„Rubedeniile” – și critica socială a lui Móricz Zsigmond, pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj!
https://www.ziarulmetropolis.ro/rubedeniile-si-critica-sociala-a-lui-moricz-zsigmond-pe-scena-teatrului-maghiar-de-stat-din-cluj/

În cadrul primei conferinţe de presă a anului organizată de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, creatorii spectacolului „Rubedeniile”, după romanul scris de Móricz Zsigmond, s-au întâlnit cu presa. Producţia regizată de László Bocsárdi va avea premiera duminică, 5 februarie, ora 19:00, pe scena mare a Teatrului în format studio.

Un articol de Ziarul Metropolis|2 februarie 2023

La conferința de presă organizată cu ocazia premierei, Gábor Tompa a subliniat că „Rubedeniile”, cel mai puternic roman de critică socială al lui Móricz, publicat în urmă cu mai bine de 90 de ani, este relevant și astăzi.

„Corupția, nepotismul, clasa conducătoare implicată în deturnarea de fonduri și scandaluri de corupție prezentate în roman pot deveni cu ușurință de actualitate; parcă trăim în continuarea directă a acestuia, și nu doar la noi în țară, ci în întreaga lume.”

În legătură cu actualitatea spectacolului, regizorul a adăugat că „pătrunderea în complexitatea poveștii ne poate ajuta să înțelegem mai bine vremurile în care trăim.” De asemenea, el a subliniat că a fost interesat în primul rând de tragedia protagonistului István Kopjáss, care este personajul cheie al poveștii și cu care recunoaște că se identifică: „Mă pot identifica cu el prin faptul că în el acționează o mulțime de forțe conflictuale: voința de a face ceva, dar și dorința de a avea o viață mai bună. Cum poți să realizezi ceva în viață și totuși să te poți privi în oglindă? Este o piesă extrem de importantă din punct de vedere moral și, evident, marea întrebare pentru mine a fost dacă este justă alegerea de a te ocupa de moralitate în zilele noastre și cât de interesat este publicul de acest lucru.”

Gábor Tompa

Gábor Tompa

Dramaturgul spectacolului, Ágnes Kali a declarat că regizorul a avut de la bun început „foarte clar în minte faptul că toată povestea se învârte în jurul personajului principal, Pista. În momentul în care am avut punctul de plecare, ne-a fost mai ușor să rescriem acest roman realist într-un timp și spațiu scenic în care atât personajele, cât și evenimentele apar în contextul poveștii lui Pista.”

Scenograful József Bartha a vorbit despre crearea spațiului pentru această producție ținând cont de intriga complexă a poveștii, cu multiple linii dramatice și scene care se desfășoară în mai multe spații. „Avem o perdea de franjuri și un covor, iar în acest spațiu sunt diverse piese de mobilier complet transparente, care se rostogolesc dinamic în așa fel încât putem vedea doar scheletul mobilierului. Din punctul meu de vedere, acestea pun și mai mult în valoare prezența actorilor, a corpului.”

Textul adaptat și spațiul minimalist definit de viziunea regizorului au necesitat și un stil de joc stilizat, actorii fiind ajutați de coregrafa Noémi Bezsán: „cu mișcarea scenică și cu părțile coregrafice am încercat să amplific jocul actoricesc în viziunea inventată de Laci, care tindea spre grotesc. Coregrafia are rolul de a ridica personajele din planul realist al poveștii, fără să le facă să fie niște inserții de dans detașate de structura spectacolului, ci să devină o parte organică a personajelor.”

Rolul principal al spectacolului „Rubedeniile” este interpretat de Gábor Viola, distribuţia fiind întregită de actorii Emőke Kató, Enikő Györgyjakab, Miklós Bács, Áron Dimény, Loránd Farkas, Attila Orbán, József Bíró, Éva Imre, Csilla Varga, Gizella Kicsid, Tamás Kiss, Zsolt Gedő, Gergő Bíró, Hunor Fazakas, Gergő Filep și Botond Tulogdi.

La realizarea spectacolului au contribuit: Ágnes Kali (dramaturgia), József Bartha (decorul), Zsuzsanna Cs. Kiss (costumele), Noémi Bezsán (coregrafia) și Tamás Bányai (consultant lumini).

Biletele pentru premiera spectacolului Rubedeniile din 5 februarie, precum și pentru reprezentanțiile din 6 și 15 februarie, pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului (în zilele lucrătoare, între orele 10.00 și 14.00) și online pe www.biletmaster.ro.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.