Noul format al Bucharest Music Film Festival a cucerit bucureștenii
https://www.ziarulmetropolis.ro/noul-format-al-bucharest-music-film-festival-a-cucerit-bucurestenii/

Ieri seară s-a încheiat cea de-a IX-a ediţie a Bucharest Music Film Festival, în ropote de aplauze, venite din partea publicului numeros, care a urmărit seară de seară concertele cuprinse în programul evenimentului. 

Un articol de Liliana Matei|30 iunie 2014

Timp de 10 zile, bucureștenii veniți în Piața George Enescu s-au delectat cu sunete magice și mișcări de dans, într-un spațiu elegant și rafinat și într-o atmosferă dinamică și boemă în același timp. Ediția din 2014 a Bucharest Music Film Festival, eveniment organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, a diversificat programul de anul acesta, prezentând și formații din alte sfere ale muzicii, nu doar din cea clasică.

Mercury Quartet, un grup de patru tineri veniți din Marea Britanie, au adus în mijlocul Capitalei cele mai iubite piese ale trupei Queen, în aranjamentele violonistului Vlad Maistorovici.

Duminică, 22 iunie, Vunk le-a oferit celor aproape 4.000 de oameni din Piața George Enescu o ocazie unică de a asculta 12 dintre cele mai cunoscute piese ale trupei, în variantă simfonică, alături de Camerata Regală și Bucharest Jazz Orchestra, ansambluri dirijate de George Natsis, căruia îi aparțin și aranjamentele pentru concertul Vunk Simfonic.

De asemenea, în seara de joi, 26 iunie, Nicu Alifantis a prezentat proiectul Simfonicu, împreună cu Impromptu Orchestra și Jazzappella, concert care s-a bucurat de participarea unui număr mare de spectatori.

Orchestra Națională Radio, sub bagheta lui Tiberiu Soare, Symphactory Orchestra dirijată de Gabriel Bebeșelea și Filarmonica George Enescu, condusă de Constantin Adrian Grigore, au însuflețit scena, prin interpretarea excepțională a repertoriilor atent alese pentru această ediție a festivalului.

Pe toată durata evenimentului, Piața George Enescu a fost transformată într-o „sală de concerte“ în aer liber, în care sopranele Irina Baiant, Veronica Anușca și Cecilia Ganovici, mezzosoprana Ema Pascu, basbaritonul Zoltan Nagy și tenorul Teodor Ilincăi au cântat cu sufletul arii dintre cele mai apreciate opere muzicale.

Concertul de închidere a festivalului a fost susținut de orchestra Spirit of Vienna, care a adus polcile lui Johann Strauss și spiritul aristocrat al capitalei Austriei în „grădina muzicală” special amenajată de organizatori în Piața George Enescu. Departe de a fi o demonstrație sobră de muzică clasă, concertul vienezilor a fost un spectacol interactiv și de bun gust, presărat cu câteva secvențe umoristice, care au făcut deliciul publicului.

Ca și în edițiile anterioare, spectacolele live au fost urmate de proiecții ale câtorva dintre cele mai semnificative opere clasice și concerte, susținute pe marile scene ale lumii. Documentarele respective au fost introduse de organizatori în programul festivalului cu scop pur educativ. Nelipsite au fost și orele de dans, în cadrul cărora dansatori profesioniști ai Academiei de Dans Mihai Petre au fascinat publicul prin mișcările lor uluitoare și au animat atmosfera din Piața George Enescu, dansând împreună cu toți cei care s-au lăsat cuceriți de ritmurile îmbietoare.

castigatori BMF

În ultima zi a Bucharest Music Film Festival 2014, s-au desemnat cei 6 câștigători ai tombolei organizate în cadrul festivalului.

În urma extragerilor, care au avut loc pe scenă, în timpul concertului susținut de Orchestra Spirit of Vienna, s-au acordat șase premii, constând într-o excursie la Istanbul și aparate video și audio.

Cele mai multe dintre concertele desfășurate pe scena Bucharest Music Film Festival au putut fi vizionate și online, în transmisiune directă, pe canalul Youtube al ARCUB.

Seria evenimentelor outdoor se va încheia cu unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri de jazz din Capitală, care, începând cu acest an, se redenumește, devenind Bucharest Jazz Festival. Astfel, în perioada 2-6 iulie, același spațiu din Piața George Enescu va găzdui un număr impresionant de vedete ale muzicii jazz.

Ediția din acesst an se deschide marți, 1 iulie, ora 18:00, la Hanul Gabroveni, cu vernisajul expoziției de afiș polonez de jazz. În premieră pentru Bucharest Jazz Festival, până duminică 6 iulie, în același spațiu, se vor defășura și alte manifestări conexe, precum: lansări de carte și disc de jazz, sesiuni de autografe, dezbateri și colocvii sau proiecții de film.

Foto:  Bucharest Music Film Festival

 

31
/03
/17

Duminică, 9 aprilie 2017, de la ora 18:00, Sala Mare a Ateneului Român găzduiește Concertul Extraordinar de Paști, susținut de Corul Național de Cameră Madrigal — Marin Constantin. Dirijat de Anna Ungureanu, evenimentul este una dintre tradițiile prețioase ale Corului, desfășurându-se, fără întrerupere, de mai bine de jumătate de secol.

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.

13
/03
/17

Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19.00. Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea acestui pianist-simbol pentru cultura românească, în același timp, și un compozitor inspirat.