Ofertă bogată de literatură autohtonă la Gaudeamus 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/oferta-bogata-de-literatura-autohtona-special-pentru-gaudeamus-2016/

Editura Polirom vine cu o ofertă impresionantă de literatură română la ediţia din acest an a Tîrgului de Carte Gaudeamus, continuîndu-şi astfel unul dintre cele mai importante demersuri editoriale: publicarea, difuzarea şi promovarea scriitorilor români contemporani, direcţie deschisă prin lansarea colecţiei „Ego. Proză” în anul 2004, continuată în 2007 cu lansarea proiectului editorial „Fiction Ltd.”, dar şi cu iniţierea, în anul 2008, a prestigioasei colecţii „Opere”, precum şi a seriilor de autor Polirom

Un articol de Petre Ivan|2 noiembrie 2016

Noi titluri Polirom semnate de cîțiva dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani – Varujan Vosganian, Gheorghe Săsărman, Bogdan Suceavă, Marius Oprea, Dan Alexe, Radu Pavel Gheo, Vasile Ernu, Matei Florian, Lavinia Braniște, Mircea Pricăjan – vor fi lansate la standul editurii din cadrul ediției cu numărul 23 a tîrgului Gaudeamus, care va avea loc la Complexul Romexpo, București, în perioada 16-20 noiembrie 2016.

FICTION LTD. la Gaudeamus 2016

Copiii războiului, un nou roman de Varujan Vosganian, ediție cartonată, un roman care reconstituie istoria României de la Al Doilea Război Mondial pînă la începutul anilor 2000. Copiii războiului va fi lansat la standul duminică, 20 noiembrie, ora 12.00.

Adevărata cronică a morţii lui Yeşua Ha-Nozri, de Gheorghe Săsărman, un roman care ne pune faţă în faţă cu un eveniment la care visează milioane de oameni, dar despre care puţini cred că ar putea fi şi real. O întrebare rămîne totuşi: „Ce-ar fi dacă…?”. Să fie vorba despre a doua venire a Mîntuitorului printre noi sau despre una dintre cele mai mari farse din istorie?

Republica, de Bogdan Suceavă, o reconstituire literară a evenimentelor din data de 8 august 1870, cînd a avut loc proclamarea furtunoasă a republicii în Ploieşti, pornind de la o varietate de surse, între care o scurtă scriere satirică, Boborul, a lui Caragiale, pe atunci tînăr copist la judecătoria din Ploieşti. Republica va fi lansat la standul Polirom de la Gaudeamus 2016: duminică, 20 noiembrie, ora 13.00.

Turma păstorului mut, de Marius Oprea, un roman care schiţează tabloul unei lumi în aparenţă normale, însă populată de idei şi scene dintre cele mai absurde. O lume pe care mulţi dintre noi o recunoaştem din viaţa de zi cu zi, care uneori ne înfurie, alteori ne distrează, dar care rămîne mereu aceeaşi. Lansare la standul Polirom de la Gaudeamus: duminică, 20 noiembrie, ora 12.30.

EGO. PROZĂ pentru fanii colecției și nu numai 

În punctul lui rebbe G., de Dan Alexe, douăzeci şi două de povestiri –  fiecare corespunzînd unuia din arcanele majore ale Tarotului, un volum care oferă, picătură cu picătură de licori precum „Scuipat de Lună” sau „Cîine de Armenia”, o nouă viziune asupra lumii de azi şi a limbii care ne vorbeşte. În punctul lui rebbe G. va fi lansat sîmbătă, 19 noiembrie, ora 15.00, la standul editurii.

Disco Titanic, de Radu Pavel Gheo, un roman cu adolescenţi maturizaţi traumatic într-o lume copleşită de puseuri naţionaliste sau localiste, o carte despre tandreţea şi cruzimea care se ascund în fiecare dintre noi. Lansare la Gaudeamus: sîmbătă, 19  noiembrie, ora 17.30.

Cexina Catapuxina, un nou roman de Matei Florian. La zece ani de la debutul editorial cu romanul Băiuțeii (Polirom, 2006), scris împreună cu Filip Florian, și la șapte ani de la publicarea primului său roman, Şi Hams Şi Regretel (Polirom, 2009), Matei Florian revine cu o nouă carte, îndelung așteptată de cititorii săi, Cexina Catapuxina, care va fi lansat la Tîrgul de Carte Gaudeamus sîmbătă, 19 noiembrie, ora 17.00.

