„Om fără om (oriunde mă duc, numai de mine dau)”, spectacolul-lectură în memoria lui Valentin Nicolau
https://www.ziarulmetropolis.ro/om-fara-om-oriunde-ma-duc-numai-de-mine-dau-spectacolul-lectura-in-memoria-lui-valentin-nicolau/

Miercuri, 13 ianuarie, de la ora 19:00, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu aduc un omagiu scriitorului şi fondatorului Editurii Nemira, Valentin Nicolau (1960 – 2015), prin prezentarea spectacolului-lectură ce are la bază textul său, în cadrul Secţiunii de spectacole-lectură „Virgil Flonda” .

Un articol de Liliana Matei|12 ianuarie 2021

Evenimentul coordonat de regizorul Bogdan Sărătean îi are în distribuție pe actorii Viorel Rață, Mihai Coman, Florin Coșuleț, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Cătălin Neghină, Alexandru Malaicu, Raluca Iani și Veronica Arizancu. „Dedicăm spectacolul-lectură cu piesa de teatru «Om fără om (oriunde mă duc, numai de mine dau)» al lui Valentin Nicolau, memoriei prietenului Teatrului Național «Radu Stanca», Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Valentin Nicolau. Precizez că spectacolul a mai fost prezentat ca spectacol-lectură în 2015 la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, iar că marele nostru prieten a plecat spre stele în 13 ianuarie 2015.” – Constantin Chiriac, Director general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și Președinte al Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Lectura de miercuri, o metaforă cu iz mistic despre credință și suferință

Într-un bâlci al deșertăciunilor, într-un univers dantesc similar unui decor suprarealist al mizeriei și al cărnii în descompunere, o suită de personaje suferinde își caută propria umanitate. Cine cunoaște adevărul? Cine este cel care (se) amăgește? Încotro să cauți reperele și, mai ales, unde este Dumnezeu în toată această mascaradă a condiției umane? Piesa lui Valentin Nicolau este o parabolă, o metaforă cu iz mistic, despre credință și suferință, care interoghează nevoia intimă a omului de a se pierde într-un ideal absolut. Textul are la bază legenda Scăldătoarei Vitezda (Ierusalim) – lacul în care se pogoară un înger, iar primul om ce se scaldă în apa tulburată va fi vindecat. Opera transpune acțiunea la scară largă – toată lumea așteaptă o minune. Scena evenimentelor este una simbolică și universală, ancorată în realitatea imediată prin semnificații și interpretări. Problematica textului este una socială și, mai mult decât atât, una umană. Autorul creează o lume în care domnește boala și neputința, iar subiecții se hrănesc doar cu speranță, cu așteptarea vindecării. Legătura Om-Dumnezeu este cea pe care se clădește principala problematică a personajelor: își merită ei soarta, boala și moartea? Ne putem oare complace în concluzia că Dumnezeu e de vină pentru toate?

Valentin Nicolau (1960-2015) a fost scriitor, autor de dramă, proză, literatură pentru copii, poet, eseist, fondator al Editurii Nemira (1991) și al editurii pentru copii NEMI (2007). A avut o importantă activitate didactică (profesor asociat la Facultatea de Litere și Arte ULBS și profesor în cadrul UNATC) și în mass media. A fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune (2002), membru al Consiliului de Administraţie al EBU (European Broadcasting Union). În 1999 și 2000 este nominalizat la premiul UNITER. În anul 2000 câștigă Marele Premiu pentru dramaturgie din partea Ministerului Culturii și Cultelor pentru piesa „Ca zăpada și cei doi”.

Lecturile sunt prezentate gratuit online de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, începând din iulie 2020, în fiecare miercuri, de la ora 19:00, pe paginile de Facebook FITS, TNRS și Secția Germană a TNRS și pe canalul de YouTube al TNRS. Săptămânal actorii Naționalului sibian animă texte ale celor mai cunoscuți dramaturgi ai momentului, dar și canonici, precum: Neil LaBute, Molière, Ion Luca Caragiale ori Eugène Labiche. Evenimentele FITS și TNRS sunt difuzate online gratuit și pe paginile de Facebook ale partenerilor: Turnul Sfatului, Tribuna, Ora de Sibiu, Ora de Mediaș, Știri de Sibiu, Sibiu 100%, Mesagerul de Sibiu, Zile și Nopți, Sibiul în Imagini, Sibiul Azi, Sibiul Cultural, Centrul Cultural German, Forumul German Sibiu, Hermannstädter Zeitung, Forumul Cultural Austriac, Forum Hermannstadt.

