Opera din Brașov: „Nunta lui Figaro”, online, pe 13 februarie
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-din-brasov-nunta-lui-figaro-online-pe-13-februarie/

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului MOZART se încheie sâmbătă, 13 februarie 2021, de la ora 18.30, cu binecunoscuta operă bufă „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart. Libretul a fost scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte, care a fost inspirat de comedia lui Beaumarchais – La folle journée ou Le mariage de Figaro. Premiera operei a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheater din Viena, cu Mozart însuşi ca dirijor. „Nunta lui Figaro” s-a reluat un an mai târziu, la Praga, unde s-a bucurat de un triumf răsunător.

Un articol de Liliana Matei|10 februarie 2021

„Nunta lui Figaro” explorează teritorii pe care mulți le-au găsit îngrijorătoare atunci când a fost scrisă, la mijlocul anilor 1780; ceea ce a dat de gândit a fost relația, adesea controversată, dintre clasele sociale. De aceea, piesa originală, a lui Beaumarchais, a fost interzisă de autoritățile din Franța, iar opera lui Mozart a creat nervozitate în rândul monarhiei austriece. Atât piesa, cât și opera fac distincție clară în ceea ce privește limitările impuse de rang și privilegii, arătându-ne că bunul simț poate învinge cu ușurință bogăția și puterea și că modestia autentică poate depăși aroganța nejustificată. Dialogul lui Da Ponte este subtil și meticulos stratificat – dar, în același timp, ingenios și antrenant. Muzica lui Mozart este bine realizată și extrem de sofisticată – dar și foarte melodioasă și contagioasă.

Acţiunea operei se petrece în castelul Contelui Almaviva, în Sevilla, în secolul al XVIII-lea. Desfăşurarea din „Nunta lui Figaro” este un lung şir de quiproquo-uri neprevăzute şi răsturnări de situaţie care fac din această operă o comedie spumoasă şi de succes. Contele Almaviva, săturat de anii de căsnicie cu Rosina, îi face avansuri menajerei Susanna, iubita lui Figaro. Contele vrea să împiedice căsătoria celor doi şi încearcă toate şiretlicurile. Încurcăturile se ţin lanţ, Rosina îi joacă şi ea o festă soţului pentru ca, în final, Contele Almaviva să-i ceară iertare în faţa tuturor, iar Figaro şi Susanna să îşi redobândească încrederea şi fericirea. Din distribuția spectacolului, fac parte soliștii: Laura Eftimie – Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța (Susanna), Marian Rește (Figaro), Valentin Marele (Contele Almaviva), Anda Pop (Contesa), Anca Panait (Cherubino), Sonia Hazarian (Marcellina), Ștefan Schuller (Doctorul Bartolo), Cristian Dicu (Don Basilio), Alina Ichim (Barbarina), Mugurel Oancea (Don Curzio), Paul Tomescu (Antonio), Andromeda Nemeș, Mariana Tomescu (Două fete tinere). Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu (Opera Națională București), iar regia artistică a spectacolului este semnată de Carmen Dobrescu. Scenografia și costumele sunt create de Rodica Garștea. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Asistent regie: Anda Pop. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Regie scenă: Silvia Papadopoulos.

Spectacolul va fi transmis, online, în direct, pe pagina de Facebook a Operei Brașov și pe canalul oficial de YouTube și va putea fi vizionat gratuit!

29
/07
/20

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al instituției în perioada 2012-2019.

21
/07
/20

Seara de deschidere cu Violoncellissimo a inaugurat cu succes pe 15 iulie Festivalul Internațional "Vara Magică", care a pus deja în vânzare biletele pentru toate concertele ce se vor desfăşura în fiecare miercuri şi joi, în Curtea Ateneului Român, până pe 27 august. În caz de condiţii meteo nefavorabile, concertele de miercuri şi joi vor fi reprogramate în cursul serii de vineri.

19
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 11 iulie 1937, la doar 38 de ani, murea la Hollywood cel care a marcat fundamental muzica clasică și cea de jazz din secolul XX, George Gershwin. Muzica lui este și astăzi la fel de proaspătă și incitantă ca acum un secol, iar opera „Porgy and Bess” dar și multe cântece ale sale sunt nelipsite din repertoriul actual.

16
/07
/20

Trupa byron revine la Sibiu pe 18 iulie pentru un concert acustic pe terasa Joyme Pub (Calea Dumbrăvii, 28-32). Se vor auzi atât piese de pe cel mai recent album al trupei – „Nouă”, lansat în toamna lui 2019 – dar și cântece pe care n-o să te abții să le fredonezi: „Cu capul în nori”, „Granița-n raniță”, „Masa pentru doi”, „Anima” sau ”Perfect”.

16
/07
/20

Opera Națională București, instituție publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” au din nou onoarea și bucuria de a fi alături de publicul drag printr-o serie de concerte în aer liber intitulate „Seri de Operă Estivale”. Accesul la concerte se va realiza cu minim o oră înaintea evenimentului, în condiții de siguranță și respectând normele în vigoare în contextul actual al pandemiei cu virusul COVID-19.