Calitatea luminii, de Mircea Pricăjan, o lecţie despre acceptare şi asumare, despre redefinirea fericirii în cuplu şi despre cum conştiinţa de familie se dobîndeşte printr-un efort de voinţă. Lansarea romanului Calitatea luminii va avea loc vineri, 18 noiembrie, ora 15.30.

Interior zero, de Lavinia Braniște, care ne arată cît de ușor poate să treacă viața pe lîngă tine și cum alegerea căii mGaudeamusai sigure poate avea consecințe mult mai grave decît ți-ai putea imagina. Lansarea volumului Interior zero va avea loc vineri, 18 noiembrie, la ora 17.00.

EGO-GRAFII la Gaudeamus 2016

Mică trilogie a marginalilor. Bandiţii, de Vasile Ernu, un volum ce dezvăluie „în negativ” faţa ascunsă, fascinantă a proscrişilor şi felul în care e văzut raiul de către cei ce trăiesc în infern. Volumul Bandiții va fi lansat sîmbătă, 19 noiembrie, ora 15.30.

Cartea Românească, sub coordonarea Polirom

Năluca, un nou roman de Octavian Soviany, unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani publicați de Cartea Românească. Un roman de dragoste, cu toate ingredientele inerente genului: descrierea romantică, eseul sentimental, erotismul suav. Năluca va fi lansat duminică, 20 noiembrie, la ora 15.00, la standul Polirom.

Seria de autor dedicată scriitorului Gheorghe Crăciun

Seria de autor dedicată scriitorului Gheorghe Crăciun, unul dintre cele mai prestigioase proiecte editoriale Polirom-Cartea Românească, merge mai departe cu două noi titluri: Doi într-o carte (fără a-l mai socoti pe autorul ei). Fragmente cu Radu Petrescu şi Mircea Nedelciu și Imagini, litere şi documente de călătorie. Ediții îngrijite de Carmen Muşat şi Oana Crăciun. Volumele Doi într-o carte (fără a-l mai socoti pe autorul ei) și Imagini, litere şi documente de călătorie vor fi lansate la standul Editurii Polirom sîmbătă, 19 noiembrie, ora 12.30.

Programul complet de evenimente Polirom și Cartea Românească la Gaudeamus 2016, aici.

Foto: Gaudeamus 2016 – facebook

14
/08
/17

Cartea „Țara Vinului” (traducere din chineză de Luminița Bălan) a fost publicată la editura Humanitas Fiction în anul 2014.

14
/08
/17

Din clipa în care trece pragul grădiniței, copilăria fericită a micului Grégoire se transformă într-un adevărat coșmar. Chestiile sforăitoare cu care îl pisează educatorii și profesorii nu-i intră în cap orice-ar face, colegii își bat joc de el, iar părinții îl cicălesc și-l ceartă fără încetare.

11
/08
/17

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă sâmbătă, 12 august, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române spectacolul de muzică şi poezie Poeţi-Actori, Actori-Poeţi, un remember liric dedicat poeţilor-actori și actorilor poeţi Theodor Danetti şi Emil Botta.

10
/08
/17

Balena Albastră, roman semnat de Sebastian Lăzăroiu, a apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”. „Fiecare cuvînt e amintirea arderii unui neg de tuș. Și-n fiecare carte un sacerdot rotofei oficiază beat mariajul cu iluzia eternității. Cînd mă satur de minciuna vieții, scriu despre cealaltă viață. E singura garanție că nu scriu eu, că nu las așa nobilă îndeletnicire în seama mea, păcătosul.” (Sebastian Lăzăroiu)

08
/08
/17

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT anunță numele autorilor români care vor lua parte la sărbătoarea literaturii, în perioada 4-8 octombrie 2017, la Iași. La Casa FILIT publicul se va întâlni cu autorii Dan Alexe, Simona Antonescu, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuțitaru, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Mircea Mihăieș, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Mircea Pricăjan și Bogdan-Alexandru Stănescu.

26
/07
/17

Domnule Zografi, a trecut multă vreme de când vreau să vă scriu. Am motive strict literare, desigur, dar mai e ceva: Fizica. Aveți Fizica la bază, ceea ce, nu vă ascund, mă duce cu gândul la domnul Sabato.

24
/07
/17

Cartea „Călătoria diletanților (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproșabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.