O vara foarte instabila – premieră mondială la Festivalul de la Varşovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-vara-foarte-instabila-premiera-mondiala-la-festivalul-de-la-varsovia/

Filmul O vara foarte instabila, în regia Ancăi Damian, a avut ieri premiera mondială în cadrul celei de-a 29-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia, fiind selectat în competiţia oficială a acestuia.

Un articol de Andrada Văsii|13 octombrie 2013

Filmul O vara foarte instabila, în regia Ancăi Damian, a avut ieri premiera mondială în cadrul celei de-a 29-a ediţii a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia, fiind selectat în competiția oficială a acestuia.

Este a doua oară când Anca Damian are un film prezent in competiția acestui festival, după „Crulic – Drumul spre dincolo“.

Stefan Laudyn, directorul festivalului, a declarat: „Mă bucur în mod special că am ocazia să mă reîntâlnesc cu cu regizori ai căror filme au fost prezente în competițiile anilor anterior – și aici mă refer la regizorul italian Uberto Pasolini cu Still Life, film care va deschide festivalul nostru, regizorul român Anca Damian cu filmul A Very Unsettled Summer/O vara foarte instabila și regizorul estonian IImar Raag, cu Love Is Blind”, notează Cinemaeuropa.org.

Festivalul Internațional de Film de la Varșovia va avea loc între 11-20 octombrie. Proiecțiile filmului românesc sunt programate în datele de 14, 17 și 18 octombrie, în prezența regizorului Anca Damian și a actrițelor Ana Ularu și Diana Cavaliotti. Pentru Marele Premiu vor concura 15 titluri din 13 țări.

O poveste de dragoste, în filmul O vara foarte instabila

Filmul vine după marele succes al titlului Crulic – Drumul spre dincolo (2011), care a strâns peste 25 premii si un număr impresionant de participări internaţionale la festivaluri de film de prim rang, cum ar fi Locarno, BFI London Film Festival, Pusan sau Annecy. Crulic a fost lansat pe marile ecrane în România şi în ţări precum Polonia, Republica Cehă, Slovenia, Franţa, Italia, Germania, Spania, Belgia, Ungaria, Estonia, Argentina sau Canada.

Filmul vorbit aproape integral în limba engleză spune povestea lui Daniel, un scoțian care, dintr-un joc de-a ficțiunea, e prins între doua femei, între dragoste și pasiune.

O vara foarte instabila Anca Damian - regizor

Anca Damian, regizorul filmului O vara foarte instabila

Ziua foarte călduroasă și perturbațiile atmosferice violente din timpul nopții marchează fundalul acestei povești urbane, plasată într-un oraș continental. Un film despre viața pe care o trăim chiar în acest moment.

În rolurile principale sunt actorii: Ana Ularu (Hârtia va fi albastră, Periferic, The Borgias, Sunt o babă comunistă, Serena) , Jamie Sives (Urzeala tronurilor, Clash of the Titans, Valhala Rising, Wilber Wants to Kill Himself, Triage), Diana Cavaliotti (Amintiri din Epoca de Aur, Intâlniri încrucisate, Restul e tăcere), Kim Bodnia (Pusher, Love Is All You Need).

Citiţi şi: Un nou film de Anca Damian, la cinema

O vara foarte instabila este o coproducţie Romania/Cehia/Suedia/Marea Britanie fiind produs de Aparte Film (România) şi Maur Film (Cehia), în coproducție cu Filmgate şi Film I Vast (Suedia), Faction North (Marea Britanie), Studio Video Art (Romania), Abis Studio, Sharf Studio cu sprijinul Ministerului Culturii din România și Cehia, cu sprijinul financiar al GoodYear şi cu participarea HBO Romania, BBC și DR Broadcasting.

Info:

Premiera filmului va avea loc în data de 1 noiembrie în cinematografele din întreaga ţară.

Foto credit: O vara foarte instabila

 

16
/10
/14

Regizorul Radu Gabrea este omagiat la New York, în cadrul evenimentului “RADU GABREA Retrospective” organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, New York și în colaborare cu prestigiosul Tribeca Cinemas, în perioada 17 – 19 octombrie.

16
/10
/14

Actrița Bérénice Bejo, nominalizată la Oscar și Globul de Aur pentru rolul din The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest. Ea va lua parte la premiera filmului The Search, alături de regizorul Michel Hazanavicius, și se va întâlni cu publicul român pe 25 octombrie, de la ora 12.00, la Cinema Elvira Popescu

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).