Nume mari la Festivalul de Film de la Veneţia
https://www.ziarulmetropolis.ro/nume-mari-la-festivalul-de-film-de-la-venetia/

Aşa cum ne-a obişnuit, Festivalul de Film de la Veneţia a adunat şi în acest an, în competiţie sau în afara ei, multe nume mari ale cinematografiei mondiale: de la Darren Aronofsky, Alejandro G. Inarritu şi Jafar Panahi, la Paul Schrader, Sergei Loznitsa, Oliver Stone şi Lars von Trier.

Un articol de Ionuţ Mareş|27 iulie 2022

Numeroase nume mari au fost anunţate în diversele secţiuni ale ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Veneţia, care va avea loc între 31 august şi 10 septembrie. Legătura strânsă pe care festivalul o are atât cu studiourile americane, cât şi cu marile platforme VoD, care preferă să îşi prezinte filmele la Veneţia, o rampă bună de lansare în cursa spre galele de premiere din iarnă, transformă Mostra într-un loc extrem de atractiv. Un festival unde cineaşti şi actori celebri, care atrag atenţia presei şi asigură glamour-ul, stau alături de talente consacrate, dar poate mai puţin cunoscute publicului larg, şi de noi voci, care aşteaptă să fie descoperite.

Ca de obicei, competiţia e dedicată în special numelor cunoscute, cele despre care se va vorbi probabil cel mai mult, cel puţin în rândul publicului larg. Printre ele se află în acest an nume ca Noah Baumbach („White Noise”, filmul de deschidere), Darren Aronofsky („The Whale”), Alejandro G. Inarritu („Bardo, False Chronicle Of A Handful Of Truths”, film făcut în Mexicul natal al cineastului), Andrew Dominik („Blonde”, un biopic despre Marylin Monroe), Martin McDonagh („The Banshees Of Inisherin”) sau Luca Guadagnino („Bones And All”).

Lista e completată de o serie de cineaşti obişnuiţi ai circuitului festivalier şi cunoscuţi de cinefili: Koji Fukada („Love Life”), Joanna Hogg („The Eternal Daughter”), Jafar Panahi („No Bears”), Laura Poitras („All The Beauty And The Bloodshed”, singurul documentar din competiţie), Frederick Wiseman („A Couple”, un film de ficţiune, nu un documentar, cum ne-am fi aşteptat de la cineastul american), Rebecca Zlotowski („Other People’s Children”), Gianni Amelio („Il Signore delle Formiche”) sau Santiago Mitre („Argentina, 1985”).

Lor li se adaugă regizori mai noi sau mai puţin cunoscuţi sau ieşiţi în ultimii ani de sub radar, dar ale căror filme ar putea oferi mari surprize: Florian Zeller („The Son”), Roschdy Zem („Our Ties”), Emanuele Crialese („L’Immensita”), Alice Diop („Saint Omer”), Todd Field („TÁR”), Romain Gavras („Athena”), Vahid Jalilvand („Beyond The Wall”),  Susanna Nicchiarelli („Chiara”) şi  Andrea Pallaoro („Monica”).

Juriul este prezidat de actriţa americană Julianne Moore şi mai este format din regizoarea franceză Audrey Diwan (care anul trecut a câştigat Leul de Aur cu „Evenimentul”), regizorii Leonardo Di Costanzo (Italia), Mariano Cohn (Argentina) şi Rodrigo Sorogoyen (Spania), actriţa iraniană Leila Hatami şi scriitorul japonez Kazuo Ishiguro.

În afara competiţiei, la capitolul ficţiune, se regăsesc, printre altele, cineaşti precum Lav Diaz („When The Waves Are Gone”), Kim Ki-duk („Call Of God”, un film terminat de un regizor din Letonia, ţară unde se afla cineastul sud-corean când a murit de COVID-19 în 2020),Paolo Virzi („Siccita”), Olivia Wilde („Don’t Worry Darling”) sau Paul Schrader („Master Gardener”), care va primit şi un premiu onorific.

Printre documentarele din afara competiţiei se regăsesc unul ucrainean „Freedom On Fire: Ukraine’s Fight For Freedom”, de Evgeny Afineevsky, precum şi noi filme de mari cineaşti precum Sergei Loznitsa („The Kiev Trial”), Gianfranco Rosi („In Viaggio”) sau Oliver Stone („Nuclear”).

Tot în afara competiţiei vor fi prezentate câteva episoade din noi seriale realizate de cineaşti precum Lars von Trier („The Kingdom Exodus”) şi Nicolas Winding Refn („Copenhagen Cowboy”).



25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.