Odă pentru pace – un proiect EBU inițiat de Radio România Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/oda-pentru-pace-un-proiect-ebu-initiat-de-radio-romania-muzical/

Pe 10 martie, peste 50 de posturi radio de muzică clasică EBU (European Broadcasting Union) din Europa (şi nu numai) vor dedica timp preţios promovării păcii drept testament al spiritului uman. Acestea se vor uni într-o emisie comună a Simfoniei a 9-a de Beethoven.

Un articol de Petre Ivan|9 martie 2022

Inspirat de o inițiativă Radio România, membru EBU, această transmisie va putea fi ascultată în peste 30 țări în diverse momente ale zilei. Interpreții au fost selectați de către radiodifuzori cu ocazia acestei zile speciale.

Cristina Comandașu, redactor-șef Radio România Muzical și inițiatoarea proiectului:

„În vremuri grele, trebuie să ne amintim ce simbolizează binele din noi și pentru ce luptăm. Și ce simbol este mai potrivit decât Simfonia a 9-a a lui Beethoven – o capodoperă a creativității umane ce reunește noțiunile de frăție și pace? În ultimii 50 de ani, compoziția a reprezentat un imn al Uniunii Europene, care urmărește să sprijine fiecare viață umană, indiferent de persoană. Fie că ascultați întreaga simfonie sau doar ultima mișcare, veți fi conectați cu valorile ce stau la baza societății în care trăim și pentru care unii își pierd viața apărând-o.”

Radio România a implementat această inițiativă pentru a demonstra cum puterea radioului poate întări sprijinul păcii și cum poate crea o mișcare unită pe întregul continent.

Jean Philip De Tender, Director general adjunct și Director media al EBU declară:

„Prin inițiativa Radio România de a avea o transmisie comună a unui număr semnificativ de canale radio de muzică clasică, organizațiile radio EBU dovedesc încă o dată puterea muzicii de a aduce confort, compasiune și sprijin. Să construim o multitudine de legături între oameni, ascultători de radio și muzicieni din jurul lumii, stă în continuare la baza valorilor noastre de serviciu public.”

Comunicatul oficial EBU despre proiectul „Odă pentru pace – Stop războiului din Ucraina” poate fi accesat la  https://www.ebu.ch/music/ode-to-peace.

La Radio România Muzical, Simfonia a IX-a de Beethoven va putea fi ascultată integral în data de 10 martie, de la ora 10.00. Versiunea propusă este realizată în 1972 de Corul Academic Radio și Orchestra Națională Radio, sub bagheta lui Igor Markevitch, celebru dirijor născut la Kiev într-o veche familie de intelectuali ucraineni, devenit cetățean italian și francez, care a locuit în Elvetia si a fost luptător în rezistența italiană anti-nazistă în al doilea razboi mondial: un adevărat european. Soliști au fost Gheorghe Crăsnaru, Valentin Teodorian, Elisabeta Cartiş, Martha Kessler.

Tema din Simfonia a IX-a – Imnul Uniunii Europene va fi difuzată pe 10 martie și de Radio România Actualități (ora 11.15) și Radio România Cultural (ora 10.00).

Mai multe instituții muzicale s-au alăturat acestei inițiative și vor include tema Imnului Uniunii Europene în debutul concertelor lor din 10 martie: Filarmonicile din București, Brașov, Sibiu, Ploiești, Oradea, Cluj-Napoca și Opera Națională București.

Aceeași temă va putea fi ascultată în 10 martie pe întreg teritoriul României, în cadrul proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică” propus de Radio România Muzical în spații neconvenționale: hipermarketuri, mall-uri, sedii de firme, librării etc.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.