O lume noua, inspirat din poveştile primilor imigranţi români în SUA, în premieră la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-lume-noua-inspirat-din-povestile-primilor-imigranti-romani-in-sua-in-premiera-la-tiff/

Filmul „O lume nouă” („Start Anew World”), un scurtmetraj de ficţiune regizat de Luiza Pârvu, scris de Toma Peiu şi inspirat din poveştile reale ale primilor imigranţi români în SUA, va avea premiera absolută în cadrul competiţiei Zilelor Filmului Românesc de la TIFF, festival care începe vineri, la Cluj-Napoca.

Un articol de Petre Ivan|27 mai 2014

O lume noua va fi proiectat, în premieră, în cadrul competiţiei Zilelor Filmului Românesc (ZFR) şi va putea fi urmărit în prezenţa echipei, în 4 iunie, de la ora 22.30, la Cinema „Florin Piersic”, a doua proiecţie fiind programată în 6 iunie, de la ora 10.00, la Cinema Victoria, informează Mediafax.

Povestea filmului se petrece în Pennsylvania, în 1908. Cizmarul Petru Ciotloş o întâmpină cu afecţiune mută pe Ana, soţia vărului său, în casa lor din Lumea Nouă.

Olimpia Melinte,în filmul O lume nouă

Olimpia Melinte,în filmul O lume nouă

Înainte de a ajunge la inima ei, însă, Petru trebuie să îi dea o veste care o va schimba pentru totdeauna.

„O lume nouă” este unul dintre cele mai aşteptate filme scurte româneşti ale anului, după ce atât presa online naţională, cât şi cea din Transilvania au susţinut şi reflectat pe larg realizarea peliculei inspirate din poveşti adevărate, ale primului val de emigranţi români din istorie: cei plecaţi la 1900 în Statele Unite, preponderent de pe teritoriul fostului Imperiu Austro-Ungar.

Premiera de la Cluj-Napoca, obiectivul realizatorilor încă dinaintea începerii filmărilor, va avea, astfel, o semnificaţie cu totul specială, atât pentru public, cât şi pentru cineaştii prezenţi în sală.

Actorii din rolurile principale, Olimpia Melinte şi Florin Penişoară, regizorul Luiza Pârvu, scenaristul Toma Peiu, producătorul şi scenograful Adriana Răcăşan, co-producătorul Mihai Penişoară şi producătorul asociat Dan Chişu vor fi prezenţi la întâlnirea cu publicul TIFF.

Tot în cadrul competiţiei Zilelor Filmului Românesc, spectatorii TIFF vor putea vedea alte două premiere absolute – „Să mori de dragoste rănită” (regia Iulia Rugină) şi „Kowalski” (regia Andrei Creţulescu) -, alături de „Plimbare” (regia Mihaela Popescu).

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. Anul acesta, TIFF Cluj-Napoca va avea loc între 30 mai şi 8 iunie, TIFF Bucureşti va avea loc între 10 şi 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 şi 29 iunie.

Foto cu O lume noua, Luiya Pârvu şi Olimpia Melinte – Cinemagia

03
/03
/23

În luna martie 2023, Institutul Cervantes din București va prezenta online o serie de filme excepționale ale regretatului regizor spaniol Carlos Saura, un cineast care a dobândit deja un loc de necontestat printre zeii cinematografiei, omagiu prilejuit de decernarea, în acest an, a Premiului Goya de Onoare. Toate titlurile vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României).

03
/03
/23

Apreciatele productii „Aferim!", „Inimi cicatrizate" și „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", semnate de unul dintre cele mai cunoscute nume ale cinematografiei româneşti, Radu Jude și scurtmetraje curajoase, semnate de tineri regizori, premiați pentru talentul lor, îi așteaptă pe telespectatorii TVR Cultural pe 4 martie, într-o nouă ediţie „Noaptea albă a filmului românesc".

02
/03
/23

La 35 de ani după lansarea primei părți și la doar 5 după ce a revenit în atenția tuturor cu partea a doua, „Moromeții 3” se filmează anul acesta în mai multe locații din țară.

01
/03
/23

Filmul „Proștii/ Fools”, producție cu participare românească, va fi lansat în cinematografele din România la sfârșitul acestei săptămâni, fiind distribuit de microMULTILATERAL. “Proștii” va rula în avanpremieră la București la Cinema Elvire Popesco în această seară de la ora 20:30.

28
/02
/23

„Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România”, festivalul dedicat cinematografiei italiene, revine în această primăvară cu a doua ediție, care va avea loc la București, Cluj-Napoca și Timișoara.

23
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială la Berlinale, filmul hibrid "Între revoluţii" (2023), de Vlad Petri, aduce împreună arhive din România şi Iran din perioada 1978-1990 şi imaginează un schimb de scrisori între două prietene din cele două ţări în acei ani.

17
/02
/23

Noile producții ale lui Lars Von Trier și Fatih Akin, filmele care au câștigat marile premii la festivalurile de la Veneția sau Locarno, dar și mult așteptatul Tár, cu Cate Blanchett în rolul principal, vor face parte din programul celei de a 22-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj-Napoca).