One World Romania: 50 de filme, master class-uri şi spectacole de teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/one-world-romania-50-de-filme-master-class-uri-si-spectacole-de-teatru/

Un atelier de film documentar, 50 de pelicule împărţite în cinci secţiuni, spectacole de teatru, un masterclass al cineastului polonez Marcel Łoziński şi un circuit turistic aparte, în centrul Bucureştiului, fac parte din programul celei de-a şaptea ediţii a Festivalului One World Romania.

Un articol de Petre Ivan|27 februarie 2014

Un atelier de film documentar, 50 de pelicule împărţite în cinci secţiuni, spectacole de teatru, un master class al cineastului polonez Marcel Łoziński şi un circuit turistic aparte, în centrul Bucureştiului, fac parte din programul celei de-a şaptea ediţii a Festivalului One World Romania.

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania se desfăşoară în perioada 17 – 23 martie, în Bucureşti.

Cele cinci secţiuni principale de anul acesta sunt „După 25 de ani”, „Rebeli pentru cauze”, „Statul strâmb”, „Clinica mass-media”, „Şi dragostea este un drept al omului” şi „Retrospectiva One World Romania 2014”, aceasta fiind dedicată regizorului Marcel Łoziński, iar în cadrul acesteia vor fi proiectate 10 dintre filmele sale, informează Mediafax.

Secţiunea „După 25 de ani”

cuprinde şase documentare recente care documentează şi revizitează perioada comunistă, un sfert de secol mai târziu, dar conţine şi un program de cinci scurtmetraje româneşti realizate în perioada 1963-1983 la studioul Sahia.

Secţiunea „Rebeli pentru cauze”

aduce în atenţia proaspăt revoltatului bucureştean exemple de activism neconvenţional din spaţiul ex-sovietic, dar şi două filme româneşti prezentate în premieră, care completează tabloul activismului contemporan: „Toamna românească”, de Matei Budes, şi „Bucureşti, unde eşti?”, de Vlad Petri.

Statul strâmb”

prezintă o selecţie de documentare despre variate cazuri de corupţie din toată lumea, inclusiv „Putin’s Games”, un film despre mita, corupţia, degradarea mediului şi violarea drepturilor omului din spatele recent încheiatelor Jocuri Olimpice de la Soci.

One World Romania

„Clinica mass-media”

încearcă prin şase filme – unele mai serioase, altele care tratează situaţia cu mult umor – să analizeze starea presei în momentul de faţă, în mai toate colţurile lumii. Filmele acestei secţiuni ridică întrebarea: există oare vreun antidot pentru intoxicarea, tabloidizarea cu orice preţ şi servilismul faţă de numeroasele interese politico-economice, practicate de o bună parte a mass mediei zilelor noastre?

„Şi dragostea e un drept al omului”

cuprinde patru poveşti despre relaţii neacceptate – de societate, de familie, de legile ţării în care trăiesc. Fiecare dintre filmele acestei secţiuni găseşte o formula cinematografică specială pentru a vorbi despre dragoste cu căldura şi delicateţe. Vor fi abordate problemele LGBT dintr-o altă perspectivă şi includerea într-o discuţie mai largă, notează Mediafax.

One World Romania

Informaţiile complete despre secţiuni, evenimente conexe, invitaţi şi lista completă a filmelor sunt disponibile pe site-ul oficial al festivalului: http://www.oneworld.ro.

Foto cu One World Romania – wikipedia

19
/04
/23

Profesioniști pasionați, care au contribuit semnificativ la realizarea unora dintre cele mai importante producții de film ale României, monteurii de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu și Mircea Ciocâltei vor fi omagiați la cea de-a XVII-a ediție a Premiilor Gopo. Contribuția lor va fi recompensată cu Premiul Special, oferit în cadrul evenimentul ce va avea loc pe 25 aprilie, la Teatrul Național ,,I. L. Caragiale’’ din București.

19
/04
/23

„Inocentul/ L'innocent”, filmul lui Louis Garrel, pe care starul cinematografiei franceze l-a scris, regizat și în care joacă alături de Roschdy Zem, Anouk Griberg și Noémie Merlant, este o comedie explozivă și plină de sensibilitate despre un jaf înfăptuit în familie. Filmul, inspirat de evenimente din viața autorului, a câștigat două premii César și va avea premiera în cinematografe din 21 aprilie, distribuit de Independența Film.

13
/04
/23

După premiera internațională a seriei Spy/Master (HBO Max), în februarie, la Festivalul internațional de film de la Berlin, producție în care interpretează unul dintre rolurile principale, Ana Ularu a avut de curând premiera The Power/Puterea (Amazon Prime), un serial de nouă episoade în care joacă alături de Toni Collette (The Sixth Sense, Little Miss Sunshine), John Leguizamo (Moulin Rouge, Romeo + Juliet), Auli’I Cravalho (Vaiana, Moana/Ralph rupe netu`) și Josh Charles (The Good Wife/Soția perfectă).

13
/04
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL ajunge anul acesta la cea de-a 20-a ediție ce se va desfășura între 14 și 20 august la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.

12
/04
/23

În luna mai, Warner TV transformă ziua de marți în ziua Rambo. În fiecare săptămână, celebrul personaj interpretat de Sylvester Stallone va avea parte de acțiune în filmele „First Blood”, „Rambo: First Blood Part II” și „Rambo III”.

06
/04
/23

American Independent Film Festival revine anul acesta la București cu cea de-a VII-a ediție, care va avea proiecții în sălile de cinema din București, între 21 și 24 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie, și proiecții în aer liber, între 23 și 25 iunie, la Roaba de cultură, în Parcul Herăstrău.

31
/03
/23

KineDok – programul internațional ce promovează filmul documentar în spații alternative – revine la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Pe 4 aprilie, de la ora 16:00, la Biblioteca Metropolitană București – Filiala Dimitrie Cantemir (Str. Viitorului nr. 52), prezentăm dezbaterea „Rolul bibliotecilor în activarea comunității locale prin film documentar”.