Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, pregătită să primească 1.000.000 de vizitatori anul acesta
https://www.ziarulmetropolis.ro/timisoara-2023-capitala-europeana-a-culturii-pregatita-sa-primeasca-1-000-000-de-vizitatori-anul-acesta/

Dominic Fritz, Primarul Timişoarei, Comisarul European Adina Vălean, Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, Alin Nica, Preşedintele Consiliului Judeţean Timişoara şi Ramona Laczko-David, coordonatoarea Proiectului Cultural Naţional Timişoara 2023 au participat la o conferinţă de presă internaţională care a marcat lansarea programului Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Un articol de Dan Boicea|17 februarie 2023

Dominic Fritz, Primarul Timișoarei, și-a arătat bucuria că organizatorii pot deschide această Capitală „cu o prezență mare de oaspeți în oraș. Sala este plină, au fost acreditați aproape 200 de jurnaliști. Vin în seara aceasta aproape 50 de ambasadori, doi miniștri ai culturii din alte țări“, a precizat primarul.

„Credem foarte mult că Timișoara, cu istoria ei de diversitate, de inovare și de curaj este un exemplu pentru Europa și, prin cultură și prin artă, în acest an, putem să spunem mai departe nu doar povestea Timișoarei, ci povestea Europei. Prin asta, putem să aducem și poate un nou focus pe rolul acestei regiuni a Europei de Est, a României în această construcție minunată care este Europa. Timișoara a câștigat acest titlu după un proces de candidaturi la care au participat mai multe orașe din România în 2015-2016. Acest proiect costă 44 de milioane de euro (costuri din momentul în care am câștigat). În total sunt investiții de peste 150 de milioane de euro în infrastructura culturală, cu ocazia acestui titlu. Vor fi peste 5.000 de artiști implicați în producții și așteptăm un public de la 500.000 la 1.000.000 de oameni. Sunt peste 90 de instiuții culturale din 21 de țări europene, din SUA sau chiar din Tunisia“, a adăugat Dominic Fritz.

Comisarul European Adina Vălean a amintit că titlul de Capitală Europeană a Culturii nu e numai simbolic. „Nu e numai promovare a brandului cultural și turistic al unui oraș, nu e nici doar o diplomă sau un premiu, este un program european, printre cele mai populare, creat pentru a-i face pe europeni să-și pună în valoare patrimoniul cultural atât de divers și de important pentru coeziunea Uniunii Europene. Să revitalizeze orașe și regiuni, să adopte inovații tehnologice sau să practice un turism sustenabil“, a spus aceasta.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, s-a arătat convins că la sfârșitul anului „vom avea de cuantificat un șir întreg de evenimente de succes, un număr foarte mare de oameni care au venit să viziteze și să vadă ce s-a întâmplat în Timișoara, o Timișoară care va beneficia de toate investițiile din acest an și toate programele din acest an pentru mulți ani de acum încolo. Avem exemplul Sibiului care a fost urcat pe un palier mai sus din punct de vedere cultural și turistic după ce a fost Capitală Culturală Europeană în 2007“.

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș: „Bine ați venit la Timișoara să fiți martorii acestei explozii de entuziasm și de bucurie pe care spiritul Timișoarei îl răspândește în jur, și nu doar în țară, ci pe tot continentul. Pentru că reflectoarele sunt ațintite asupra noastră, așa cum stă bine bănățeanului care își primeștii goștii cu tot ce are mai bun, noi am pregătit în acest an fabulos pentru orașul nostur un prigram cultural divers, iar colegii mei de la CJ, pe lângă ceea ce a pregătit Primăria Timișoara și ceilalți parteneri, vă propune un periplu prin cele mai interesante modalități de exprimare artistică, dacă discutăm despre Festivalul de Literatură sau Festivalul Internațional de Jazz –  JAZZx, până la capul de afiș al programului nostru cultural, expoziția Brâncuși de la Muzeul Național de Artă Timișoara, sunt momente și evenimente de marcă. Acestea ridică Timișoara la nivel european, ca un oraș care promovează cultura și arta“.

Ramona Laczko-David, coordonatoarea Proiectului Cultural Național Timișoara 2023, a început prin a accentua rolul acestei echipe curatoriale în modelul de guvernanță pe care Timișoara îl propune pentru programul cultural național. „A fost foarte importantă independența acestei echipe curatoriale. Și asta a fost subliniată și prin premiul Melina Mercouri pe care astăzi îl primim, alături de cetățenii Timișoarei, în Piața Unirii. De asememea confirmă curajul orașului de a deschide un dialog despre viitorul acestuia, într-un context european care este provocator.

Ne bucurăm că am putat lansa proiecte către comunitate, către cetățenii Timișoarei, de a ne propune ei idei, de cum văd orașul, de cum se pot implica în viața culturală a acestuia. Și astfel am reușit să includem în programul acestui weekend peste 20 de proiecte care vă invită să explorați și cartierele orașului și nu numai zona centrală a acestuia“, a declarat Ramona Laczko David.

Puteți vedea aici programul evenimentelor

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.