„O scrisoare pierdută” și „Baiadera” în cadrul Seri de Operă Online
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-scrisoare-pierduta-si-baiadera-in-cadrul-seri-de-opera-online/

Opera Naţională Bucureşti transmite în cadrul Seri de Operă Online spectacolele „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu şi „Baiadera” de Ludwig Minkus.

Un articol de Liliana Matei|16 aprilie 2020

A doua zi de Paște, luni, 20 aprilie, ora 18:30 veți putea urmări înregistrarea spectacolului „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu, în regia lui Ştefan Neagrău, eveniment din 13 ianuarie 2013, iar joi, 23 aprilie, ora 18:30, spectacolul de balet „Baiadera” de Ludwig Minkus, regia și adaptarea coregrafică Mihai Babuşka, eveniment din 12 ianuarie 2019.

Prima scenă lirică a țării vine în întâmpinarea iubitorilor de operă cu spectacole difuzate online, în fiecare zi de luni și joi a săptămânii. „Ne dorim pe această cale, ca în această perioadă de grea încercare pentru toată lumea, să fim mai aproape unii de ceilalți prin muzică și cultură, pe care le susținem necondiționat”, se arată într-un comunicat de presă.

Înregistrările vor fi disponibile pe pagina oficială de Facebook a instituției, cât și în link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

O SCRISOARE PIERDUTĂ de Dan Dediu

Luni, 20 aprilie, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

(Trailer O scrisoare pierdută – Opera Națională București)

Compozitorul Dan Dediu și-a asumat dificila responsabilitate de a transforma piesa lui Ion Luca Caragiale, una dintre cele mai iubite creații din teatrul românesc, în muzică de operă. Înainte de toate, „O scrisoare pierdută” face parte din genul comediei așa că Dan Dediu a recurs adesea la efecte muzicale comice, care în același timp să susțină libretul. Astfel, în operă găsim citate muzicale din diferite zone, uneori chiar din folclorul românesc, menite să plaseze acțiunea în spațiu și timp și să aducă zâmbete publicului.

BAIADERA de Ludwig Minkus

Joi, 23 aprilie, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

(Trailer Baiadera – Opera Națională București)

Creat în 1877 de către Marius Petipa pe muzica lui Ludwig Minkus și pe un libret al coregrafului realizat împreună cu Serghei Kudekov, povestea din „Baiadera” dezvoltă o temă romantică, ce a însemnat în istoria baletului trecerea de la epoca romantică la epoca clasică.

Petipa s-a inspirat din moda epocii, dar a folosit propria sa estetică. Dacă pentru alcătuirea libretului a pornit de la poemul „Shakuntala” scris de poetul indian Kalidasa, „Regatul umbrelor” pare să fi fost inspirat de ilustrațiile lui Gustav Dore „Paradisul” lui Dante. Exotismul, ființele supranaturale precum silfidele, umbrele, se bucurau de mare popularitate, satisfăcând gustul epocii pentru feminitate idealizată, fantastică, eterică.

Regatul Umbrelor l-a făcut pe celebrul scriitor și critic de balet Clive Alexander Barnes să afirme: Dacă nu îţi place Baiadera, atunci chiar că nu îţi place baletul.

Opera Națională București va transmite săptămânal online două dintre cele mai îndrăgite spectacole din repertoriul instituției. Înregistrările vor fi redate în fiecare zi de luni și joi, începând cu ora 18:30 pe pagina oficială de Facebook a instituției, cât și în link-ul www.operanb.ro/operaonline,  accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

07
/02
/14

Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti a inaugurat anul trecut sala de spectacole „teatrelli – theatre, music & more”, în centrul Capitalei, în Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7, la câţiva paşi de Piaţa Romană. Ziarul Metropolis vă oferă două invitaţii duble la o întâlnire cu Radu Beligan!

07
/02
/14

Patru viori, două viole şi două violoncele, altfel spus trei instrumente de coarde şi opt muzicieni cu o foarte frumoasă carieră internaţională, rezidenţi la Zürich sau la Bucureşti, şi-au dat întâlnire într-un singur eveniment, recitalul extraordinar Brahms/Enescu.

07
/02
/14

Prezentat în premieră mondială în deschiderea Berlinale 64, The Grand Budapest Hotel va fi proiectat în premieră în România în deschiderea celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO, miercuri, 12 martie.

07
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de de 7 februarie s-a născut Charles Dickens, unul dintre cei mai importanți prozatori englezi? La vârsta de 12 ani, viitorul scriitor își vede tatăl închis, timp de trei luni, la închisoarea datornicilor, urmat și de restul familiei, care nu mai avea cu ce să se întrețină.

06
/02
/14

Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă marți, 11 februarie, ora 19:00 și miercuri, 12 februarie, ora 19:00, premiera spectacolului „Faust Exhausted”. Evenimentul va avea loc la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor.

06
/02
/14

Tablouri de Juan Gris, Pablo Picasso şi René Magritte au fost aprig disputate, la Londra, la o licitaţie organizată de Christie's, la care au fost doborâte mai multe recorduri, inclusiv cel pentru suma totală obţinută într-o singură seară de o casă de licitaţii - 212,7 milioane euro.

06
/02
/14

Centrul Cultural Casa Artelor sector 3 a colaborat cu peste 3.200 de copii și 650 de artiști. Instituţia a organizat anul trecut 14 evenimente culturale la care a colaborat cu peste 3.200 de copii și 650 de artiști, la care au participat peste 80.000 de spectatori.

06
/02
/14

Se tot joacă la Metropolis spectacolul „Tom si Jerry”, de Rick Cleveland, în regia lui Florin Piersic Jr., cu Florin Piersic Jr., Paul Ipate și Laurențiu Bănescu. În oraș se spune că e un spectacol care și-a atins limita de public. E fals, e nefondat: încă umple sala.

06
/02
/14

„Una dintre cărţile de memorialistică cele mai remarcabile şi mai frumoase din epoca modernă”, astfel cataloga Caroline Moorehead, biograf celebru şi jurnalist, Portretul unei familii turcesti. O poveste din Istanbului de altădată. Cartea scrisă de Irfan Orga a apărut în colecţia „Eseuri&Confesiuni” a Editurii Polirom.

06
/02
/14

Luni, 10 februarie, Transilvania Film vă invită la proiecţia filmului ”Nunta Muta” în regia lui Horaţiu Mălăele, o poveste la limita dintre fantezie si comedie, care surprinde însă tragediile provocate de dictatură.

05
/02
/14

CRONICĂ DE FILM Dacă ideea provocatoare din „Her” („Ea”) ar fi ajuns pe mâinile lui David Cronenberg, am fi avut probabil un film greut de uitat. Aşa, Spike Jonze nu oferă decât un film convenţional, în pofida semnalelor stridente că încearcă să fie altfel.