Oana Pellea şi Amza Pellea vor primi premii de excelență la festivalul Comedy Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/oana-pellea-si-amza-pellea-vor-primi-premii-de-excelenta-la-festivalul-comedy-cluj/

Oana Pellea şi Amza Pellea vor primi premii de excelenţă. Actorul Amza Pellea va fi distins, post-mortem, cu un Premiu de Excelenţă, iar Oana Pellea va fi premiată pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca sa.

Un articol de Andrada Văsii|16 septembrie 2013

Oana Pellea şi Amza Pellea vor primi premii de excelență. Actorul Amza Pellea va fi distins, post-mortem, cu un Premiu de Excelenţă, iar Oana Pellea va fi premiată pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca sa.

Ceremonia va avea loc la Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, care se va desfaşura între 11 şi 20 octombrie la Cluj-Napoca.

Organizatorii Comedy Cluj au declarat că, un Premiu de Excelenţă îi va fi acordat post-mortem lui Amza Pellea, drept recunoaştere pentru întreaga activitate şi sprijinul pe care actorul l-a adus de-a lungul carierei sale la construcţia comediei româneşti.

Oana Pellea va fi premiată pentru curaj

Un alt premiu îi va fi oferit Oanei Pellea, ca mulţumire pentru ,,curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca depusă de-a lungul vieţii artistice pentru ca teatrul şi filmul românesc să fie recunoscute şi apreciate internaţional”.

Citiți și Oana Pellea: „Decât să mă uit la TV, mai bine mă înjur singură“

Premiile vor fi decernate în 18 octombrie, în cadrul unui eveniment care va începe la ora 19.00, la Cinema Victoria. Decernarea premiului va fi precedată de proiecţia filmului ,,I Really Hate My Job” (regia Oliver Parker), în care Oana Pellea joacă alături de nume sonore ale filmului internaţional: Shirley Henderson, Neve Campbell şi Danny Huston.

Oana Pellea-VOCEA UMANA_Foto_Maria-Stefanescu4

Oana Pellea va fi premiată pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca sa.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj se va desfăşura, în perioada 11-20 octombrie, la Cluj-Napoca şi va cuprinde peste 100 de filme din 35 de ţări şi evenimente conexe (workshop-uri, expoziţii, piese de teatru).

La ediţiile precedente ale Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj au fost laureaţi cu Premiul de Excelenţă – distincţie acordată pentru contribuţia adusă la dezvoltarea cinematografiei (şi comediei) româneşti – actorii Marin Moraru şi Tora Vasilescu (2009), regizorul Geo Saizescu şi actorul Sebastian Papaiani (2010), actriţa Draga Olteanu Matei (2011) şi actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele (2012).

Doi mari actori

Unul dintre cei mai mari actori din cinematografia românească, Amza Pellea s-a născut în 7 aprilie 1931, la Băileşti. Un reprezentant al promoţiei de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, la Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii consacraţi ai scenei româneşti.

Filmografia lui cuprinde 50 de titluri, dintre care cele mai cunoscute sunt rolurile din „Nea Mărin Miliardar” (1981) (care va rula în cadrul festivalului), ,,Mihai Viteazul” (1970), ,,Neamul Şoimăreştilor” (1965), ,,Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), ,,Imposibila iubire” (1983), ,,Osânda” (1976), ,,Nemuritorii” (1976) etc. Marele actor a murit în 12 decembrie 1983, la Bucureşti, la vârsta de doar 52 de ani, fiind înmormântat în cimitirul Bellu.

Oana Pellea s-a născut în 29 ianuarie 1962, în Bucureşti. Actriţa a studiat la Academia Română de Teatru şi Film şi a terminat studiile în promoţia 1984, la clasa profesorului Sanda Manu. A fost actriţă la Teatrul din Piatra Neamţ, apoi a jucat pe scena Teatrului Bulandra şi a participat la numeroase turnee în America de Nord, America de Sud, Japonia şi Europa. Din 1999, Oana Pellea este liber profesionistă.

Performanţele sale au inclus, printre altele, rolurile Maşei din ,,Trei surori” a lui Cehov, dar şi al lui Lucius din ,,Iulius Cezar” de W. Shakespeare – pentru care i-a fost acordat Premiul Criticii Internaţionale pentru ,,Cea mai bună actriţă”.

Munca sa cinematografică include roluri în ,,Unde la Soare e frig” al lui Bogdan Dreyer, dar şi în filme regizate de Alexandru Tatos, Dan Piţa şi Stere Gulea. În 2006, a jucat alături de Clive Owen în filmul ,,Children of Men”, în regia lui Alfonso Cuaron, film nominalizat la premiile Oscar la trei categorii, notează Mediafax.

În 2007, a fost distribuită în producţia britanică ,,I Really Hate My Job”, regia Oliver Parker, şi în cea americană ,,Fire and Ice”, regia Jean-Christophe Comar (,,Pitof”). Cel mai recent rol al actriţei este cel din drama ,,Bibliothèque Pascal”, în regia lui Szabolcs Hajdu.

Foto credit: Digi 24 („Conversaţii esenţiale“) , Maria Ştefănescu (Teatrul Bulandra, spectacolul ,,Vocea Umană”)

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

14
/07
/16

La final de iulie, în plină vară, filmele scurte se mută sub cerul liber. Evenimentul Marele Picnic, adus la viață de ShortsUP, a ajuns la ediția a 3-a. Vineri, 29 iulie și sâmbătă, 30 iulie, de la ora 19.00, Grădina Botanică din București devine destinație de vacanță în mijlocul orașului și gazdă a două seri de filme scurte, muzică jazz, proiecții multimedia și ateliere.

14
/07
/16

Vara aceasta, copiii sunt aşteptaţi la Cinema City pentru a primi în dar Paşaportul de Cinema şi a porni într-o călătorie minunată în lumea filmului, vizionând producţii pline de emoţie şi veselie, precum: „În căutarea lui Dory”, „Epoca de Gheaţă: Ploaie de meteoriţi”, „Singuri acasă”, „Pete şi Dragonul” sau „Alice în Ţara Oglinzilor”.

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).