O carte a iubirii pentru copii mici şi mari
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-carte-a-iubirii-pentru-copii-mici-si-mari/

După 1989, lumea copiilor, din punctul de vedere al condeiului scriitoricesc, a fost ascunsă după cortina tăcerii şi a indiferenţei. Din fericire, există şi excepţii în peisajul editorial românesc.

Un articol de Rhea Cristina|9 februarie 2015

“Aventurile prichindelui Laslo” (editura A.T.U.) este o carte scrisă cu sensibilitate, atenţie, creativitate, imaginaţie, originalitate şi mult, mult talent de tânăra scriitoare Mari Arsenie. Un volum de poveşti aflat la graniţa între realitate, fantastic şi miraculos.

Cuvintele autoarei prind forţă imediat, respiră bucurie şi trăiesc curat. Aşa cum este şi viaţa pentru un sufleţel de copil.

Deşi omul se naşte povestitor, ştie să istorisească celorlalţi fragmente din viaţa lui şi a altora, Mari Arsenie a ales, pentru cartea sa de debut literar, în mod surprinzător, un gen de naraţiune transpusă prin ochii imaginaţiei copilăreşti. Astfel, în epoca Internetului, când tableta se insinuează în viaţa copiilor din ce în ce mai mult, autoarea ne propune o metodă inedită, care merge direct la esenţa sufletului de copil.

Prin simplitate, originalitate şi forţă creativă, Mari Arsenie descifrează, recreează şi construieşte, cu fiecare nou capitol al cărţii, universul celor mici, acel tărâm unic, fabulos, al copilăriei. Cuvintele scriitoarei sunt cuvintele unui suflet de copil.

Personajele sunt desprinse fie din lumea reală (bunicul, lupul, motanul puricele, uriaşul tigru, Floarea-curcubeu, prichindeii Anne şi Laslo), fie din cea aparţinând lumii SF (prinţesa, Împăratul Maverick, Tărâmul Maldor, Tărâmul Prichindeilor, vrăjitoarea,etc), într-un carusel al bucuriei, aventurii şi prieteniei. Un text bogat in informaţii educative.

Pentru prichindei, viaţa devine, asfel, graţie întâmplarilor prin care trec personajele şi al relaţiilor dintre ele, un joc inedit al cuvintelor, imaginilor şi emoţiilor pozitive. Cei mici sunt invitaţi să iubeasca animalele, să(-şi) descopere adevăratele valori umane (precum iubirea, curajul, prietenia) şi să fie luptători neînfricaţi ai binelui, armoniei şi păcii pe Pământ. Prin dialoguri inedite, o intrigă fascinantă, trucuri şi metode originale. Pentru o dezvoltare şi o exprimare interioară fericită a copiilor noştri.

Cartea de poveşti “Aventurile prichindelului Laslo”, scrisă de Mari Arsenie, te seduce de la primele pagini. Indiferent dacă eşti copil sau adult. Pentru că este creionată cu dăruire, delicateţe sufletească şi curaj. Devine mai mult decât o carte: este o lume fermecată, un spaţiu prietenos al ideilor, imaginilor şi cuvintelor bine ticluite. În plus, beneficiază de ilustraţie, desene delicate şi foarte expresive.

Pe scurt. Ai copii?… Frăţiori, nepoţi?… Citeşte-le această minunată carte de poveşti, îi va ajuta să se înţeleagă mai bine pe ei înşişi şi lumea înconjurătoare. Să (se) iubească. E o carte a iubirii, care nu trebuie ratată!



05
/02
/14

Tradus recent în limba maghiară, romanul Zogru, de Doina Ruşti, a apărut la Editura Sétatér Kulturális Egyesület. Versiunea traducătoarei Szenkovics Enikő a făcut obiectul bursei „Franyó Zoltán”, oferită de guvernul maghiar, iar editarea cărţii se datorează Fundaţiei „Communitas”.

01
/02
/14

Romanul Proorocii Ierusalimului (ediţia a III-a, Cartea Românească, 2009; ediţia a IV-a, Polirom, 2012), de Radu Aldulescu, a apărut în limba maghiară, la Editura Napkút, în traducerea lui Kirilla Terez.

30
/01
/14

Tinereţile lui Daniel Abagiu, de Cezar Paul-Badescu, un roman al formării cu un personaj unic în literatura română – un fel de Holden Caulfield al lui Salinger, va apărea în cursul lunii februarie în Italia, în traducerea Irinei Turcanu, la Ciesse Edizioni, cu titlul Le giovinezze di Daniel Abagiu.

29
/01
/14

Romanul Ordinea, de Alexandru Ecovoiu, apărut în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, va fi publicat în acest an la Editiones del Subsuelo din Spania, în traducerea lui Joaquín Garrigós.

21
/01
/14

Editura Humanitas şi Institutul Cervantes din Bucureşti vă invită miercuri, 22 ianuarie, ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea volumului Eroul discret, primul roman publicat de Mario Vargas Llosa după acordarea Premiului Nobel pentru literatură în 2010.

21
/01
/14

Sîmbătă, 25 ianuarie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bdul Elisabeta, nr. 38), poeta Ioana Nicolaie va susţine o lectură publică din volumul Autoimun, apărut recent la Editura Cartea Românească, şi în ediţie digitală. Autoimun este volumul cu care Ioana Nicolaie revine la poezie după un lung ocol în roman şi în literatura […]

20
/01
/14

Marti, 21 ianuarie, ora 19.00 Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă invită la o seară dedicată scriitorului american F. Scott Fitzgerald şi romanelor Marele Gatsby şi Blândetea nopţii, capodoperele literaturii universale, recent apărute în ediţie de colecţie la Humanitas Fiction în traducerea lui Mircea Ivănescu.

12
/01
/14

Organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, Dan Mircea Cipariu, a declarat că premiul "Cartea de Poezie a anului 2013" nu se va mai decerna, după ce scriitorul Dan Sociu a confirmat că refuză să primească această distincţie.

09
/01
/14

Asociaţiile de bibliotecari din România protestează, printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, faţă de desfiintarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale "I.C. Petrescu" din Bucureşti, care devine secţie a Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă.

06
/01
/14

Care este legătura dintre Seinfeld şi o tumoare pe creier? Adrian Novac ne invită să descoperim răspunsul în romanul său de debut, „Eu, Seinfeld şi tumoarea”, inspirat din propria sa întâlnire cu „apocalipsa medicală”.