instalații imersive complexe la ediția cu numărul #4 a NOVA Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/instalatii-imersive-complexe-la-editia-cu-numarul-4-a-nova-festival/

În perioada 16 – 30 septembrie se desfăşoară în Bucureşti cea de-a 4-a ediţie a NOVA Festival, eveniment dedicat artei şi noilor tehnologii. În cadrul acestuia publicul va avea acces la 4 instalaţii complexe, cu componente imersive şi interactive, destinate să pună vizitatorii faţă în faţă cu multiple faţete ale sinelui, prin explorarea spaţialităţii, mişcării şi propriului corp.

Un articol de Petre Ivan|30 august 2023

Două dintre acestea sunt create în cadrul NOVAlab, un laborator de creație desfășurat în perioada premergătoare festivalului, de către 7 artiști fotografi (Felicia Simion, Florian Ruiz, Mads Nissen, Michele Bressan, M Kardinal, Rachel Talibart, Valentina Fusco), 4 performeri (Alexandra Bălășoiu, Denisa Nicolae, Ema Alexandrescu, Judith State), un director artistic (Emilia Păunescu), un grafician (Ana Cârlan), 2 programatori creativi (Andrei Văcaru, Victor Jercan) și 4 profesioniști în domeniile psihologie, comunicare și neuroștiință (Ana Mirodonie, Caroline Heimerl, Champalimaud Center for the Unknown, Monica Cure). Ambele instalații au ca punct de pornire intenția de a crea pentru vizitator experiența de a fi prezent în mai multe locuri simultan, în timp ce-și extinde percepția de sine.

„Have you seen my body? a seascape” promite o experiență imersivă de aproximativ 15 minute în care amprentele digitale ale corpului tău sunt integrate în timp real în cadrul audio-vizual al instalației. Aceasta va fi deschisă publicului timp de 5 zile, între 19 – 23 septembrie, la Centrul Național al Dansului București – CNBD (Blvd. Mărășești, nr. 80 – 82), în intervalul 16:00 – 22:00. Bilete aici.

În timp ce prima instalație din cadrul NOVALab pune accentul pe introspecție, cea de-a doua, „Walk. a rhythm”, se concentrează pe acțiune și propune un joc simplu – acela de a construi un ritm propriu, personal, din felul în care vizitatorul va interacționa cu imaginile de pe ecrane, ghidat de un performer. Practic, se construiește un dialog corporal deschis cu ceea ce-l înconjoară, instalația construind o formă jucăușă de cunoaștere de sine. Va fi deschisă publicului timp de 4 zile, în perioada 26 – 29 septembrie, la Teatrelli (Piața Alexandru Lahovari), tot în intervalul orar 16:00 – 22:00. Bilete aici.

„Drawing Exercises” este un performance participativ creat pentru proiectul DIGI-Sense de către Antoni Rayzhekov, un artist interdisciplinar care lucrează la intersecția dintre muzică, teatru și arte digitale. În cadrul acestei instalații publicul devine performer, experiența purtându-i pe participanți prin procese de înțelegere și atribuire de sens, folosindu-se de propriile corpuri și multiple seturi de senzori care vor digitiza în timp real informația, urmărind mișcarea, orientarea, pulsul și nivelul de stres pe care aceștia îl resimt. Instalația va fi deschisă publicului pe toată durata festivalului, la AREAL Spațiu de dezvoltare coregrafică (str. Anastasie Simu, nr. 2), în intervalul orar 17:00 – 21:00. Bilete aici.

„AIO – All In One” ia forma unei instalații artistice imersive care ilustrează creativ anxietatea și felul în care se manifestă ea în corp, traducând în sunet și imagine mai multe date de cercetare neuronală relevante. Proiectul, dezvoltat de Asociația Prezent Continuu, în colaborare cu Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis, a avut inaugurarea în cadrul unui vernisaj special în luna iunie a acestui an. Instalația, în dezvoltarea căreia au fost implicați 13 artiști, printre care actorii Ada Galeș și Cezar Grumăzecu, dar și coregrafa Alexandra Bălășoiu, redevine accesibilă publicului în cadrul NOVA Festival. Pe ecranele AIO rulează 55 de videoportrete, însoțite de 5 compoziții sonore în format Quadrophonic, toate aferente mai multor grade de intensitate a anxietății resimțite. Emilia Păunescu este responsabilă de direcția artistică, sound design-ul a fost creat de Bogdan Moroșeanu, imaginea e semnată de Florin Constantin, în timp ce Dragoș Iulian Matei s-a ocupat de programarea interfeței interactive.

Vernisajul AIO va avea loc pe 16 septembrie, la Galateca (Blvd. C.A. Rosetti, nr. 2-4) marcând și deschiderea oficială a NOVA Festival. Ulterior instalația va putea fi vizitată timp de 6 zile, până pe 21 septembrie, în intervalul orar 12:00 – 20:00. Intrarea va fi liberă.

 

Mai multe detalii despre cele 4 instalații regăsiți în secțiunea dedicată de pe site-ul oficial NOVA Festival.

 

Ne puteți urmări și pe pagina de Facebook | Instagram

 

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.