Scriitoarea franceză Annie Ernaux a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitoarea-franceza-annie-ernaux-a-castigat-premiul-nobel-pentru-literatura/

Scriitoarea franceză Annie Ernaux este laureata Premiului Nobel pentru literatură pe anul 2022. Anunţul a fost făcut joi, 6, octombrie de Academia Suedeză de la Stockholm.

Un articol de Ziarul Metropolis|6 octombrie 2022

Aceasta a menționat că Annie Ernaux, care a publicat, în decursul timpului, peste 30 de volume, a acordat o atenție specială, în literatura sa, diferenței – de limbă, gen, clasă socială – și a creat o operă durabilă, dând dovadă de curaj în abordarea problematicii legate de memoria personală.

Remarcând interesul scriitoarei față de teme precum inegalitatea socială, Academia Suedeză  a precizat că, pentru prozatoarea de origine franceză, „limba este ca un cuțit cu care taie valuile imaginației”.

Annie Ernaux s-a născut în 1940, în Franța, și a crescut în orășelul Yvetot din Normandia, părinții ei fiind proprietarii unei băcănii și a unei cafenele.

Și-a făcut debutul în literatură cu volumul „Les armoires vides”, dar consacrarea a venit mai târziu, după publicarea celei de-a patra cărți, romanul „La Place”, editat în 1983.

Din vasta sa operă, în România a apărut, la Editura Pandora-M, în 2004, volumul „Pasiune simplă. Locul”, în traducerea lui Vasile Zincenco. Aceasta va fi reeditată în îndrăgita colecție Anansi. World Fiction, editată de Pandora M, unde sunt în pregătire alte ddouă romane ale autoarei, „Confesiunea adolescenței” și „Anii”.

În 2021, premiul Nobel pentru literatură a fost câștigat de romancierul britanic de origine tanzaniană Abdulrazak Gurnah.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.