Noi propuneri de audiții estivale
https://www.ziarulmetropolis.ro/noi-propuneri-de-auditii-estivale/

Patru discuri cu muzică clasică, apărute pe parcursul acestei veri, aşteaptă să fie descoperite şi de publicul românesc: printre numele prezente pe copertele lor figurează şi muzicieni care au fost de-a lungul timpului invitaţi în Festivalul Enescu, unii dintre ei, protagonişti chiar anul acesta.

Un articol de Cristina Comandașu|14 august 2015

Andris Nelsons

Andris Nelsons este dirijorul care va conduce cele ultimele două concerte din Festivalul Enescu 2015. Un dirijor leton de doar 36 ani, cu o carieră aproape neverosimilă până la această vârstă: lansat în linia întâi a vieții internaționale de concert la 28 ani, el este din 2013 directorul muzical al Orchestrei Simfonice de Boston, care i-a prelungit recent contractul până în stagiunea 2021-2022.

La București, Nelsons va conduce Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, considerată la un moment dat drept cea mai bună orchestră a lumii – încă un semn referitor la statura impresionantă profesional a acestui dirijor.

În 31 iulie 2015, a fost lansat primul disc din seria celor cinci proiectate să apară până în 2017 la casa Deutsche Grammophon, sub semnătura lui Andris Nelsons și a Orchestrei Simfonice din Boston. Seria se intitulează “Șostakovici în umbra lui Stalin” și în cadrul ei au fost incluse lucrări scrise de Șostakovici între anii 1936 și 1953, adică în intervalul cuprins între data primei repudieri a lui Șostakovici de către regimul stalinist (au fost două repudieri) și anul morții lui Stalin.

Pe acest prim disc din serie figurează lucrări scrise în momente cheie: un extras din opera “Lady Macbeth din Mțensk” care după ce a fost urmărită de Stalin pe scena operei din Moscova, a condus la denunțarea publică a lui Șostakovici în ziarul “Pravda” (1936), și Simfonia a X-a, scrisă în 1953 despre care însuși Șostakovici se pare a mărturisit că vorbește despre Stalin și perioada stalinistă.

Dincolo de poveștile legate de cele două lucrări de pe disc, oarecum neverosimile pentru cei care nu au cunoscut ororile regimului comunist, acest disc este un prilej de a asculta o muzică mai rar abordată, de o expresivitate aparte, zguduitoare, într-o interpretare de mare clasă, cu atât mai plină de emoție cu cât înregistrările au fost realizate în timpul unor concerte live, nu în atmosfera septică a unui studio de înregistrări.
Discul Șostakovici semnat de Andris Nelsons și Orchestra Simfonică din Boston poate fi ascultat în 24 august, de la ora 19.00, la Radio România Muzical.

Daniel Barenboim și Gustavo Dudamel

În 10 septembrie va apărea în România al treilea disc din colecția cu dichis a “Dilemei vechi” având ca temă tinerii celebri din Festivalul Enescu: înregistrări semnate de dirijorul Andris Nelsons alături de pianistul Daniel Barenboim.

Daniel Barenboim, unul dintre cei mai iubiți dintre oaspeții festivalului Enescu, a încurajat mereu tinerii (și nu mă gândesc doar la Academia Barenboim-Said de la Berlin sau la orchestra “West Eastern Divan”), ci la faptul concret de a evolua în compania unor tineri muzicieni.

S-a întâmplat și în 2 septembrie 2014, când Daniel Barenboim a deschis Festivalul de muzică de la Berlin alături de venezueleanul Gustavo Dudamel, vedeta de 34 ani, cu o expunere la nivel global grație concertelor sale electrizante. Daniel Barenboim la pian și Staatskapelle Berlin, sub conducerea lui Gustavo Dudamel, au interpretat atunci cele două concerte pentru pian și orchestră de Brahms, un adevărat act de curaj pentru

Daniel Barenboim care avea totuși 71 ani, știut fiind că marii pianiști abia se încumetă să cânte un singur concert de Brahms într-o seară, atât de dificilă este partitura.
Acea seară a rămas memorabilă însă în amintirile celor care au fost în 2 septembrie 2014 la Berlin sau care au ascultat la radio acel concert: întâlnirea dintre un mare pianist al timpurilor noastre și concepția proaspătă și plină de energie a dirijorului venezuelean a fost de bun augur. O asemenea amintire merita păstrată, așa că în 7 august 2015, Deutsche Grammophon a lansat un dublu CD pe care se regăsește acest concert.

Carte blanche pentru Martha Argerich

În 19 aprilie 2014, Daniel Barenboim apărea tot la Berlin în compania prietenei sale de o viață, pianista Martha Argerich, și ea, o adevărată legendă.

