vrea să joace din nou și teatru. A se lua aminte.

02
/11
/16

Cine nu are bătrâni să-şi cumpere! Am întâlnit trei bucăți care ar merita să fie vândute la fiare vechi și foarte stricate. • Asistam liniștit- solitar, ca orice microbist care se respectă, la un meci din Cupa României (Progresul Spartak 2 – Comprest București 6-4) când trei domni cu cel puțin șase decenii de viață la activ, dacă nu chiar șapte, s-au plasat în vecinătatea mea și au început să foarfece la amintiri.

02
/11
/16

Editura Polirom vine cu o ofertă impresionantă de literatură română la ediția din acest an a Tîrgului de Carte Gaudeamus, continuîndu-și astfel unul dintre cele mai importante demersuri editoriale: publicarea, difuzarea și promovarea scriitorilor români contemporani, direcție deschisă prin lansarea colecției „Ego. Proză” în anul 2004, continuată în 2007 cu lansarea proiectului editorial „Fiction Ltd.”, dar și cu inițierea, în anul 2008, a prestigioasei colecții „Opere”, precum și a seriilor de autor Polirom

02
/11
/16

Pentru al doilea an la rând, Asociația One World Romania aduce, în mai multe licee, filme documentare de scurt-metraj produse de Studioul Alexandru Sahia. Selecția de anul acesta are ca temă copilul ca „resursă națională” și reprezentarea copilăriei în filmele produse de studio în perioada 1960-1989.

02
/11
/16

În zi de Mărțișor, Maestrul Gheorghe Zamfir plus alți 100 de artiști, își dau întâlnire cu publicul, pe scena Sălii Mari a Palatului din Capitală, de la ora 19:30. Zamfir +100, este un spectacol care se înscrie în seria de evenimente concertistice ale Asociatiei Culturale Spectaculis, în cadrul proiectului DESTINNATIE ROMÂNIA, dedicat promovării imaginii României şi a culturii româneşti prin muzică şi interpretare.

02
/11
/16

Metallica a lansat, ieri, după o pauză de opt ani, dublul album Hardwired… To Self-Destruct, în care se regăseşte sound-ul original al trupei din anii 80, 90. Audiţia de la finalul lunii septembrie i-a entuziasmat pe experţi care au căzut de acord că “asistăm la o reîntoarcere la origini a trupei Metallica”.

01
/11
/16

În urma celei de-a doua ediții a proiectului-concurs Anima pentru societate, proiectul „O noapte furtunoasă” al lui Florin Liță a ieșit câștigător. Astfel, a luat naștere un spectacol proaspăt, o viziune nouă a comediei lui Caragiale. Premiera acestui spectacol va avea loc mâine, 2 noiembrie, de la ora 20:30, la Teatrul Arte dell’Anima