Număr record de producții românești de lungmetraj, la Premiile Gopo 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/numar-record-de-productii-romanesti-de-lungmetraj-la-premiile-gopo-2019/

79 de producţii româneşti lansate în 2018 intră în cursa pentru nominalizări la Premiile Gopo. Filme precum „Moromeţii 2” (r. Stere Gulea), „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (r. Radu Jude), „Dacii liberi” (Monica Lăzurean-Gorgan şi Andrei Gorgan) sau „Fotbal infinit” (r. Corneliu Porumboiu) se regăsesc printre cele 28 de lungmetraje eligibile pentru nominalizări.

Un articol de Liliana Matei|1 februarie 2019

Cea de-a 13-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai prestigios eveniment dedicat cinematografiei din România, va avea loc marți, 19 martie, la Teatrul Național din București. Nominalizările vor fi anunțate la finalul lunii februarie.

Un record al acestei ediții îl reprezintă numărul lungmetrajelor: 28 de titluri, printre care

“Pororoca” (r. Constantin Popescu), premiat la festivalul de la San Sebastian, “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (r. Radu Jude), propunerea României la Oscar, filme cu succes la public precum “Moromeții 2” (r. Stere Gulea), “Povestea unui pierde vară” (r. Paul Negoescu), “Pup-o, mă” (r. Camelia Popa) sau debuturi ca “Charleston” (r. Andrei Crețulescu), “Soldații. Poveste din Ferentari” (r. Ivana Mladenovic), “Un om la locul lui” (r. Hadrian Marcu) și “Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” (r. Bogdan Theodor Olteanu).

“Aniversare” (r. Claudiu Mitcu), “Caisă” (r. Alexandru Mavrodineanu), “Dacii liberi” (Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan), “Fotbal infinit” (r. Corneliu Porumboiu), “Licu, o poveste românescă” (r. Ana Dumitrescu), “România neîmblânzită” (r. Tom Barton Humphreys) și “Sunt însărcinată în România” (r. Jesus del Cerro) sunt doar o parte din cele nouă titluri propuse pentru nominalizări la categoria Cel mai bun film documentar.

La categoria Cel mai bun scurtmetraj au fost înscrise 48 de filme, din care menționam “Cutezătorii” (r. Tudor Botezatu), “Duminică” (r. Dorian Boguță), “Cele două execuții ale Mareșalului – o comparație” (r. Radu Jude), “E.T. a fost aici” (r. Ana Agopian), “Iederă” (r. Sarra Tsorakidis), “Miss Sueno” (r. Radu Potcoavă), “Cadoul de Crăciun” (r. Bogdan Mureșanu), “Michelangelo” (r. Anghel Damian) și “Totul e foarte departe” (r. Emanuel Pârvu).

Juriul de preselecție, stabilit de către Board-ul consultativ al Premiilor Gopo, este format din 11 profesioniști ai cinematografiei autohtone – Daniel Sandu (regizor), Mirela Oprișor (actriță), Constantin Chelba (operator), Horea Murgu (inginer de sunet), Ileana Cecanu (distribuitor), Andrei Tănăsescu (selecționer și curator) – și critici, teoreticieni și jurnaliști de film – Ana Maria Sandu, Anca Grădinariu, Georgiana Mușat, Cătălin Mesaru, Christian Ferencz-Flatz.

După ce juriul va anunța nominalizările, peste 600 de membri activi din industria cinematografică românească vor fi invitați să desemneze câștigătorii trofeelor Gopo 2019. Acest lucru va fi realizat printr-un sistem de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit și consultanță – PwC România.

Gala Premiilor Gopo 2019 – ediția a 13-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului National Bucuresti și Babel Communications.

Gala Premiilor Gopo 2018 – ediția a 12-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Babel Communications și Ministerului Culturii și Identității Naționale.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.