„O scrisoare pierdută“ de Ziua Națională a României
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-scrisoare-pierduta-de-ziua-nationala-a-romaniei/

Mesajul Teatrului Naţional din Timişoara cu ocazia Zilei Naţionale a României va fi exprimat prin cuvintele lui I.L. Caragiale, marţi, 1 decembrie, de la ora 18.00, când Teatrul Naţional va prezenta în transmisiune directă din Sala Mare spectacolul „O scrisoare pierdută“, regia artistică Ada Lupu Hausvater.

Un articol de Petre Ivan|1 decembrie 2020

Spectacolul va putea fi vizionat în live streaming pe site-ul www.tntimisoara.com, pe pagina de facebook  / Teatrul Național Timișoara și pe You Tube.

Ziua Națională reprezintă, prin însăși semnificația sa, un moment de întâlnire. Este o zi când avem cu toții șansa de a recrea spiritul care a schimbat destinul țării noastre pentru totdeauna.  

România modernă a dat lumii savanți, politicieni și artiști care au modelat istoria și cultura universală. Doctorul Nicolae Paulescu, cel care a descoperit ceea ce astăzi numim insulină; marele om politic Nicolae Titulescu, președinte al Ligii Națiunilor, obligat la exil; Constantin Brâncuși și grația infinită, atotcuprinzătoare a sculpturilor lui; geniul lui George Enescu – uriaș compozitor, pianist, violonist și dirijor pe care Europa l-a iubit ca pe unul dintre marii săi artiști; Eugène Ionesco și oglinda conștiinței pe care teatrul lui o pune în fața lumii, pe toate continentele; spiritul înalt al unor filosofi ca Emil Cioran sau Constantin Noica; spiritul vizionar al medicului care a inventat vaccinul împotriva holerei, Ion Cantacuzino; Traian Vuia și numeroasele sale inovații aeronautice; dar și Ștefan Odobleja, întemeietorul psihociberneticii și al ciberneticii generalizate, marele gerontolog Ana Aslan sau Mircea Eliade și Ioan Petru Culianu, doi dintre cei mai importanți istorici ai religiilor pe plan mondial – sunt doar câteva dintre personalitățile îndreptățite la memoria noastră, doar câteva dintre geniile care au demonstrat prin realizările lor că o națiune se construiește în primul rând prin educație și prin cultură. Și că educația și cultura sunt valorile care au pus și care au păstrat România pe harta lumii. Ziua Națională reprezintă o reverență pentru toți acești oameni de știință, artiști, istorici sau politicieni, și un moment de mândrie pentru istoria care ne definește ca națiune.  

De aceea, pentru Teatrul Național din Timișoara, Ziua Națională a României este o sărbătoare care ne solidarizează în jurul valorilor esențiale ale umanității: responsabilitate, asumare, generozitate, civism.

26
/05
/14

În această noapte, de la ora 23.10, pe TVR 2, cinefilii se pot bucura de un film premiat cu Palme d'Or, la Festivalul de Film de la Cannes, în urmă cu aproape trei decenii. Este vorba despre pelicula franceză Sub soarele lui Satan (SOUS LE SOLEIL DE SATAN, 1987)

26
/05
/14

MEMORIA CULTURALĂ Nu avea nimic din morga multor vedete, deşi câştigase destulă popularitate. Vorbea deschis, era prietenos, se mişca dezinvolt. Ştefan Bănică (n. 11 noiembrie 1933, Călărași - d. 26 mai 1995) a urmat cursurile Liceului „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, unde i-a avut colegi pe Valeriu Grama şi pe Lucian Pintilie.

26
/05
/14

Cea de-a noua ediţie a Sibiu International Fringe Festival, dedicat tuturor proiectelor culturale independente, urmărind promovarea inovaţiei şi a libertăţii de creaţie, va avea loc între 1 şi 15 iulie, tema de anul acesta a evenimentului fiind "Libertate/ Freedom".

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.

26
/05
/14

TVR 2 difuzează luni, 26 mai, de la ora 19.30, musicalul „Sosesc de la Paris” (premiera tv: 1991), realizat de regizorul Cornel Popa după piesa lui Tudor Muşatescu, „Sosesc diseară”, scrisă în 1931, cu un an înainte de celebra „Titanic vals”.

24
/05
/14

Ultima dorință a lui Constantin I. Nottara a fost ca lumea să nu-l uite. Marele actor a jucat timp de 60 de ani, 800 de roluri, și a trăit într-o casă construită din banii strânși de colegii de la Teatrul Național. Locuința, devenită apoi muzeu memorial, riscă să fie vândută.

24
/05
/14

Filmele de la TIFF se văd la București între 10 și 19 iunie, într-o retrospectivă organizată la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și J’ai Bistrot.

24
/05
/14

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a primit diploma pentru cel mai bun eveniment al anului în cadrul Galei Premiilor de Excelență a Hotel Tourism & Leisure Investment Conference

23
/05
/14

Actorii Daniela Nane și Istvan Teglas vor fi gazdele evenimentului caritabil Ghiozdănelul de vacanță, care va avea loc duminică, 1 iunie la cafeneaua La un ceai, situată în str. Luigi Cazzavillan nr 25.

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

23
/05
/14

În “Bani din cer”, Umorul e acasă. Aceasta este o comedie, o farsă dacă vreți, foarte contemporană. Așa cum au sesizat înțelepții încă de acum șase-șapte decenii banii au câștigat războiul cu zeii. Spectacolul se joacă în seara asta, de la ora 19.00, la Teatrul de Comedie.