Număr record de spectacole la Festivalul National de Teatru 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/numar-record-de-spectacole-la-festivalul-national-de-teatru-2015/

Festivalul Naţional de Teatru – ediţia XXV (23 octombrie – 1 noiembrie) va oferi publicului bucureştean un număr record de spectacole, 44, selecţionate de criticul Marina Constantinescu din stagiunea 2014-2015. Biletele pentru FNT 2015 se pun în vânzare începând de astăzi şi, în premieră, se vor putea achiziţiona online, prin platforma mystage.ro.

Un articol de Petre Ivan|8 octombrie 2015

Ediția jubiliară a FNT este marcată printr-o serie de evenimente conexe pornind de la expoziția „Afișele vremii. Vremea teatrului”, organizată în Pasajul Universității (care va deveni Pasajul FNT pe durata festivalului) și care cuprinde o selecție de afișe de festival sau ale spectacolelor prezentate în perioada 1990-2014.

Aceasta va fi completată de o expoziție virtuală de fotografie de teatru (imagini din spectacolele selecționate în cele 24 de ediții) intitulată „25 de ani de FNT. O istorie în imagini”, realizată de Mihaela Marin, care va rula atât în Pasajul FNT, în foaierele teatrelor partenere, cât și pe site-ul festivalului.

Organizatorii oferă, la ediția din acest an, o întâlnire inedită cu două personalități din teatru: Silviu Purcărete în postură de Festivalul Național de Teatru fotograf — 70 de fotografii reunite sub titlul „Lume” vor fi expuse în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național București și Horațiu Mălăele care va prezenta, la Sala Studio a TNB, 40 de lucrări de grafică și caricatură — „Graficaturi”.

17 volume de teatru vor fi lansate pe perioada celor 10 zile de festival, printre acestea aflându-se „Costumul de teatru. De la schiță la miracol”, album de Doina Levintza, „Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig” de Florin Vidamski, „Regia de operă. Gânduri și imagini” texte de Andrei Șerban, fotografii de Mihaela Marin, ediție bilingvă româno-engleză, „Scrisori despre teatru” de Giorgio Strehler.

Seria Conferințelor FNT din acest an va fi deschisă de un „Fals proiect de doctorat”, o conferință-atelier de rostire a poeziei susținută de actorul Ion Caramitru.

Organizatorii au reușit la această ediție să aducă în festival trei producții invitate din străinătate: „Frontul”/Front — regia Luk Perceval, „War”/Războiul — regia: Vladimir Pankov și „Tiger”, după „Tigrul sibian” de Gianina Cărbunariu, în regia Sofiei Jupither, Suedia.

Foto: Festivalul Național de Teatru – fnt.ro

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.