Noile generații de cineaști și cinefili se formează la Sibiu: juriul AFF 2019 și programul Astra Film Junior
https://www.ziarulmetropolis.ro/noile-generatii-de-cineasti-si-cinefili-se-formeaza-la-sibiu-juriul-aff-2019-si-programul-astra-film-junior/

Au fost desemnaţi membrii juriului celor 4 secţiuni competiţionale din cadrul celei de-a XXVI-a ediţii a Festivalului Internaţional Astra Film de la Sibiu, care va avea loc în perioada 14-20 octombrie. Ca în fiecare an, juriul festivalului reuneşte profesionişti din elita industriei cinematografice mondiale.

Un articol de Liliana Matei|8 octombrie 2019

Filmele din competiția Internațional, semnate de cele mai promițătoare noi voci ale cinematografiei mondiale, vor fi evaluate de Olivia Cooper-Hadjian, liderul echipei de selecționeri pentru programele competiționale ale festivalului Cinéma du Réel din Paris, Martin Horyna, critic de film și selecționer colaborator al Festivalul Internațional Karlovy Vary din Cehia, și Claudiu Turcuș, profesor la Facultatea de Film in cadrul Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Câștigătorii competiției Europa Centrală și de Est vor fi deciși de Peter Dale, cel care conduce Departamentul Documentar al Școlii Naționale de Film și Televiziune din Londra și direcția de documentar a Channel 4, Zhang Yang, regizor și scenarist chinez, cu filme selectate și premiate la festivaluri internaționale de film din Rotterdam, San Sebastián, Toronto, Berlin sau Veneția, și Mirela Nagâț, prezentatoarea emisiunii ”Cooltura” de la TVR 1, unica emisiune de cultură ce a supraviețuit în peisajul televiziunilor din România.

Juriul pentru competiția România e format din Michael Stewart, directorul și fondatorul Festivalului de Film Documentar Open City din Londra și un prieten apropiat al festivalului de la Sibiu, distins la AFF 2018 cu Premiul de Excelență, și Miquel Martí Freixas, selecționer pentru DocumentaMadrid și forumul Corte Final din Madrid, profesor și colaborator al mai multor evenimente, instituții și publicații din Spania.

În 2019, se împlinesc 20 de ani de când Astra Film Festival programează în selecția oficială documentare produse de universități și școli de film din toată lumea, fiind o platformă de lansare care oferă regizorilor aflați la început de drum o vizibilitate internațională. Documentarele din competiția DocShool vor fi jurizate de Aleksandar Govedarica, fondatorul Syndicado, o companie de producție și distribuție din Toronto, și Liviu Tipuriță, regizor și producător, cu o nominalizare la premiul BAFTA și colaborări cu importante entități media din Marea Britanie, precum BBC, CNN sau Channel 4.

Filmele câștigătoare vor fi anunțate în cadrul Galei de Decernare a Premiilor, care va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Thalia. Filmele premiate vor putea fi revăzute în ultima zi de festival, duminică, 20 octombrie, programul urmând să fie anunțat după Gala de Decernare a Premiilor.

Dincolo de a premia performanța și excelența din domeniul cinematografiei documentare din România și din lume, Astra Film Festival și-a asumat în urmă cu 11 ani și un rol în a forma și pregăti noi generații de cinefili și tineri creatori cineaști. Astra Film Junior e cel mai amplu și complex program din România destinat copiilor și adolescenților centrat pe educație audiovizuală prin film documentar. Astra Film Junior facilitează descifrarea limbajului vizual, prin vizionări de filme, discuții post-vizionare pe baza materialelor didactice sau reinterpretare prin intermediului desenului, dar și înțelegerea etapelor de producție a unui film de non-ficțiune, prin atelierul ”Primul meu film documentar”.

Astra Film Junior este unul dintre puținele festivaluri de gen din țară care oferă un program personalizat pentru trei categorii de vârstă: 6+, 11+ și 15+. Filmele abordează subiecte diverse, de la schimbările climatice care amenință viața pe Pământ în viziunea tinerei activiste Greta Thunberg, până la descifrarea sistemului de justiție sau aprofundarea vieții altor copii de pe alte meridiane. Valoarea educativă a filmelor și calitatea programelor din cadrul Astra Film Junior atrag o audiența impresionantă, în ultimii ani depășindu-se cifra de 25.000 de spectatori pe ediție.

Astra Film Festival Sibiu se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Astra Film Festival 2019 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Foto: Alex Damian / Astra Film Festival

24
/06
/21

Filmul românesc este „regina balului” la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august, Cluj-Napoca), mai mult ca niciodată fidel misiunii sale de a promova și susține dezvoltarea cinematografiei autohtone.

23
/06
/21

Pe 23 iunie începe cea de-a 5-a ediție a American Independent Film Festival la București. Toate încasările vor fi donate copiilor din comunitățile vulnerabile prin Asociația Casa Bună.

21
/06
/21

Cel mai stimulant film văzut la ediţia din acest a Festivalului One World Romania, disponibil şi online până la 27 iunie, a fost „N-o să mai fie noapte” (2020), al cineastei franceze Eléonore Weber. Este un documentar făcut doar din imagini înregistrate de camerele instalate pe căştile de protecţie ale soldaţilor aflaţi în misiuni aeriene cu elicopterul în regiuni din Orientul Mijlociu.

20
/06
/21

Prin multe dintre filmele din selecţia din acest an, Festivalul One World, primul mare eveniment cinematografic desfăşurat fizic în 2021 în România, a arătat libertatea uriaşă pe care documentarul şi-o poate lua faţă de norme, atunci când cineaştii nu se tem să caute forme mai radicale pentru subiectele lor. O parte din selecţie poate fi văzută online în perioada 21-27 iunie.

18
/06
/21

După premiul al III-lea ex-aequo de la Cinéfondation de anul trecut, acordat Luciei Chicoș pentru filmul „Contraindicații’’, UNATC revine la Festivalul de la Cannes cu scurtmetrajul „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, în regia Carinei-Gabriela Dașoveanu.

17
/06
/21

Cea de-a cincea ediție a festivalului internațional de scurtmetraje Transilvania Shorts ajunge la Cluj-Napoca în perioada 27 - 29 iunie, la Cinema Victoria și Cinema Dacia, cu o selecție de filme selectate și premiate în festivaluri de renume din întreaga lume.

16
/06
/21

Cea de-a V-a ediție a festivalului American Independent Film are loc anul acesta între 23 și 27 iunie, la Cinema Muzeul Țăranului și Food Hood, și va aduce în fața spectatorilor cele mai noi producții de film american independent, fiind, pentru multe dintre ele, ocazia unică de a le vedea pe un ecran de cinema.

15
/06
/21

Programul „Filme alese”, difuzat de TNT în serile de miercuri, va continua în luna iulie cu o colecție de filme americane de referință, producții nominalizate la Oscar și apreciate de critici și de public, care prezintă povești mitologice, vorbesc despre caracter și despre legături de neșters.

14
/06
/21

Bradamante Film alături de o prestigioasă echipă internațională din care fac parte Michela Scolari (scenarist/ producător/ regizor), Felix Maximilian (producător), Jerry Ying (producător), David Zuckerman (producător) și Gianluca Fellini (regizor) filmează la București „Copiii din canale” / „The Sewer Kids”.

14
/06
/21

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est, revine cu o nouă ediţie ALTFEL, pe 19 și 20 iunie, la Opera Comică pentru Copii.

14
/06
/21

„Femei obișnuite/ Simple Women”, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, co-produs de Ada Solomon și cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va fi lansat pe 2 iulie 2021 în cinematografe.