Oniric în alb și negru
https://www.ziarulmetropolis.ro/oniric-in-alb-si-negru/

Francezul Fabien Ghernati expune pentru prima oară în România. Expoziţia de la Bucureşti propune zece lucrări pe hârtie, în cerneală, pentru că artistul, arhitect francez, desenează ghidându-se după motto-ul „Azi cerneală, mâine mituri”.

Un articol de Liliana Matei|2 februarie 2022

Joi, 3 februarie 2022, orele 17:00 se deschide la ARTHUB / Grădina ARTHUB, strada Budișteanu nr.10, expoziția „Onirique Black and White”, Fabien Ghernati.

„Visul are multiple roluri și nu există o poziție unanim recunoscută și acceptată de oamenii de știință în ceea ce privește rolul său, unii cred că ne ajută memoria, că ne antrenează reflexele de supraviețuire, că funcționează ca remediu terapeutic sau ca sursă de inspirație. Undeva la intersecția tuturor acestor lucruri se plasează lucrările lui Fabien Ghernati, care amestecă suprarealist amintiri și simboluri în nouă portrete și un detaliu care declanșează această serie: un bărbat poate fi Frumoasa din pădurea adormită, serafim, mag, titan sau orice altceva din imaginarul nostru colectiv”, spune Daniel Kozak, curator și inițiatorul proiectului wiehie.org. „Este și o evadare din real, dar și o propunere de modele și valori pentru reprezentanții unei comunități aproape invizibile până în 1989 și marginalizate până acum în România.”

Liniile lui Ghernati sunt ferme, formele se decupează clar, dar ideile țin de un interpretabil care are de-a face mai degrabă cu suprarealismul. Este o grafică foarte alb negru, într-un registru magic, cu forme care vin din videogames, tarot-zodiac-ocultism, dar și de o erotică queer subtilă și puternică. Desenele lui Ghernati sunt provocatoare nu pentru erotismul lor, ci pentru asocierile pe care le propun.

Fabien Ghernati este primul artist care a răspuns invitației de a participa în proiectul wiehie.org – WE’RE HERE the Project în 2020, era deci firesc să fie și primul artist invitat cu o expoziție solo în seria de dialoguri vizuale pe care le propune proiectul în 2022.

27
/05
/22

Premiera oficială a spectacolului „Cancún” de Jordi Galceran, în traducerea Luminiței Voina-Răuț, cea mai recentă montare a regizorului Felix Alexa. Va avea loc vineri, 3 iunie, și sâmbătă, 4 iunie, de la ora 19:30, la Sala „George Constantin”.

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

25
/05
/22

Începând cu acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de-a XV-a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13–19 iunie, în București, pe Calea Griviței.

25
/05
/22

Mult-așteptata premieră a spectacolului „Richard al III-lea” după William Shakespeare, în regia lui László Bocsárdi, cu Sorin Leoveanu în rolul principal, va avea loc la finalul celei de a XIII-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, fiind o coproducție a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova și a Festivalului Internațional Shakespeare.

25
/05
/22

În această primăvară se aniversează 31 ani de la înfiinţarea a trei instituții de teatru... Teatrul Masca, Teatrul Excelsior și Teatrul Urmuz.... actualul Teatrul Metropolis.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

25
/05
/22

Leo Hussain, dirijor-principal invitat al Filarmonicii „George Enescu”, rămâne la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” , în zilele de joi și vineri, 2 și 3 iunie 2022.