Omul perna – O nouă întâlnire în seria „ArtIntro“ la ICR
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-perna-o-noua-intalnire-in-seria-artintro-la-icr/

Astăzi, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38), la cea de-a doua întâlnire din seria „ArtIntro“, Maria Zărnescu, teatrolog şi profesor, va prezenta spectacolul Omul pernă, în regia lui Florin Ion Grigoraş. Reprezentaţia va fi precedată de discuţii cu publicul.

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2015

Considerat cândva „literatura celor care nu ştiu să citească“, teatrul nu este literatură, ci o artă sincretică. Dar care sunt artele care contribuie la acest sincretism? Ce este, de fapt, teatrul? Care este rolul său? De ce (să) mergem la teatru? Şi cum să-l înţelegem? – sunt câteva dintre întrebările la care va încerca să răspundă invitata Maria Zărnescu, prof.asoc.dr. la UNATC „I.L. Caragiale“ Bucureşti.

Omul Pernă este o producţie a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică  „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, Omul perna distinsă cu Premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Absolvenţilor 2013 şi cu Premiul „Trapa de lansare“ la Festivalul Naţional de Teatru Independent (FNTI) 2014.

Spectacolul are la bază piesa cunoscutului scriitor britanic Martin McDonagh, multi-premiată la începutul anilor 2000.

Acţiunea se petrece într-un stat totalitar, unde un scriitor este interogat de poliţie.

Motivul: conţinutul povestirilor sale. Intriga poliţistă, umorul negru, subiectul contemporan şi montarea au asigurat succesul acestui spectacol, jucat în spaţii independente din Bucureşti şi alte oraşe ale ţării.

Regizorul Florin Ion Grigoraş şi tinerii actori Rareş Andrici, Cosmin Dominte, George Lepădatu, Tudor Andronic reuşesc să treacă dincolo de tentațiile  moralizatoare, mizând nemijlocit pe emoţia spectatorilor.

Pentru rolul scriitorului Katurian, Rareş Andrici a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor la Gala Absolvenţilor UNATC şi Festivalul Teatrului Studenţesc „În culise“ 2013.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Omul perna – UNATC

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.