Nobel alternativ pentru literatură acordat în urma votului public
https://www.ziarulmetropolis.ro/nobel-alternativ-pentru-literatura-acordat-in-urma-votului-public/

Un premiu Nobel alternativ pentru literatură urmează să fie acordat în acest an, după ce Academia suedeză, confruntată cu un scandal din zona #metoo, a amânat pentru 2019 decernarea distincţiei, informează lefigaro.fr.

Un articol de Petre Ivan|23 iulie 2018

Un grup de intelectuali scandinavi a decis să împrospăteze imaginea premiului Nobel, anunțând acordarea unei noi distincții care ar recompensa cei mai reprezentativi autori contemporani.

Fotograful Jean-Claude Arnault, soțul Katarinei Frostenson, membră a Academiei Suedeze, instituția care decernează în mod normal reputata distincție, a fost acuzat în ultimele șase luni de viol și hărțuire sexuală de nu mai puțin de 18 femei.

Aceasta a făcut ca acordarea premiului Nobel pentru literatură pentru acest an să fie amânată pe anul viitor. În octombrie 2019, Academia Suedeză ar urma, așadar, să acorde două distincții pentru literatură.

Între timp, mai mulţi intelectuali suedezi au format grupul Noua Academie și au lansat o nouă distincție pentru literatură pe care o opun celebrului premiu pe care îl acuză că este marcat de conflicte de interese, aroganță, sexism și ține de privilegii.

Kazuo Ishiguro, laureatul premiului Nobel pentru Literatură din 2017

Noua organizație a atras sprijinul unor personalități din domenii diferite insistând asupra unor valori ca democrație, deschidere, empatie și respect.

În jur de două sute de bibliotecari din Suedia au alcătuit o listă de 155 de autori contemporani care a fost redusă până la urmă la 47 de nume.

Între aceștia se regăsesc scriitori ca finlandeza Sofi Oksanen, britanica Zadie Smith sau italianca Elena Ferrante, dar și celebrități ca americanul Don DeLillo, canadianca Anne Carson, israelianul Amos Oz ori japonezul Haruki Murakami. Dintre nominalizați nu lipsesc J.K. Rowling, Patti Smith, Margaret Atwood, Neil Gaiman, indianca Arundhati Roy sau poloneza Olga Tokarczuk.

Finaliști vor fi numai trei dintre acești autori, selectați de către un juriu, laureatul urmând să fie anunțat pe 14 octombrie.

Câștigătorul ar urma să primească 97.500 de euro, adunați prin finanțare participativă și mecenat. Câștigătorii premiului Nobel primesc 900.000 de euro.

Festivitatea de decernare a Noului premiu de literatură va avea loc pe 10 decembrie.

Foto: Nobel alternativ pentru literatură – facebook

 

10
/11
/19

Scriitoarea Care Santos va participa marți, 12 noiembrie, de la ora 19.00, la o întâlnire cu publicul, ce va avea loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Evenimentul e prilejuit de lansarea romanului „Tot binele și tot răul”, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonadtă de Denisa Comănescu, la Editura Humanitas Fiction.

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

24
/10
/19

Tema principală a programului literar al Festivalului EUROPALIA ROMÂNIA este dialogul. Pe parcursul a patru luni vor fi organizate dezbateri, mese rotunde, lansări de carte cu o tematică diversă precum: perspectiva narativă a istoriei comune europene, personalităţi ale secolului XX, interferențele cu celelalte arte, avangarda română văzută ca o parte esenţială a avangardei europene, romanul poliţist - gen literar şi metamorfozele acestuia, poezia română contemporană şi paradoxurile lumii de astăzi.

19
/10
/19

Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai importanți și îndrăgiți scriitori, revine în România, în perioada 24–28 octombrie, la invitația Editurii Humanitas Fiction și a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara – FILTM 2019.

19
/10
/19

Marți, 22 octombrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc o întâlnire cu Lucian Boia și Marian Voicu despre volumul „Întrebări fără răspuns (sau cu prea multe răspunsuri)”, publicat de Editura Humanitas.

16
/10
/19

Vineri, 18 octombrie, de la ora 19:00, Curtea Veche Publishing, Institutul Gurdjieff din România și Librăriile Cărturești vă așteaptă la o discuție despre volumul „Întâlniri cu oameni remarcabili” de G.I Gurdjieff. La discuție vor participa regizorul Andrei Șerban, Laszlo Hollan (reprezentant al Institutului Gurdjieff din Paris), Cantemir Mambet (traducătorul cărții, preşedinte al Institutului Gurdjieff din România).

14
/10
/19

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă luni, 28 octombrie, ora 18.30, în Aula Bibliotecii Central Universitare „Carol I“ (str. Boteanu nr.1), la conferinţa „Evgheni Vodolazkin în dialog cu Marius Constantinescu“. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.

12
/10
/19

Editura Litera anunță evenimentele literare și aparițiile editoriale ale toamnei 2019. Printre acestea, una dintre cele mai dezbătute cărți de acum: „Trei femei” de Lisa Taddeo.