Oedipe vine de la Opera Naţională la Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/oedipe-vine-de-la-opera-nationala-la-festivalul-enescu/

Oedipe de George Enescu va putea fi vizionat joi, 26 septembrie, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului Adrian Morar, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Un articol de Andrada Văsii|23 septembrie 2013

Oedipe, de George Enescu, va putea fi vizionat joi, 26 septembrie, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului Adrian Morar, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Prezentat în premieră în ediţia trecută a aceluiaşi Festival, spectacolul „Oedipe” în regia Andei Tăbăcaru-Hogea, scenografia Vioricăi Petrovici şi coregrafia lui Răzvan Mazilu, aduce pe scenă, pe muzica lui George Enescu, întreaga viaţă a lui Oedipe, de la naştere până la tragicul sfârşit.

Prezenţă activă pe scenele lirice din România, binecunoscut publicului meloman şi recunoscut de critica de specialitate, Adrian Morar, care va dirija spectacolul „Oedipe” pentru prima dată la Bucureşti, face parte dintre artiştii ai căror carieră se află în plină ascensiune.

Citiți și Neagu Djuvara: „Ascultând pentru prima oară «Oedipe» a lui Enescu, n-am înţeles nimic“

Adrian Morar declara: „În cariera mea am parcurs multe partituri generale de operă, dar pot să afirm cu toată convingerea că partitura generală a operei Oedipe este cu totul aparte. Enescu a transmis către realizatori o concepţie fermă despre modul în care doreşte să i se interpreteze opera. Muzicienii acestei instituţii, de pe scenă şi din fosă, înţeleg pe deplin mesajul lui Enescu şi avem siguranţa unei realizări de înalt profesionlism.”

Distribuţie de excepţie pentru Oedipe

Baritonul Ştefan Ignat, unul dintre cei mai apreciaţi solişti ai instituţiei, va interpreta rolul titular al operei: „După un deceniu de interpretare a rolului Oedipe, timp în care am colaborat cu numeroşi dirijori şi parteneri de scenă în şase producţii diferite ale acestei opere, pot afirma că este cel mai complex rol de bariton din întreaga mea carieră. Oedipe este un personaj al tuturor timpurilor, iar povestea este încâlcită, fantastică și zguduitoare”.

Ştefan Ignat a fost ovaţionat pe scenele lumii în rolul Oedipe la Cagliari – Italia, Illinois – SUA, unde, datorită acurateţii muzicale, casa de discuri Albany Records editează un CD cu această capodoperă enesciană. Repertoriul său este variat, incluzând printre altele: Wotan din „Aurul Rinului” de R.Wagner, Scarpia din „Tosca” de G. Puccini, Jago din „Otello”, Nabucco din opera omonimă, Germont din „Traviata” de G. Verdi. De asemenea, baritonul Ştefan Ignat este apreciat şi în presa de specialitate.

Oedipe

Spectacolul Oedipe va putea fi vizionat în cadrul Festivalului Enescu

Parcursul operei „Oedipe” de George Enescu la Opera Naţională Bucureşti este strâns legat de cel al festivalului care poartă numele marelui compozitor. Stagiunea 1958 – 1959 a fost marcată de premiera naţională a acestei opere, la două decenii de la cea mondială de la Paris (1936). Spectacolul a fost prezentat în cadrul primei ediţii a Festivalul Internaţional „George Enescu”, la 22 septembrie 1958.

Echipa de realizatori era una de excepţie (dirijor: Constantin Silvestri, regia: Jean Rânzescu, decoruri: Roland Laub, costume: Ofelia Tutoveanu, maestru de cor: Gheorghe Kulibin, coregrafia: Gelu Matei). Indiferent de montările de factură diferită ale acestei opere, lucrarea reprezintă una dintre mărcile prin care Opera Naţională Bucureşti s-a prezentat de-a lungul timpului, în semn de consideraţie pentru cel mai mare compozitor român, George Enescu.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriţi-ne și pe Facebook!

Foto credit: Opera Națională din București, spectacolul Oedipe

28
/11
/17

“Muzica e cel mai fidel companion de-a lungul întregii vieţi.” - Mariana Nicolesco. Unanim recunoscută drept una dintre marile voci ale timpului nostru, soprana Mariana Nicolesco împlinește astăzi 69 de ani.

24
/11
/17

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” - Freddie Mercury. În urmă cu 26 de ani se stingea din viață legendarul lider al grupului Queen.

20
/11
/17

După un memorabil concert susținut recent cu Orchestra Națională Radio, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio miercuri, 22 noiembrie, de la ora 19.00, într-un recital alături de pianista Sînziana Mircea!

14
/11
/17

Anul 2018 începe cu o surpriză muzicală plină de magie, grație și energie debordantă. În 8 ianuarie, ora 19:00, Fundația Calea Victoriei organizează la Teatrul Național București Concertul Extraordinar de Anul Nou, avându-l de această dată invitat pe celebrul violonist elvețian Manrico Padovani.

12
/11
/17

Festivalul International EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește, în 2018, 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din Romania căruia Casa Regală i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.

10
/11
/17

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 18:30 premiera –eveniment ,,Iubire nesfârșită (Opus 73)” de Ludwig van Beethoven și ,,Sacre du Printemps” de Igor Stravinsky. Regia și coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella, coordonatorul artistic de balet al Operei Naționale București. Scenografia a fost creată de arhitectul Octavian Neculai, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

10
/11
/17

Astăzi, 10 noiembrie, începe Sibiu Jazz Competition, cel mai longeviv concurs internaţional de jazz din România. Anul acesta, pentru prima dată de la lansare, concursul se desfăşoară separat de Sibiu Jazz Festival, având identitate vizuală şi date de desfăşurare proprii.

10
/11
/17

Până în martie, anul trecut, nimeni nu putea înțelege această nedreptate a Hollywoodului: Ennio Morricone, cel mai influent și prolific compozitor de muzica de film, omul care a revoluționat muzica de film, a creat coloana sonoră a peste 500 de filme şi a compus peste 100 de melodii devenite clasice, să nu primească niciodată prestigioasa statuetă Oscar pentru o coloană sonoră.

08
/11
/17

În 2018 Festivalul Internațional EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din România căruia Casa Regala i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.

06
/11
/17

O echipă de cercetători din Polonia susţine că a rezolvat misterul morţii premature a compozitorului Frédéric Chopin - la vârsta de 39 de ani, după ce i-a examinat inima conservată timp de aproape 170 de ani într-un borcan cu coniac. Cauza morţii ar fi fost pericardita, o complicaţie rară a tuberculozei cronice.

27
/10
/17

O serie de imagini nemaivăzute cu John Lennon, datate în 1970, au fost descoperite de un bărbat într-un sertar abandonat al tatălui său, unde au rămas uitate timp de peste 30 de ani, pentru că proprietarul credea că nu au nicio valoare. Imaginile au ajuns la muzeul The Beatles Story din Liverpool, care le va expune începând din noiembrie.

27
/10
/17

Asociația Culturală Control N organizează duminică, 29 octombrie (între orele 18,30 și 22,00), la Palatul Știrbei din București (Calea Victoriei 107), Expoziția Multimedia DISCO BTT - Discotecile Perioadei Comuniste. Cei prezenți vor fi ospătați cu bere Azuga, Pepsi și multă muzică, promit organizatorii!

26
/10
/17

Festivalul Naţional de Teatru organizează o seară-eveniment „În memoriam Adrian Enescu”, ca semn de omagiu şi de preţuire a artei sale muzicale şi a personalităţii sale de mare anvergură spirituală.