Nouă țări continuă cursa pentru premiile Oscar. “Aferim!” nu a prins lista scurtă
https://www.ziarulmetropolis.ro/noua-tari-continua-cursa-pentru-premiile-oscar-aferim-nu-a-prins-lista-scurta/

Filme din nouă ţări – Belgia, Columbia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Ungaria, Irlanda şi Iordania – au avansat pentru următoarea rundă de selecţie ţintind nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. România propusese lungmetrajul “Aferim!”, de Radu Jude.

Un articol de Petre Ivan|18 decembrie 2015

O comisie special desemnată va vota în etapa următoare pentru selecția finală a numai cinci nominalizări de filme străine candidate la premiul Oscar, care vor fi anunțate la mijlocul lunii ianuarie.

Lista scurtă a celor nouă țări care au intrat în etapa selecției pentru cele cinci nominlizări finale la Oscarul pentru cel mai bun film străin:

Belgia cu filmul The Brand New Testament, de Jaco Van Dormael

Columbia – Embrace of the Serpent, în regia lui Ciro Guerra

Danemarca – A War,  de Tobias Lindholm

Finlanda – The Fencer, de în regia lui Klaus Härö

Franța – Mustang,  de Deniz Gamze Ergüven

Germania – Labyrinth of Lies, de Giulio Ricciarelli

Ungaria – Son of Saul, în regia lui László Nemes

Irlanda – Viva, de Paddy Breathnach

Iordania – Theeb,  în regia lui Naji Abu Nowar.

Lista integrală a nominalizărilor la premiile Oscar va fi anunțată la 14 ianuarie 2016 la Los Angeles. Cea de a 88-a ediție a Academy Awards va avea loc la 28 februarie 2016.

Foto: Premiile Oscar, lista scurta – Cinemagia

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.