Noul film al regizorului Radu Jude, elogiat de presa internațională
https://www.ziarulmetropolis.ro/noul-film-al-regizorului-radu-jude-elogiat-de-presa-internationala/

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regizat de Radu Jude, film ce a avut premiera mondială săptămâna aceasta, în competiţia oficială a Festivalului de la Karlovy Vary, este elogiat de presa internaţională de specialitate, care îl consideră „un semnal de alarmă inteligent”.

Un articol de Liliana Matei|7 iulie 2018

Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.

Cu cel de-al şaselea lungmetraj, Radu Jude lansează, în viziunea Variety, „un atac caustic și foarte actual asupra negării Holocaustului în România și a miopiei referitoare la istorie”.

Compoziția extraordinară a lui Jude este surprinzătoare – un interogatoriu provocator, sarcastic și crucial între trecut și prezent, care escaladează spre un impas”.

Jocul actriței Ioana Iacob este „captivant și natural”. Sunt lăudate și imaginea semnată de Marius Panduru și costumele Iulianei Vîlsan, iar totul se combină cel mai bine într-o scenă „electrizantă”, în timpul unei furtuni.

Modul de filmare al lui Panduru este unul „bogat, având în vedere spontaneitatea lui, iar imaginile suprinse în timpul luptelor și problemelor de pe platou amintesc de Brecht, reminiscență a introspecției lui Truffaut în « La nuit américaine»”.

Ioana Iacob

Filmul este apogeul tuturor preocupărilor recente ale lui Jude privind tema și forma”, completează Variety.

Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este „un semnal de alarmă inteligent”, într-o perioadă în care populismul este în creștere, „un film în urma vizionării căruia ești mai deștept, dar în mod semnificativ îngrozit”.

The Hollywood Reporter notează că meta-drama ambițioasă a regizorului român este „o abordare modernă îndrăzneață a unui masacru din timpul războiului”. „Tonul este unul ludic tipic lui Jude, care abordează un subiect spinos cu ironia-i obișnuită și cu atenție la umanitatea imperfectă”, mai scrie publicația americană, care găsește asemănări, de asemenea, cu Brecht, dar și cu Godard.

Screen International este de părere că Radu Jude aduce, după „Aferim!”, o „altă critică puternică țării sale”. Lungmetrajul este „o comedie-dramă îndrăzneață care pune laolaltă, cu pricepere, trecutul și prezentul și îi provoacă din nou pe compatrioții lui Jude să se confrunte cu aspecte incomode ale istoriei lor”.

Filmul, inclus în competiţia oficială a celei de-a 53-a ediţii a prestigiosului eveniment din Cehia, care are loc în perioada 29 iunie – 7 iulie 2018, îi are în distribuție pe Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Imaginea este semnată de Marius Panduru (RSC), montajul – de Cătălin Cristuţiu, sunetul – de Jean Umanski, mixajul – de Cristinel Şirli, designul de sunet – de Dana Bunescu, decorurile şi costumele – de Iuliana Vîlsan.

Producător este Ada Solomon, coproducători – Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski şi Maren Ade. Producător asociat: Holger Stern.

Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este o producție Hi Film, în coproducție cu Endorfilm (Cehia), Les Films D’Ici (Franța), Klas Film (Bulgaria), Komplizen Film (Germania), ZDF/Arte, TVR, susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Czech Film Fund, L’Aide aux Cinémas du Monde, Centre National du Cinéma et de L’Image Animée – Institut Français, Bulgarian National Film Center și Eurimages, cu sprijinul financiar al Dr. Oetker, Covalact, Farmacia DONA, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, EXIMTUR – Compania de călătorii, MediaCom. Vânzări internaționale Beta Cinema.

Filmul va fi distribuit de microFILM, în cinematografele din România, din 28 septembrie 2018.

 

Detalii pe pagina oficială de Facebook.

Foto: Karlovy Vary IFF

06
/05
/14

Filmele europene și independente se bucură de un public mai numeros în 2014, datorita ediției a IV-a a proiectului cultural Cinema-Edu, dedicat liceeniilor din București și din alte 10 localități din România.

06
/05
/14

Filmul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2013. Gala premiilor UCIN reprezintă aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizări cinematografice şi de televiziune ale anului precedent.

06
/05
/14

Sophia Loren, una dintre cele mai cunoscute actriţe italiene, a fost desemnată invitatul de onoare de la Cannes Classic 2014, care va celebra totodată naşterea westernului italian şi împlinirea a 30 de ani de când filmul "Paris Texas", de Wim Wenders, a primit trofeul Palme d'Or.

05
/05
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Când primăvara e fierbinte“ (1961) şi „Ţărmul n-are sfârşit“ (1963), filme aproape necunoscute, impuneau un cineast unic şi, din păcate, ignorat, atât la vremea lui, dar mai ales în prezent - Mircea Săucan.

01
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Cel mai recent film al lui John Turturro în calitate de regizor și de actor în rol principal, „Fading Gigolo“/„Gigolo de ocazie“, este asemeni stilului de interpretare al realizatorului său: combinație în doze mici de umor, gravitate și o stranie buimăceală.

26
/04
/14

Este actriţă la Teatrul „Constantin Tănase” şi profesor de actorie la Universitatea Hyperion. A absolvit două facultăţi, a publicat trei cărţi de bucate şi este la a doua soacră. Adriana Trandafir, care împlinește 58 de ani pe 26 aprilie, vorbește despre oamenii și locurile care i-au influenţat viaţa.

25
/04
/14

Al Pacino împlineşte, astăzi, 74 de ani. Printre interviurile pe care le-a dat de-a lungul vieţii s-a numărat şi unul publicat de revista Esquire România. În acest interviu, din care vă prezentăm fragmente, Al Pacino vorbeşte despre secretele carierei şi despre viaţa personală.