Nume consacrate şi descoperiri în competiţia Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/nume-consacrate-si-descoperiri-in-competitia-ceau-cinema/

Şase filme au fost selectate pentru prima ediţie a competiţiei Ceau, Cinema!. Cele şase filme, dintre care patru sunt prezentate în premieră în România, vor putea fi vizionate timp de patru zile la Timişoara, începând cu 22 iulie.

Un articol de Petre Ivan|10 iunie 2015

Pentru competiţie s-au înscris 31 de filme de ficţiune şi non-ficţiune din 11 ţări (Bulgaria, Canada, Croaţia, Germania, Israel, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Ungaria), din care 5 au fost descalificate pentru neîndeplinirea condiţiilor iniţiale de înscriere.

Selecţia a fost realizată de către Ionuţ Mareş, jurnalist şi critic de film, ale cărui texte despre cinema pot fi găsite pe site-ul de cultură Ziarul Metropolis.

ionut

Prezentat în cadrul festivalurilor DOK Leipzig şi One World Romania, „Himmelverbot”/„Outside”, regizat de româno-germanul Andrei Schwartz, aduce în prim-plan un personaj spectaculos tocmai eliberat din închisorile româneşti şi lansează, indirect, delicata întrebare: Cât de uşor ne lăsăm manipulaţi de poveşti şi de cinema?

Filmat în Cuba şi având în centru o relaţie specială dintre o mamă în vârstă şi fiul ei matur, atins de Sindromul Down, emoţionantul – dar discretul – documentar „Casa Blanca” este debutul nou-nouţ al cineastei poloneze Aleksandra Maciuszek, prezentat în competiţia internaţională a Festivalului Visions du Reel din Elveţia.

A doua regizoare din Competiţie este tânăra cineastă maghiară Virág Zomborácz, al cărei debut, „Utóélet”/„Afterlife”, prezentat şi la Festivalul de la Palm Springs, este o subtilă şi inteligentă comedie neagră despre încercările unui tânăr de a scăpa de prezenţa fantomei tatălui său dominator.

Wojciech Smarzowski este unul dintre cei mai îndrăzneţi regizori polonezi, iar cel mai nou lungmetraj al său, teribilul „Pod mocnym aniolem”/„The Mighty Angel”, cu patru nominalizări la Premiile Filmului Polonez, propune o viziune mai puţin triumfalistă asupra ţării sale, prin prisma unui scriitor dependent de alcool.

Câştigător a trei premii la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, „Szabadesés”/„Free Fall”, noua provocare lansată de cineastul maghiar György Pálfi, este o colecţie neaşteptată de câteva poveşti de bloc „altfel”, fiecare încadrată într-un gen cinematografic uşor de recunoscut şi savurat.

Prezentat anul trecut în cadrul Semaine de la Critique la Cannes şi recenzat elogios de revistele Cahiers du Cinema şi Positif, „Haganenet”/„The Kindergarten Teacher”, al doilea lungmetraj al scriitorului şi cineastului israelian Nadav Lapid, este o experienţă cinematografică intensă, care intrigă şi creează un disconfort plăcut, pornind de la relaţia dintre o educatoare şi un copil dotat cu darul poeziei.

Actrița Andreea Vasile („De ce eu?”) și criticii de film Lucian Maier și Cinesseur alcătuiesc juriul competiției Ceau, Cinema! care va decerna, cu sprijinul Kathrein România, Marele Premiu în valoare de 1000 euro, secondați fiind de spectatorii care vor vota Premiul Publicului în valoare de 500 euro. Trofeul Ceau, Cinema! – care va fi înmânat câștigătorilor – este creat de experimentartista Lia Rădoi, după desenul lui Mircea Popescu.

ceau.cinema

Ceau, Cinema! este organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală şi este primul festival din Timişoara dedicat filmului european. Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii şi instituţii locale: Vitas România, Kathrein România, Primăria Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Primăria Gottlob, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German, [e-spres-oh], Smithfield România, Adler România, Storm Media, Electronic Resistance, Grolsch.

La identitatea vizuală a festivalului au contribuit Balamuc (Loc de joacă ş-altele), Super Smooth Studio şi Lia Rădoi. Parteneri media: Ziarul Metropolis, Radio Timişoara, TVR Timişoara, TION, Agenda, KissFm.

Mai multe informaţii la www.ceaucinema.ro, www.facebook.com/ceaucinema, www.twitter.com/ceaucinema

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.