PROGRAM SECȚIUNEA DE SPECTACOLE LECTURĂ „VIRGIL FLONDA”

IANUARIE 2021

Miercuri, 13 ianuarie 2021

Ora 19:00

„Om fără om (oriunde mă duc numai de mine dau)”, de Valentin Nicolau – prima parte, cu Viorel Rață, Mihai Coman, Florin Coșuleț, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Cătălin Neghină, Alexandru Malaicu, Raluca Iani, Veronica Arizancu, Bogdan Sărătean Spectacol-lectură coordonat de regizorul Bogdan Sărătean

Miercuri, 20 ianuarie 2021

Ora 19:00

„Om fără om (oriunde mă duc numai de mine dau)”, de Valentin Nicolau – a doua parte, cu Viorel Rață, Mihai Coman, Florin Coșuleț, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Cătălin Neghină, Alexandru Malaicu, Raluca Iani, Veronica Arizancu, Bogdan Sărătean Spectacol-lectură coordonat de regizorul Bogdan Sărătean

Miercuri, 27 ianuarie 2021

Ora 19:00

„Nu regret nimic”, de Székely Csaba – cu Cristian Stanca, Ioana Cosma, Liviu Vlad, Mihai Coman

Spectacol-lectură coordonat de actorul Mihai Coman

Foto: Costin Chesnoiu / TNRS

02
/02
/23

Conform UNICEF, performanța și adaptarea școlară a copiilor până în 10 ani este determinată de abilitățile sociale și emoționale dezvoltate până la vârsta de 6-7 ani. Într-un moment în care unul din 54 de copii se află în spectrul autist, necesitând încă din copilărie terapii lunare de până la peste 2,000 euro, o formă de terapie creativ-artistică vine să sprijine educația timpurie și îmbunătățirea calității vieții pentru copii neurodiverși și/sau cu dizabilități.

02
/02
/23

După relansarea Programului „Cantemir”, Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, dă startul înscrierilor la sesiunea din acest an a cunoscutelor programe de finanțare a traducerii cărților românești în străinătate: Translation and Publication Support Programme (TPS) și PUBLISHING ROMANIA. Cele două programe se adresează editorilor din afara țării și urmăresc facilitarea accesului la cultura română, prin sprijinirea traducerilor din autori români și a publicațiilor dedicate culturii și civilizației românești.

02
/02
/23

Institutul Cultural Român a lansat apelul la candidaturi pentru bursele ”Woodrow Wilson” care se vor desfășura în anul 2023. În cadrul acestui program, trei cercetători români vor primi câte o bursă în valoare de 14.000 de dolari, constând într-un stagiu de trei luni la Woodrow Wilson International Center for Scholars, din Washington DC.

01
/02
/23

Luna asta, la Teatrul Metropolis găsiți 13 spectacole în 22 de reprezentații. Care sunt nu doar tot atâtea ocazii de a avea o seară frumoasă, ci și povești de viață, emoții, gânduri și experiențe din cele mai diverse, care ne ating, ne mișcă și poate chiar ne schimbă cumva pe dinăuntru.

01
/02
/23

După succesul premierei oficiale cu „Cock” de Mike Bartlett, spectacol al Teatrului Stela Popescu în regia lui Tony Adam şi scenografia Mădălinei Mihai, avându-i în distribuţie pe Tudor Cucu Dumitrescu, Cristian Neacșu, Ioana Niculae, Cătălin Frăsinescu, o nouă reprezentaţie are loc pe 3 februarie, ora 19:00 la Teatrul Metropolis, Sala Olga Tudorache.

31
/01
/23

Radio România Cultural lansează a doua ediție a mesajului Rugă pentru pace, în cadrul Campaniei Viața într-o valiză, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război care a destabilizat o lume întreagă. Mesajul este citit tot de poeta Ana Blandiana, un simbol al libertății românești, scriitoarea care a transmis, în urmă cu un an, primul îndemn de pace printr-un scurt fragment din prefața cărții Ultimii martori de Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina și câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură.

31
/01
/23

Teatrul Coquette propune publicului la început de februarie patru spectacole de excepție: „Eu, Tu și copacul/Șah mat”, pe 4 de la ora 19.00, apoi „Doamne, ce zile minunate”, programat pe 10 la ora 19.00, iar pe 11 „Califul barză”, de la ora 11.00 și „Valsul hazardului”, de la 19.00.