O clipă de tandrețe
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-clipa-de-tandrete/

Noua stagiune a Teatrului Dramaturgilor Români a fost deschisă de un spectacol semnat Felix Alexa, un spectacol menit să trezească o stare de spirit, o reacţie de gust estetică şi una speculativă a ceea ce ne înconjoară şi pe care de cele mai multe ori o ignorăm. Starea de aparenţă – esenţă, tandreţea.

Un articol de Georgiana Ene|12 octombrie 2018

Dacă Albet Camus susținea „că lumea noastră este lipsită de iluzii”, regizorul demonstrează într-un stil elegant, într-un mod raționalist și discursiv printr-o montare bine pusă la punct că nu este așa. Personalitatea umană poate fi redusă la posibilități simple și avem libertatea de alege în orice moment. De data aceasta, Felix Alexa a ales tandrețea.

Matei Vișniec și Felix Alexa, autor, respectiv regizor, și inteligența remarcabilă a ambilor, în ancheta lor implacabilă prin silogisme, conving că mai este loc de tandrețe, într-o derulare a celor șase scene din care este compus spectacolul, fără a fi nevoie de confilct, într-o avangardă poetică, sensibilă, mai mult lirică și destul de puțin întâlnită în ultimul timp

Spectacolul văzut din perspectivă filosofică are puțin mister: cele două scene de început și final, în oglindă, între un bărbat și o femeie care se află la aceeași oră și repetă aceleași mișcări, în fața unei ferestre timp de doi ani, are putere – obținută prin cultivarea misterului și umor fin – pentru că celelalte partu scene sunt atemporale, se petrec tot între un bărbat și o femeie care petrec împreună o clipă de tandrețe, și eros pentru că pune la încercare fascinația minții, de la început până la sfârșit.

Spectacolul este frumos prin simplitatea derulării concretă a scenelor, fără ambiguitate și vine în întâmpinarea unei realități, a unei normalități demult uitată readusă în fața publicului cu multă eleganță de regizor. Acțiunile translează ritmic, poetic, de la realitate la amintire și îl echilibrează. Felix Alexa a surprins cu multă finețe ideea piesei lui Matei Vișniec cu personaje extrem de inteligent construite care rămân consecvente până la capăt și demonstrează că fiecare ființă umană are de fapt un miez esențial, imuabil, un suflet sensibil, nemuritor și multă tandrețe.

Echilibrul pe care îl găsește regizorul, în afara textului, este reprezentat de structura organizată de formulări şi imagini care se întrepătrund şi care trebuie înţelese în totalitatea lor, cu aceeși temă, într-o simfonie, căpătând înţeles prin simultaneitatea interacţiunii lor aceste variaţii servesc doar pentru a pune accentul pe similaritatea esenţială a situaţiei: clipa de tandrețe.

„Despre tandrețe” – INFO

de Matei Vișniec

Regia: Felix Alexa

Ilustrația muzicală: Felix Alexa

Scenografia: Andrada Chiriac

Video-design: Auraleye

Light-design: Felix Alexa

Versiunea scenică: Felix Alexa

Despre tandrețe,Despre tandrețe teatru,Despre tandrețe spectacol,Despre tandrețe felix alexa.Despre tandrețe visniec,Despre tandrețe teatrul dramaturgilor romani

Foto: „Despre tandrețe”

27
/07
/13

Peste 5.000 de filme documentare din întreaga lume, aflate în arhiva Studioului Astra Film Sibiu, pot fi vizionate la cerere de turişti, cercetători sau cinefili, în cadrul unui program estival. Un bilet costă șase lei, iar filmele pot fi văzute de luni până vineri între orele 9 și 15, la sediul Studioului Astra Film.

27
/07
/13

REPORTAJ MULTIMEDIA Cum poţi să călătoreşti, fără să ieşi din casă şi să priveşti, fără să-ţi deschizi ochii? Simplu: prin teatrul radiofonic. Iar când cineva îţi face loc în culise, spectacolul sporeşte, fără să-ţi dea impresia că magia s-a destrămat.

25
/07
/13

Căderea comunismului a însemnat şi desfiinţarea cenzurii oficiale şi intrarea într-o nouă estetică cinematografică. Dacă puţinii rebeli din filmul românesc al anilor `90 mai aveau de luptat cu trecutul şi prezentul, cei ai Noului Cinema sunt mai degrabă apărătorii unor cauze personale.