Nicolae Prelipceanu, câştigător al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicolae-prelipceanu-castigator-al-premiului-national-de-poezie-mihai-eminescu/

Poetul sucevean Nicolae Prelipceanu a câştigat, marţi seară, cea de-a 22-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia pe anul 2012.   Trofeul, diploma şi premiul în valoare de 20.000 de lei i-au fost înmânate în cadrul Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu, organizate la Botoşani cu […]

Un articol de Andrada Văsii|16 ianuarie 2013

Poetul sucevean Nicolae Prelipceanu a câştigat, marţi seară, cea de-a 22-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia pe anul 2012.

 

Trofeul, diploma şi premiul în valoare de 20.000 de lei i-au fost înmânate în cadrul Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu, organizate la Botoşani cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la naşterea marelui poet.

Trofeul i-a fost înmânat de câştigătorul ediţiei din 2006 a aceluiaşi premiu, poetul Adrian Popescu, iar diploma i-a fost acordată de profesorul Ion Pop, reprezentant al juriului.

Nicolae Prelipceanu a fost desemnat câştigător de un juriu condus de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu. Pentru acest trofeu au mai fost nominalizaţi Ion Mureşan, Ovidiu Genaru, Mircea Cărtărescu, Marta Petreu, Constantin Abăluţă şi Gheorghe Grigurcu.

‘Mulţumesc acelei părţi din juriu care m-a votat. Nu am să fac ipocrizia oamenilor politici care mulţumesc şi celor care nu i-au votat’, a afirmat Nicolae Prelipceanu.

Laureatul din 2012 este născut pe 10 august 1942 la Suceava. El a urmat liceul la Curtea de Argeş şi a absolvit Facultatea de litere a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj.

A lucrat ca redactor la revista ‘Tribuna’ din Cluj şi la ziarul ‘România liberă’, unde a coordonat pagina culturală. A fost consilier de stat în guvernul Victor Ciorbea. În prezent este redactor-şef al revista ‘Viaţa Românească’. Este membru în structurile de conducere ale Uniunii Scriitorilor şi membru în consiliul consultativ al revistei ‘Steaua’ din Cluj.

Debutează în 1966 cu volumul ‘Turnul înclinat’. Dintre numeroasele volume de versuri, s-a bucurat de o foarte călduroasă primire critică selecţia ‘Ce-ai făcut în noaptea Sfântului Bartolomeu’, 1999.

În 2004 şi 2011 s-a aflat printre nominalizaţii Premiului Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’, pe care juriul prezidat de Nicolae Manolescu l-a atribuit timişoreanului Şerban Foarţă şi, respectiv, clujeanului Ion Mircea.

Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu se acordă în fiecare an, pe 15 ianuarie, de Primăria municipiului Botoşani şi Consiliul Local Botoşani.

Sursa: Agerpres

17
/05
/23

Jurnalista de televiziune, publicista și romanciera Marilena Rotaru a împlinit 75 de ani de viață și 55 de ani de carieră. Cu această ocazie, renumita realizatoare de programe culturale la TVR a acordat recent un interviu inedit, publicat în mai 2023, în revista de literatură „Cuvânt românesc” din Madrid, Spania, realizat de scriitoarea și jurnalista Rhea Cristina.

16
/05
/23

J'ai Bistrot București își aniversează al 10-lea an de existență prin intermediul a două evenimente marcante pe 19 și pe 20 mai: ”Silent Party” și ”Silent Concert Alternosfera” ce vor fi organizate chiar în grădina din Calea Griviței 55.

16
/05
/23

ap! (ACT și Politon) crede în dezvoltarea continuă și aduce cititorilor români titluri care acoperă o gamă variată de subiecte din sfere precum: dezvoltare personală și profesională, antreprenoriat, spiritualitate și wellbeing, oferind iubitorilor de carte posibilitatea de a citi sau a asculta cărți, de a le folosi pe post de profesori sau sfătuitori și de a transforma clipele de relaxare într-un timp calitativ.

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.