„Noi împotriva noastră”, în cinematografe de pe 20 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/noi-impotriva-noastra-in-cinematografe-de-pe-20-august/

Două ecrane. Tatăl şi fiica se filmează unul pe celălalt. El are schizofrenie, ea a crescut fără el.

Un articol de Liliana Matei|10 august 2021

Tangaj Production și realizatoarea Andra Tarara anunță lansarea oficială în cinematografe a documentarului „Noi împotriva noastră” pe 20 august, la ora 18:30, la Cinema „Elvira Popescu” din București. Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu echipa filmului. Biletele pentru premieră sunt disponibile pe Eventbook.

Lung metrajul de debut al tinerei cineaste Andra Tarara, „Noi împotriva noastră” este constituit dintr-o serie de dialoguri ce conturează relația tată – fiică, marcată de o pasiune comună și de o tulburare psihică. Discuția celor două personaje atinge subiecte precum incapacitatea de comunicare, educația și dezvoltarea personală, transmiterea transgenerațională sau stigma bolilor mintale. Fiecare își expune propria poveste – de fapt propria perspectivă asupra acelorași evenimente – atât prin intermediul cuvintelor, cât și prin intermediul camerei de filmat.

„Cred că prin conversațiile din „Noi împotriva noastră”, tatăl meu reușește să dea o voce unor persoane prea puțin ascultate și să aducă în atenția publică subiecte prea puțin discutate. În familia mea diagnosticul psihiatric al tatei era un subiect extrem de delicat și îmi este absolut clar că nu am fi avut niciodată discuții atât de profunde dacă nu aș fi făcut acest film. Pentru noi, aceste discuții filmate au făcut diferența. Să trecem prin acest proces, deși uneori anevoios și complicat, cu multe suișuri și coborâșuri, a însemnat în cele din urmă o mare apropiere, a fost foarte vindecător. O dată spartă gheața, de-acolo a început o nouă relație, s-a deschis un nou nivel de comunicare”, a spus Andra Tarara.

„Noi împotriva noastră” a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film Documentar Ji.hlava 2020, Cehia și a fost prezent la Les Films de Cannes à Bucarest 2020. În această vară a fost selectat în cadrul mai multor festivaluri, printre care Moldova Film Festival și Moscow International Documentary Film Festival DOKer, a făcut parte din competiția Festivalului Ceau Cinema! de la Timișoara și a participat în secțiunea „Zilele Filmului Românesc” a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

„Printr-o poveste intimă, documentarul „Noi împotriva noastră” deschide, în fapt, o conversație necesară despre sănătatea mintală, despre problemele pe care de cele mai multe ori nu le recunoaștem sau nu le identificăm din timp, despre modul în care putem relaționa cu apropiații diagnosticați, precum și despre existența sau nevoia mai multor platforme de suport. Ne dorim să venim în întâmpinarea celor care vor vedea filmul (și nu numai), pentru a aborda mai ușor aceste subiecte, atât prin experiența personală a Andrei și a tatălui ei, cât și cu sprijinul unei echipe de psihologi și psihiatri, care ni s-au alăturat în etapa de distribuție a filmului”, a declarat Anda Ionescu, producătoare, Tangaj Production.

 

După proiecția din 20 august, documentarul va mai putea fi văzut la București după următorul program:

  • 22 aug, 20.00 – Cinema Muzeul Țăranului (Eventbook)
  • 25 aug, 21.00 – Grădina cu Filme – Creart (Eventbook)
  • 26 august, 18.30 – Cinema Elvira Popescu (Eventbook).

Suplimentar proiecțiilor din cinematografe și spații alternative, documentarul „Noi împotriva noastră” face parte din proiectul „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și care se desfășoară în perioada iulie – decembrie 2021.

Proiectul interdisciplinar propune colaborarea unor artiști de film, teatru și muzică, cu psihologi, psihoterapeuți și psihiatri, cu scopul de a promova un discurs empatic și solidar cu persoanele ce suferă de tulburări psihice, atât în rândul publicului larg (cu accent pe publicul tânăr), cât și în rândul celor care trăiesc și lucrează în mod direct cu persoanele diagnosticate (medici psihiatri, asistenți sociali, familie și apropiați).

Andra Tarara este realizatoare de film documentar, artistă video, fotografă și arhivistă. A studiat Imagine de film și televiziune în cadrul UNATC „I.L. Caragiale” București, în 2013-2016, iar în 2018 a finalizat un masterat în antropologie vizuală la SNSPA București (Facultatea de Științe Politice, Master Studii Vizuale și Societate).

„O moarte în familia mea” (premiera în cadrul Zilelor Filmului Românesc – TIFF 2018) este primul film realizat în calitate de regizoare, pentru care a fost nominalizată în 2019 la Premiile Gopo, categoria Tânără speranță.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.