O istorie a artei moderne, de Will Gompertz – “cel mai bun profesor pe care nu l-aţi avut”
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-istorie-a-artei-moderne-de-will-gompertz-cel-mai-bun-profesor-pe-care-nu-l-ati-avut/

Începînd cu această săptămână, în librăriile din toată ţara a apărut volumul semnat de Will Gompertz, O istorie a artei moderne. Tot ce trebuie să ştiţi despre ultimii 150 de ani, publicat de Editura Polirom.

Un articol de Petre Ivan|14 martie 2014

Începînd cu această săptămână, în librăriile din toată ţara a apărut volumul semnat de Will Gompertz, O istorie a artei moderne. Tot ce trebuie să ştiţi despre ultimii 150 de ani, publicat de Editura Polirom.

Istoria lui Gompertz acoperă curentele şi marii artişti de la preimpresionism până în prezent, fără să recurgă la jargonul istoricilor de artă, chiar şi atunci când în joc sunt tehnicile utilizate sau subiectele abordate.

Nu lipsesc contextele mai largi în care trebuie plasaţi artiştii şi operele lor, detaliile biografice şi întreaga anecdotică ce le însoţeşte.

De la nuferii lui Monet la floarea-soarelui pictată de van Gogh, de la cutiile de supă ale lui Andy Warhol la rechinii muraţi ai lui Damien Hirst, aflaţi poveştile din spatele capodoperelor, faceţi cunoştinţă cu artiştii şi descoperiţi secretul artei moderne

Will Gompertz, arts editor la BBC şi fost director la Tate Gallery, afirmă chiar în prefaţa volumului: „Ambiţia mea a fost să scriu o carte plină de informaţii şi dinamică, nu o lucrare academică. (…) Sursa de inspiraţie pentru această carte a fost un one-man show în care am jucat la Edinburgh Fringe Festival în 2009.

Scrisesem un articol pentru The Guardian în care exploram modalitatea prin care tehnicile de stand-up comedy ar putea fi folosite pentru a explica istoria artei moderne într-o manieră care mai degrabă să implice publicul decât să-l ameţească. (…)”

O istorie

O istorie a artei moderne. Tot ce trebuie să ştiţi despre ultimii 150 de ani – Din cuprins:

Impresionismul: pictorii vieţii moderne, 1870-1890 • Cézanne: părintele nostru, al tuturor, 1839-1906 • Cubismul: un alt punct de vedere, 1907-1914 • Kandinsky/Orfismul/Călăreţul Albastru: sunetul muzicii, 1910-1914 • Suprematismul/Constructivismul: ruşii, 1915-1925 • Bauhaus: reuniunea de clasă, 1919-1933 • Dadaismul: domnia anarhiei, 1916-1923 • Pop-art-ul: shoppingul ca terapie, 1956-1970 • Postmodernismul: falsa identitate, 1970-1989 • Arta de azi: celebritate şi bani, 1988-2008-prezent

Foto cu O istorie a artei moderne şi Will Gompertz

28
/02
/19

Este numită „un Salinger al generației Snapchat”, iar despre irlandeza Sally Rooney s-a mai spus că este „primul mare scriitor millenial” (The New York Times) și că „pur și simplu îți citește toate gândurile” (Vogue). Romanul său de debut, „Conversații cu prieteni”, a apărut la Curtea Veche Publishing. Volumul, numit de The Millions „un debut miraculos” a fost primit cu mult entuziasm și a fost recompensat deja cu premii importante.

26
/02
/19

Pe 28 februarie, de la ora 19.00, publicul larg, dar și cel de specialitate este așteptat la o reîntâlnire cu Eugène Ionesco, celebrul dramaturg fiind invitatul „virtual” al dezbaterii Eugen Ionescu/Eugène Ionesco: teatru și identitate culturală, prin intermediul unui interviu de arhivă unic și prea puțin cunoscut – pus la dispoziție de către Departamentul Arhivă Media și Documentare al TVR. Fragmente din acest interviu, realizat în anul 1967, vor fi proiectate în cadrul dezbaterii de la Teatrelli.

25
/02
/19

Editura Humanitas îi așteaptă pe iubitorii de carte marți, 26 februarie, de la ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iași, la lansarea volumului "România, te iubesc!" (bestseller Gaudeamus 2018), cu texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și cuvânt înainte de Cristian Leonte, 

22
/02
/19

Douăsprezece episoade din viața scriitorului Romain Gary, surprinse de François-Henri Désérable în romanul-tribut „Un anume domn Piekielny” (Editura Humanitas Fiction).

11
/02
/19

De peste zece ani, Fundația Calea Victoriei oferă publicului o selecție mereu interesantă de cursuri și ateliere în domeniul artelor și științelor umanise și organizează numeroase evenimente culturale. Echipa Fundației a început anul acesta cu două evenimente având în centru pasiunea pentru muzica clasică și talentul dirijoral, dar și de povestitor, al dirijorului Tiberiu Soare: un concert extraordinar și relansarea a două volume despre muzica clasică.

05
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT Tiparul apare în țara noastră la 1508 dar setea de cunoaștere, de informare a strămoșilor noștri este o realitate confirmată de existența numeroaselor copii ale unui manuscris răspândit în întreaga Europă, cu precădere în Bizanț, și anume ”Alexăndria”.