Noaptea Teatrului Tânăr – energie și educație alternativă prin artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-teatrului-tanar-energie-si-educatie-alternativa-prin-arta/

Vineri, 14 noiembrie, începând cu ora 19:30, energia, cultura şi educaţia alternativă prin artă, specifice Festivalului Naţional de Teatru Ideo Ideis, vin pe scena ArCuB din Bucureşti, la prima ediţie a evenimentului Noaptea Teatru Tânăr. Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.

Un articol de Ziarul Metropolis|14 noiembrie 2014

Trei dintre trupele de liceeni care au participat în luna august la Ideo Ideis, Radu Iacoban, Tudor Aaron Istodor, doi dintre mentorii care ne susțin an de an – Marius Manole și Medeea Marinescu și alți prieteni ai festivalului pregătesc primul maraton de teatru tânăr din București, unul inspirat de realitatea tinerilor din România.

Programul maratonului Noaptea Teatrului Tânăr

19:30-19:45 – Deschidere Noaptea Teatrului Tânăr, ediția I

19:45-20:45 – Spectacol de teatru tânăr: AS (București) – Clasa noastră, după Tadeusz Slobodzianek
Într-o Polonie liberă, câţiva copii, evrei şi polonezi, intră în clasa întâi. Fiecare îşi priveşte cu seninătate şi speranţă viitorul: vor să devină doctori, pompieri, piloți, soldați … Însă destinul are un alt plan pentru ei.
Într-o perioadă marcată de atrocităţile sovieticilor şi, mai ales, ale naziştilor, vor fi nevoiţi să se transforme în victime şi persecutori, criminali şi eroi. Toţi vor fi încercaţi, însă doar unii vor supravieţui. Cea mai grea va fi confruntarea cu sine, cu propriile sentimente de frică și iubire, cu demnitatea şi trădarea, cu iertarea şi ura, subjugate toate voinţei de a trăi.

20:45-21:15 – Moment de improvizație muzicală

21:15-21:30 – Networking

21:30-22:20 – Spectacol de teatru tânăr – DOMINO (Râmnicu-Vâlcea) – 5 nuanțe de negru, creație proprie
În ciuda titlului monocromatic, este un spectacol plin de culoare, adevărata culoare provenită din inocența unor copii care iubesc teatrul. Momentele prezentate îndeamnă spectatorii să-și regăsească inocența și dorința de a fi viu. Scopul principal al spectacolului este acela de a motiva un grup de tineri actori să renunțe la viața petrecută în fața televizorului și a calculatorului și să caute frumusețea și hazul unor lucruri simple pe care deseori le trecem cu vederea. Într-un spațiu gol, sec și fără de viață, ei reușesc să creeze o lume a lor. Sperăm ca spectatorii să fure toată bucuria actorilor și să primească toată iubirea pe care ei o oferă.

22:20-22:45 – Proiecție serial Festival Ideo Ideis IX – Sfaturi pentru spectatori

22:45-23:15 – Ateliere de Teatru Tânăr

23:15-23:30 – Speech Marius Manole & Medeea Marinescu

23:30-00:30 – Spectacol de teatru tânăr – ATELIERUL DE TEATRU (Botoșani) – ampiticipecreier.com, de Ilinca Anamaria Prisăcariu

Un spectacol care ne-a demonstrat că, până la urma urmei, the sky is the limit. Totul a început cu o postare de pe blogul Ilincăi Anamaria Prisăcariu despre profesorii care ne limitează şi ne împiedică să fim şi să facem ceea ce ne dorim. A continuat, apoi, cu o picătură de poezie de pe blogurile lui Vlad Galer şi Sabinei Balan despre suflet, iubire şi pasiune. Apoi cu o serie de întrebări, printre care s-au numărat: „dar ce vreau eu să fiu, de fapt?” şi „dacă asta e ceea ce îmi doresc, ce mai contează?”. La un moment dat a intervenit „dacă sunt singura care trece prin asta?”, iar, într-un final, acestea au ajuns întrebările cheie ale spectacolului. Apoi s-a conturat o idee care avea să se concretizeze sub numele de “ampiticipecreier.com.”
E un spectacol pe simţit, nu pe întrebat ori pe presupus.

00:30-01:00 – Ateliere de Teatru Tânăr

01:00-02:00 – Spectacol invitat – Carpathian Garden, de Radu Iacoban, Godot Café Teatru, cu Radu Iacoban si Tudor Aaron Istodor

Jungla urbană românească e un izvor nesecat de inspiraţie pentru acest happening teatral prezentat de Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor într-un spectacol 100% românesc. O oră şi douăzeci de minute de tiplogii umane din realitatea românească actuală. O piesă cu umor de bună calitate, cu un limbaj care nu trece niciodată în trivial.

Despre Noaptea Teatrului Tânăr

Noaptea Teatrului Tânăr, un concept special creat pentru tinerii bucureșteni, reprezintă o replică la scară mai mică a Festivalului Ideo Ideis; 9 zile, 8 secțiuni, se comprimă în noiembrie într-o singură noapte. Scopul acestui concentrat de teatru și evenimente conexe este în primul rând acela de a le oferi tinerilor acces liber la cultură, dar și de a le deschide sau de a le alimenta apetitul pentru artă.

19
/02
/17

Singurul film românesc aflat anul acesta în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul ,,Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit sâmbătă seara premiul ,,Ursul de Argint” pentru ,,Contribuţie Artistică Deosebită în Cinematografie”, distincţie acordată Danei Bunescu pentru montajul filmului.

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

Cu prilejul „Zilei Brâncuși ” care se sărbătorește la nivel național în fiecare an, la 19 februarie, MNAR prezintă în perioada 19-26 februarie 2017 o selecție de fotografii-document care surprind pe de o parte etapele instalării Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu și pe de altă parte atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuși care, în unele imagini, apare alături de sculpturile sale.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

O cărticică scrisă în 1943 de Antoine de Saint-Exupery, pasionat aviator, autor de cărţi de aventuri şi amintiri, reporter de război, avea să devină cea mai celebră operă literară de limbă franceză din secolul XX şi să creeze un simbol cu valoare de cult. După succesul înregistrat la Cluj Napoca si Brașov, unde s-au jucat cate doua reprezentații cu casa închisă, "Micul Print" pornește mai departe în călătorie, oprindu-se si la Alba Iulia și Sibiu.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

17
/02
/17

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viață Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) și celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).

16
/02
/17

Biletele individuale pentru Festivalul Enescu 2017 s-au pus în vânzare în această dimineață (16 februarie), de la ora 10.00, în rețeaua EVENTIM, atât online, cât și în rețeaua magazinelor EVENTIM din întreaga țară la birourile EVENTIM din București și din țară, precum și pe site-urile EVENTIM din străinatate şi în reţelele EVENTIM internaţionale. Între 2 și 24 septembrie, Festivalul Enescu aduce la București și în alte șapte orașe din peste 3.000 de artiști din întreaga lume în cadrul a 80 de evenimente.

15
/02
/17

“Fac multă comedie – în proporţie de 75-80%, dar o fac cumva împotriva firii mele. Eu sunt un tip romantic, melancolic, reflexiv, am exaltări doar pe scenă.” – George Ivașcu. În copilărie a jucat fotbal pe maidan, în cartierul Militari. A stat în poartă şi a apărat până şi-a rupt mâna. Mai târziu, şi-a apărat visurile, jucând nu între blocuri, ci pe marea scenă a Teatrului Naţional din Bucureşti. Apoi a construit un teatru, Teatrul Metropolis. George Ivașcu, actorul și directorul Teatrului Metropolis, împlinește astăzi 49 de ani.