Ca și Daniel Barenboim, și Martha Argerich a fost de mai multe ori la București, invitată a Festivalului Enescu, iar concertele sale au strâns atât de mulți oameni, că sălile de concert de la Ateneu și Sala Palatului s-au dovedit complet neîncăpătoare.
Martha Argerich alege întotdeauna să facă totul în felul său: de la cum se îmbracă, la cum cântă și cum gândește. Organizatorii festivalului de la Verbier – Elveția, unul dintre cele mai importante festivaluri de vară europene, au speculat aceste trăsături de personalitate ale Marthei Argerich, oferindu-i în 2007 o ‘carte blanche’, adică mână liberă în a realiza un concert exact așa cum dorește, fără nicio constrângere referitoare la partenerii de scenă și repertoriul abordat.

Martha Argerich i-a invitat pe câțiva dintre prietenii săi: pianiștii Lang Lang și Gabriela Montero, violoniștii Julian Rachlin și Renaud Capucon, violoncelistul Mischa Maisky, violistul Yuri Bashmet, iar rezultatul a fost un concert cameral de aproape 2 ore și jumătate, absolut memorabil. Acest concert cameral din 27 iulie 2007 este acum disponibil pe albumul “Martha Argerich – Carte blanche” apărut în 10 iulie 2015, primul dintr-o serie de două albume pe an pe care casa Deutsche Grammophon urmează să o editeze împreună cu Festivalul de Verbier în viitor.

Selecțiuni de pe acest album pot fi ascultate luni, 17 august, de la ora 19.00, la Radio România Muzical: mai precis, acele lucrări interpretate la patru mâini de Martha Argerich și Lang Lang (o întâlnire absolut special între doi muzicieni speciali, vârfuri ale generației lor), dar și Suita “Scene de copii” de Schumann cu Martha Argerich (în categoria rarităților, pentru că în ultimii ani Martha Argerich a evitat să mai abordeze repertoriul pentru pian solo, preferând concertele și muzica de cameră pentru ansambluri cu pian), dar și o înregistrare cu Martha Argerich și Gabriela Montero la două piane și o improvizație realizată de Gabriela Montero pe o temă dată ad hoc din public, adică “Happy birthday to you” (Gabriela Montero este de altfel recunoscută drept una dintre puținele pianiste din muzica clasică capabile să improvizeze oricând).
New seasons cu Gidon Kremer

La începutul verii, pe 1 iunie 2015, s-a lansat și noul album semnat de violonistul Gidon Kremer și ansamblul său “Kremerata Baltica”, “New seasons”, cuprinzând lucrări de Philip Glass, Arvo Part, Shigeru Umebayashi și Giya Kancheli. Muzică contemporană, adică, cu cap de afiș Concertul nr.2 pentru vioară și orchestră de Philip Glass, intitulat “Cele patru anotimpuri americane”, evident, prin analogie cu celebrele “Anotimpuri” vivaldiene.

Gidon Kremer și Kremerata Baltica (și ei, vechi oaspeți ai festivalului Enescu și autori ai unui superb disc Enescu) sunt recunoscuți pentru implicarea lor în promovarea muzicii clasice contemporane; este adevărat, și repertoriul pe care-l aleg face parte din categoria lucrărilor care vorbesc mai curând despre speranță și nu despre distrugere, disoluție și depresie. Este de altfel și ceea ce afirmă Gidon Kremer în materialul video care a însoțit lansarea acestui disc special; da, ascultând Concertul nr.2 de Philip Glass, o lucrare scrisă în anul 2009, cred că poți să deveni optimist, ceea ce cred că este totuși o performanță, în lumea în care trăim.


Discul “New seasons” poate fi reascultat oricând pe site-ul campaniei Radio România Muzical “Votează discul de muzică clasică al anului 2015”.

Toate albumele prezentate sunt disponibile și în România, în magazinele de specialitate sau pe www.getmusic.ro.

28
/09
/15

Papa Francisc va lansa, pe 27 noiembrie, "Wake Up!", un album de rock progresiv, care va include 11 melodii în care fragmente din cele mai emoţionante discursuri ale Suveranului Pontif, în diferite limbi, vor fi îmbinate cu imnuri creştine în viziunea unor muzicieni contemporani.

26
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Cele mai devastatoare imagini din „Amy”, documentarul despre Amy Winehouse, sunt cele în care chipul expresiv - frumos prin imperfecţiunea sa - şi corpul firav al solistei sunt transfigurate radical de vecinătatea înfiorătoare cu moartea, din cauza drogurilor tari şi a alcoolului în exces.

