Nunta, de A. P. Cehov, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/nunta-de-a-p-cehov-la-tvr-2/

Luni, 9 februarie, de la ora 20.10, TVR 2 prezintă spectacolul „Nunta” de A. P. Cehov, în regia lui Beatrice (Bleonţ) Rancea, un spectacol din Arhiva de Aur TVR.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2015

Nunta, de A. P. Cehov, la TVR 2 / La împlinirea a 155 de ani de la naşterea lui A. P. Cehov, Casa de Producţie TVR a programat spre difuzare, pe tot parcursul anului 2015, piese ale cunoscutului dramaturg rus.

Alături de spectacole valoroase din Arhiva de Aur TVR, telespectatorii vor putea urmări și ecranizările altor capodopere cehoviene, printre care „Salonul 6” (regia: Vitalie Lupașcu) și „Trei surori” (regia: Dominic Dembinski, preluare de la Teatrul de Stat din Constanța).

Teatrul Naţional de Televiziune a programat luni, 9 februarie, de la ora 20.10, la TVR 2, una dintre creațiile lui A.P. Cehov – „Nunta”. Regia artistică este semnată de Beatrice (Bleonț) Rancea, care, la momentul montării spectacolului (premiera tv: 1994), era studentă a Academiei de Teatru și Film (în prezent, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”), la clasa profesorilor Tudor Mărăscu și Mihai Manolescu.

Anul acesta U.N.A.T.C. împlinește 65 de existență, fiind înființat în 1950 sub numele de Institutul de Artă Cinematografică și Institutul de Teatru „I.L. Caragiale” (I.A.T.C.).

Spectacolul cu piesa „Nunta”, pe care iubitorii de teatru o vor putea urmări luni la TVR 2 este o producție A.T.F. și reprezintă una dintre mărturiile celor care au absolvit studiile prestigioasei instituții de învățământ superior dedicate teatrului și filmului.

Drama îi are în centru pe Dașenka și pe Epaminond Maximovici Aplombov, mirii unei nunți care se transformă treptat într-un spațiu de conflicte, mai mult sau mai puțin declarate, între ceilalți participanți la „fericitul” eveniment.

Părinții miresei, Nastasia Timofeevna și Evdokim Zaharovici Jigalov, se pârăsc reciproc în fața propriei fiice, iar mirele devine furios atunci când pretențiile lui și promisiunile socrilor rămân neonorate. Totul însă pare să fie uitat atunci când la nuntă își face apariția un mult-așteptat dar fals Nuntageneral…

În distribuție: Marilena Chelaru, Luminița Militaru, Carmen Stanciu, Mădălina Tulinescu, Cezar Boghină, Ionuț Brancu, Marius Capotă, Zoltan Lovaș, Cristian Nicolae, Alexandru Pop, Robert Radoveneanu, Dorin Rîmbu, Vasile Toma și instrumentiștii: Mihai Turcitu, Săndel Fircă și Mihai Ion.

Spectacolul „Nunta” de A. P. Cehov face parte din seria capodoperelor pe care Casa de Producție TVR le-a programat în acest an pentru a marca 155 de la nașterea lui A. P. Cehov (n. 29 ianuarie 1860 – d. 15 iulie 1904).

Tot în memoria cunoscutului dramaturg rus, TVR 2 a difuzat la sfârșitul lunii ianuarie spectacolul „Trei surori”, în regia maestrului Cornel Todea (traducere: Moni Ghelerter și V. Jianu).

„Nunta” de A. P. Cehov (premiera tv: 1994)
Decor: arh. Theodora Dinulescu.
Director de imagine: Beatrice Drugă. Regia artistică tv: Domnița Munteanu
Asistenți regie: Corina Constantinescu, Mihnea Danet
Regia artistică: Beatrice (Bleonţ) Rancea
Producție A.T.F. distinsă cu premiul „Alexandru Giugaru” la Festivalul Veseliei (1993).

Foto: Nunta – TVR

08
/09
/23

Legenda comediei franţuzeşti se dezvăluie drept omul modest şi sensibil Louis de Funès, în documentarul difuzat în premieră la TVR 1 sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30. În aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.

07
/09
/23

Bunăstarea personală și durabilitatea, alegeri eco-responsabile în bucătărie, parteneriate pentru un oraș sustenabil, practici de sustenabilitate în industriile de beauty și cosmetică, dar și informarea și educarea pentru sănătatea femeilor sunt principalele teme abordate în cadrul sezonului al șaselea al Sustainable Living Podcast (SLP), în parteneriat cu Promenada Mall.

07
/09
/23

Pixel. Comunități în focus, cel mai nou demers al companiei de teatru independent Vanner Collective, a provocat adolescenții din Alexandria să experimenteze un alt fel de vacanță – ateliere de film încheiate cu scurtmetraje realizate chiar de participanți și ateliere de fotografie al căror rezultat este o expoziție ce va putea fi văzută între 8 și 14 septembrie, la Centrul de Resurse în Fotografie (str. Popa Tatu nr. 68).

07
/09
/23

„Prin selecția de filme și experiențe din program, ceea ce vrea să spună BIDFF anul acesta este să ascultăm înainte să emitem o opinie, să facem un efort de a privi lumea și din perspectiva celuilalt și, oricât de mult ne-ar plăcea să emitem judecăți radicale, ele trebuie mereu gândite într-o rețea în care dincolo de cuvinte și informații se află oameni.” Simona Deaconescu, coregraf și directorul artistic al Bucharest International Dance Film Festival, invită astfel publicul să ia parte la cea de-a 9 ediție a evenimentului care începe astăzi, joi, 7 septembrie.

07
/09
/23

Luna septembrie aduce nu mai puțin de două vernisaje și două spectacole de teatru în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă, o participare la un festival cu o galerie pop-up și un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair).

07
/09
/23

„Timișoara 2023. Celebrarea orașului”, evenimentul începutului de toamnă în orașul de pe Bega, aduce împreună, între 6 și 8 octombrie 2023, într-o sărbătoare unică atât prin abundența și diversitatea evenimentelor, cât și prin traseul impresionant propus, peste 100 de evenimente culturale, educative și sportive, organizate de operatori publici și privați, locali și internaționali, în peste 50 de locații, outdoor sau indoor, pe apă, pe maluri și în apropierea canalului Bega, în Fabric, Iosefin, Cetate, Complexul Studențesc și Elisabetin.