„O zi întreagă împreună”, invitație într-o poveste
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-zi-intreaga-impreuna-invitatie-intr-o-poveste/

Galeria Anca Poteraşu împreună cu Asociaţia Română de Artă Contemporană (ARAC) anunţă deschiderea expoziţiei „O zi întreagă, împreună / One Day Together” semnată de artistul Zoltán Béla. Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 4 mai începând cu orele 19:00, pe Strada Popa Soare 26.

Un articol de Liliana Matei|29 aprilie 2022

„În picturile realizate în ulei pe pânză prin transfer și în instalațiile in situ ale lui Zoltan Béla ne regăsim într-un spațiu împărtășit de amintiri între el și fiica sa cea mai mică, a cărei joacă este de abia la început, în parcurile publice din București. În picturile sale ne putem imagina ușor copilăria lui din cartierul natal din Baia Mare, în timpul de joacă pe un câmp cu leagăne și tobogane metalice, acum scoase din uz și abandonate. În alte parcuri, în zilele noastre, alți copii se joacă în balansoare din plastic, pe covoare de tartan unde nu se mai julesc la genunchi…

Tehnica monotipiei în transferul contururilor pe pânză pare să redea tocmai această recuperare și re-analizare pe care artistul o încearcă adesea în lucrările sale, fie prin picturi, fie prin obiecte.

Suprafața unei experiențe devine în timp un spațiu comun, un fond colectiv de trăiri în care materialele și texturile devin repertorii bogate de afect.

Expoziția „O zi întreagă, împreună” ne conectează în cele din urmă la acele spații în care am învățat cum să coexistăm – conflictuali, generoși, posesivi sau răbdători. Zoltan Béla ne conduce în propriile amintiri unde spațiul nostru de joacă – parcul / groapa de nisip / curtea din spatele casei/ strada dintre blocuri, este reprezentativ fie pentru spații de manifestare a libertății și a imaginației, fie, dimpotrivă, ilustrativ pentru situri ale supravegherii și monitorizării constante, al mediilor controlate pentru unde ne manifestăm umanitatea – țipând și plângând cât putem de tare pe drumul nostru către maturitate”, scrie curatorul Cristina Stoenescu.

Zoltan Béla (n. 1977) a absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj după ce a studiat ceramica în Baia Mare. Picturile sale provin adesea dintr-un spațiu al amintirilor personale, imagini pe care le modifică, le transpune pictural și le asociază cu alte elemente pentru a ajunge la compoziții ce conectează trecutul în prezent. Lucrările sale se situează între abstract și figurativ, construcție și improvizație, între suprafața pânzei și crearea unui spațiu narativ dincolo de aceasta. Încorporând obiecte găsite, Zoltan Béla întreține un dialog hibrid între ready-made și upcycling, o refolosire a obiectelor utilizate în instalații de artă, stabilind un raport direct între sculptură și pictură ce derivă dintr-o curiozitate față de cotidian și o înțelegere aprofundată a texturii și materialității.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

16
/01
/24

Prima lună din an aduce încă cinci contexte în care compania independentă de teatru Vanner Collective deschide discuții despre teme ale zilelor noastre, prezente în tot ceea ce ne înconjoară și despre care nu e ușor mereu să vorbim: depresia și mecanismele construite pentru a merge mai departe cu ea, comunicarea cu sens, eco-anxietatea, moștenirea pe care o ducem și modurile în care ne limitează, fricile, vulnerabilitățile și superputerile fiecăruia dintre noi.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.