„Nişte fete“, în regia lui Radu-Alexandru Nica, în premieră la Sfântu Gheorghe
https://www.ziarulmetropolis.ro/niste-fete-in-regia-lui-radu-alexandru-nica-in-premiera-la-sfantu-gheorghe/

Primele reprezentaţii cu spectacolul „Nişte fete“, de Neil LaBute, vor avea loc pe 7 şi pe 8 martie, în Sala Kamara a Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe.

Un articol de Dan Boicea|5 martie 2013

Primele reprezentaţii cu spectacolul „Nişte fete“, de Neil LaBute, vor avea loc pe 7 şi pe 8 martie, în Sala Kamara a Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe. Noul spectacol poartă semnătura lui Radu-Alexandru Nica (foto), unul dintre cei mai importanţi regizori din noul val, distins, printre altele, cu premiul UNITER pentru Debut în anul 2005.

Extraordinarul succes al piesei lui Neil LaBute, în lumea teatrală de pretutindeni, vine poate din faptul că, în orice limbă a pământului, confruntarea cu trecutul sună la fel/are acelaşi gust – dulcele-amărui gust al melancoliei că ai pierdut iremediabil ceva, ceva ce ziua care vine nu îţi mai poate aduce.

Aşadar, la o confruntare cu trecutul ne invită „Nişte Fete“, sub direcţia lui Radu-Alexandru Nica, care este la a doua întâlnire cu piesa dramaturgului american şi care mizează încă o dată pe curiozitatea spectatorilor de a privi pe gaura cheii în camera unde un bărbat se reîntâlneşte cu femeile ale căror chipuri refuză a se şterge din amintirile sale.

Un bărbat care, în pragul căsătoriei, a pornit pe urmele fostelor iubite, curios să afle ce a mai rămas din marile sale iubiri. Este curiozitatea unui TIP (Guy este chiar numele personajului din piesa lui LaBute) în care se pot regăsi toţi bărbaţii ajunşi la o vârstă când încep a-şi ficţionaliza trecutul, pentru a colora un prezent fără prea mari surprize. Iar trecutul lui Guy este plin de surprize, comice şi triste, aşa cum sunt de altfel toate reîntâlnirile cu fostele iubiri.

Colaboratori în realizarea spectacolului: Cristina Milea (scenografia şi costumele), Vlaicu Golcea (compozitor), Nagy B. Sándor (colaborator dramaturgie), Veress Zsóka (regizor tehnic) şi Dobra Mária Magdolna (sufleur). În distribuţie: Mátray László, Tulit Éva, Pál-Ferenczi Gyöngyi, D. Albu Annamária şi Fekete Mária. Traducerea în limba maghiară a piesei îi aparţine lui Ungvári-Zrínyi Ildikó, iar supratitrarea în limba română este realizată pe baza traducerii lui Bogdan Budeş.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.