NOVA, festival de noi tehnologii în artele performative, în aprilie, la POINT
https://www.ziarulmetropolis.ro/nova-festival-de-noi-tehnologii-%c3%aen-artele-performative-%c3%aen-aprilie-la-point/

NOVA, aflat la prima ediţie, organizat de hub-ul cultural POINT, este primul festival din România dedicat exclusiv explorării oportunităţilor aduse de cele mai recente dezvoltări ale tehnologiei în artele performative.

Un articol de Petre Ivan|3 aprilie 2018

Între 20 și 29 aprilie 2018, POINT va deveni un spațiu colaborativ complex, ce va reuni peste 30 de artiști și cercetători din 7 țări, din sfera dansului, teatrului, muzicii, artelor digitale interactive, care vor prezenta și dezvolta forme inovatoare de expresie artistică, facilitate de tehnologii de ultimă oră.

Programul festivalului include performance-uri, conferințe, woskshop-uri, laboratoare de creație, sesiuni de networking, create și susținute de nume sonore precum Stelarc, Numen, Christian “Mio” Loclair, Antoni Rayzhekov.

Creatorii invitați în cadrul NOVA vor prezenta în cele zece zile ale festivalului invenții artistice multimedia care transformă publicul în copilot și trasează noi universuri, cu noi experiențe. Bio-senzori care scot sentimentele la suprafață și le transformă în timp real în imagine și sunet, instrumente digitale care redau compoziții olfactive, medii sonice tridimensionale, sinergii audio-vizuale, primul prototip de inteligență artificială destinat dansului, corpuri care își depășesc limitele fizice și se re-construiesc în medii noi, cvasi-virtuale, cvasi reale. 

Din programul festivalului face parte și laboratorul de creație NOVA Lab, în cadrul căruia artiști emergenți vor descoperi și experimenta forme noi de expresie, asistate de tehnologie, cu ajutorul unor mentori cu vastă experiență în această zonă. Înscrierile vor începe în curând. 

„Sub impulsul electrizant al tehnologiei, limbajul artelor performative se redefinește constant cu viteza luminii, urmărind noi și noi alfabete hibride. NOVA deschide drumuri important de explorat #aicișiacum, în ton cu spiritul timpului. În plan internațional arta dezvoltă un dialog productiv tot mai intens cu tehnologia. E un spațiu cu potențial extraordinar care, momentan, la noi este abordat cu pași timizi. Încercăm prin festival să încurajăm comunitatea artistică locală și publicul să îl descopere mai mult.  În performance-urile, atelierele, conferințele și laboratoarele de creație ale festivalului veți găsi fibra fragilă a tehnologiei, care sfidează natura sa științifică și transformă matematica în poezie.

Mai multe detalii despre festival

NOVA este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”

06
/03
/23

Muzeul Național de Artă al României organizează în perioada 10- 20 martie o serie de tururi ghidate gratuite dedicate aniversării a 30 de ani de la aderarea României cu drepturi depline la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

03
/03
/23

Cu ocazia venirii primăverii, Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino din Bușteni inaugurează expoziția de artă contemporană „Dream On” a artistei Mirela Trăistaru, al cărei curator este Excelența Sa, Prințul Șerban Dimitrie Sturdza. Vizitatorii vor putea admira picturi și desene, completate de o instalație video ce redă o parte din lumea Mirelei Trăistaru. „Dream On” va fi deschisă în perioada 02 martie - 28 mai 2023.

20
/02
/23

Muzeul de Artă din Constanța găzduiește, în perioada 22 februarie - 18 aprilie 2023, expoziția “Pursuit of Happiness”, reunind lucrări ale unuia dintre cei mai apreciați artiști ai noului val hiperrealist, pictorul de origine basarabeană Roman Tolici.

17
/02
/23

Dominic Fritz, Primarul Timișoarei, Comisarul European Adina Vălean, Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timișoara și Ramona Laczko-David, coordonatoarea Proiectului Cultural Național Timișoara 2023 au participat la o conferință de presă internațională care a marcat lansarea programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

16
/02
/23

La un an de când Rusia a invadat Ucraina și a aruncat în aer stabilitatea din regiune, rețeaua EUNIC România și Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania invită publicul la o proiecție de film, urmată de o dezbatere despre rolul artei în procesarea traumei, respectiv în înțelegerea și fixarea realității.

14
/02
/23

Institutul Cultural Român din Budapesta celebrează Ziua Națională Constantin Brâncuși cu expoziția de etnosculptură „înainte de BRÂNCUȘI előtt”, solo -show M.C Donici. Evenimentul ”înainte de BRÂNCUȘI előtt” începe concomitent cu Deschiderea Timișoara 2023 Capitală Culturală Europeană, program pe care ICR Budapesta îl susține și promovează în acest fel, pentru a amplifica interesul publicului budapestan.

10
/02
/23

A unsprezecea ediție a celui mai important eveniment de la noi dedicat artei vizuale propune publicului un palat „doar pentru artă”, deschis pe timp de zi și de noapte, în inima Bucureștiului, unde vom regăsi de la lucrările impresioniștilor spanioli la cele ale generației Z din arta românească.