Odă pentru pace – un proiect EBU inițiat de Radio România Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/oda-pentru-pace-un-proiect-ebu-initiat-de-radio-romania-muzical/

Pe 10 martie, peste 50 de posturi radio de muzică clasică EBU (European Broadcasting Union) din Europa (şi nu numai) vor dedica timp preţios promovării păcii drept testament al spiritului uman. Acestea se vor uni într-o emisie comună a Simfoniei a 9-a de Beethoven.

Un articol de Petre Ivan|9 martie 2022

Inspirat de o inițiativă Radio România, membru EBU, această transmisie va putea fi ascultată în peste 30 țări în diverse momente ale zilei. Interpreții au fost selectați de către radiodifuzori cu ocazia acestei zile speciale.

Cristina Comandașu, redactor-șef Radio România Muzical și inițiatoarea proiectului:

„În vremuri grele, trebuie să ne amintim ce simbolizează binele din noi și pentru ce luptăm. Și ce simbol este mai potrivit decât Simfonia a 9-a a lui Beethoven – o capodoperă a creativității umane ce reunește noțiunile de frăție și pace? În ultimii 50 de ani, compoziția a reprezentat un imn al Uniunii Europene, care urmărește să sprijine fiecare viață umană, indiferent de persoană. Fie că ascultați întreaga simfonie sau doar ultima mișcare, veți fi conectați cu valorile ce stau la baza societății în care trăim și pentru care unii își pierd viața apărând-o.”

Radio România a implementat această inițiativă pentru a demonstra cum puterea radioului poate întări sprijinul păcii și cum poate crea o mișcare unită pe întregul continent.

Jean Philip De Tender, Director general adjunct și Director media al EBU declară:

„Prin inițiativa Radio România de a avea o transmisie comună a unui număr semnificativ de canale radio de muzică clasică, organizațiile radio EBU dovedesc încă o dată puterea muzicii de a aduce confort, compasiune și sprijin. Să construim o multitudine de legături între oameni, ascultători de radio și muzicieni din jurul lumii, stă în continuare la baza valorilor noastre de serviciu public.”

Comunicatul oficial EBU despre proiectul „Odă pentru pace – Stop războiului din Ucraina” poate fi accesat la  https://www.ebu.ch/music/ode-to-peace.

La Radio România Muzical, Simfonia a IX-a de Beethoven va putea fi ascultată integral în data de 10 martie, de la ora 10.00. Versiunea propusă este realizată în 1972 de Corul Academic Radio și Orchestra Națională Radio, sub bagheta lui Igor Markevitch, celebru dirijor născut la Kiev într-o veche familie de intelectuali ucraineni, devenit cetățean italian și francez, care a locuit în Elvetia si a fost luptător în rezistența italiană anti-nazistă în al doilea razboi mondial: un adevărat european. Soliști au fost Gheorghe Crăsnaru, Valentin Teodorian, Elisabeta Cartiş, Martha Kessler.

Tema din Simfonia a IX-a – Imnul Uniunii Europene va fi difuzată pe 10 martie și de Radio România Actualități (ora 11.15) și Radio România Cultural (ora 10.00).

Mai multe instituții muzicale s-au alăturat acestei inițiative și vor include tema Imnului Uniunii Europene în debutul concertelor lor din 10 martie: Filarmonicile din București, Brașov, Sibiu, Ploiești, Oradea, Cluj-Napoca și Opera Națională București.

Aceeași temă va putea fi ascultată în 10 martie pe întreg teritoriul României, în cadrul proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică” propus de Radio România Muzical în spații neconvenționale: hipermarketuri, mall-uri, sedii de firme, librării etc.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).