25
/09
/15

Stagiunea muzicală estivală ediția a X-a se încheie la finalul acestei săptămâni cu un concert extraordinar susținut de Adrian Naidin Quartet. Stagiunea, organizată de Primăria Sectorului 3, s-a desfășurat pe parcursul a patru luni, în fiecare zi de vineri, sâmbătă și duminică în Parcul Al.I.Cuza.

24
/09
/15

Analia Selis revine pe scena Sălii Radio cu un nou eveniment dedicat tango-ului, după cele două ediţii ale turneului naţional “Vă place Tango?”, prezentate în toamna anului 2014 şi în iunie 2015 în întreaga ţară, alături de violoncelistul Răzvan Suma şi de chitaristul şi compozitorul argentinian Julio Santillan.

24
/09
/15

Premiera performance-ului 0003_ AFTERTASTE, în coregrafia Simonei Deaconescu, din cadrul Bucharest International Contemporary Performance Festival, va avea loc pe 27 septembrie, de la ora 19.30. Spectacolul va avea două reprezentaţii în avanpremiera astăzi şi mâine (24, 25 septembrie), de la aceeaşi oră.

23
/09
/15

Oamenii au nevoie de speranță. Să poată spune:„ uite că se poate” și viața ne arată de foarte multe ori că se poate să crezi că totul s-a sfârșit pentru tine și să constați că viața abia începe. Se poate să nu ai cele mai bune dotări posibile, dar să te trezești că excelezi în mai multe planuri. Ne plac exemplele, iar Julio Iglesias este un exemplu.

23
/09
/15

Scurt exerciţiu de imaginaţie: alegeţi una dintre melodiile preferate. Scoateţi apoi, unul câte unul, instrumentele muzicale sau orice efect special şi păstraţi doar vocea umană. La o astfel de experienţă sonoră inedită vă invită vineri, 2 octombrie (19.00), la Sala Radio, BLUE NOISE, formaţie ai cărei membri însumează cea mai relevantă experienţă în muzica a capella din România.

23
/09
/15

Julio Iglesias a fost portar la Real Madrid, Julio Iglesias este artistul latin cu cele mai multe albume vândute, Julio Iglesias este singurul cântăreţ din lume care a primit primul Discul de Diamant, Julio Iglesias a participat în 1969 la "Cerbul de Aur", unde, evident, nu a câştigat niciun premiu.

22
/09
/15

În 2012, nu știam absolut nimic despre violonistul Răzvan Stoica. Mi-a trimis un CD să-l ascult și mi-a plăcut bravura lui, sunetul frumos și bineînțeles, faptul că el cânta pe o vioară Stradivarius, obținută în urma concurs la care a avut 180 de contracandidați. Spre finalul anului 2012, mi-am adus aminte de el când noi, cei de la Radio România Muzical, ne gândeam pe ce tânăr interpret să propunem pentru concursul New Talent de Bratislava derulat sub semnul Uniunii Europene de Radio.

22
/09
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz se întâmplă în Sibiu, între 13 și 15 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor. Dacă vineri şi sâmbătă ne vom întâlni cu Ambrose Akinmusire Quartet, Miroslav Vitouš &Emil Viklicky, Tigran Hamasyan Trio şi Jaga Jazzist, astăzi este momentul să aflăm ce trupe ne vor face fericiți duminică.

21
/09
/15

Festivalul Enescu s-a încheiat, duminică, la Sala Palatului din Bucureşti, prin reprezentaţia uneia dintre orchestrele aflate în top 3 mondial, Royal Concertgebouw, care, sub bagheta dirijorului Andris Nelsons, a interpretat "Simfonia nr. 2 în Re Major, op. 73", de Johannes Brahms, "Rapsodia nr. 2 în Re Major op. 11 nr. 2", de George Enescu, şi "Daphnis şi Chloé" Suita nr. 2, de Maurice Ravel.

21
/09
/15

Astăzi, Leonard Cohen împlinește optzeci și unu de ani, și asta ar trebui să fie de-ajuns pentru a ne tulbura, dar bineînțeles că nu se va întâmpla întocmai așa, ba chiar dimpotrivă, fiindcă nu e tocmai secolul poeziei, fie ea și cântată lin, cu o voce gravă, cumplită, lin, pe înțelesul tuturor celor care pot, totuși, să înțeleagă ceva din iubire, deci din viață.

19
/09
/15

Inaugurată cu ocazia Zilelor Bucureștului, aplicația mobilă ARCUB îi va ţine pe bucureșteni la curent cu ultimele noutăți din film, muzică, teatru, dans, fotografie, carte, workshop-uri tematice sau alte evenimente culturale din stradă. Disponibilă gratuit pentru smartphone-urile cu sistem de operare iOS sau Android, aplicația oferă posibilitatea de a obține toate informațiile necesare despre evenimentele din Capitală.