O Lume Noua, în cinematografele româneşti, via Viena
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-lume-noua-in-cinematografele-romanesti-via-viena/

Scurtmetrajul de ficţiune O Lume Nouă (r. Luiza Pârvu, scenariul Toma Peiu, România – Ungaria – SUA, 2014), va putea fi văzut pentru prima oară în afara României în cadrul Festvalului Internaţional de Film Central şi Est European Let’s CEE de la Viena (2-11 octombrie 2014). Filmul va fi proiectat în cadrul programului de scurtmetraj Viaţă şi Moarte, sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 14:00 şi joi, 9 octombrie, de la 15:00, la Village Cinema.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2014

Inspirat de poveștile celor câtorva sute de mii de emigranți români în SUA, printre care s-au numărat și membri ai familiei scenaristului, O lume nouă spune povestea unei întâlniri din Pennsylvania anului 1908, unde Ana Ciotloș este întâmpinată de Petru, vărul soțului ei, în locuința lor din Lumea Nouă. Florin Penișoară și Olimpia Melinte (#Selfie, Canibal, Planșa) sunt protagoniștii peliculei filmate la finalul anului trecut la New York, în care mai apar Ioan Ardelean și Ioan Boeriu.

În același weekend, filmul va rula în Competiția Națională a Festivalului de Film de Scurt Metraj Timishort (Timișoara) – sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 18:00, la Cinema Timiș, respectiv duminică, 5 octombrie, de la aceeași oră, în Aula BCUT.

O Lume NouaO lume nouă va avea premiera pe marile ecrane din România în cadrul filmului-omnibus Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, alături de scurtmetrajele Trece și prin perete (r. Radu Jude), Kowalski (r. Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină), pe 28 noiembrie 2014.

Cine este Luiza Pârvu

Născută în 1986 la Craiova și absolventă a Facultății de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale din București, Luiza Pârvu a regizat până in prezent mai multe scurtmetraje.

Trei dintre acestea, My Baby (2013), Draft 7 (2011), Aniversarea (2010), scrise și produse alături de Toma Peiu, au fost prezentate la peste 80 de festivaluri și evenimente de film din țară și străinătate.

În 2012, Luiza Pârvu a fost nominalizată la Premiul Gopo Tânără Speranță pentru regia filmului Draft 7. În același an, a obținut o bursă pentru a urma Masterul de Film al prestigioasei New York University Tisch School of the Arts, una dintre trei cele mai bine cotate școli de film din lume.

O Lume Nouă / Start Anew World a fost produs cu sprijinul universității, în anul II de studii al Luizei, care urmează, în prezent, cursurile din anul III al programului de masterat.

Foto: Luiza Pârvu, O lume noua – Cinemagia

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.