Opera din Brașov pune în scenă un dublu spectacol de Paşte
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-din-brasov-pune-in-scena-un-dublu-spectacol-de-paste/

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 18.30, la Sala Operei, Opera din Braşov prezintă un spectacol de Paşte, într-o distribuţie de excepţie, cu spectacolele „Cavalleria Rusticana“ şi „Paiaţe“.

Un articol de Andrada Văsii|22 aprilie 2013

Sâmbătă, 27 aprilie, ora 18.30, la Sala Operei, Opera din Brașov prezintă un spectacol de Paște, într-o distribuţie de excepție, cu operele „Cavalleria Rusticana“ şi „Paiațe“.

Cu puţin înaintea unei  sărbători atât de preţuită de români, Opera Braşov vă invită la o seară plină de spectacol. Astfel, spectatorii vor putea urmări „Cavalleria Rusticana“ şi „Paiaţe“, două titluri într-un singur spectacol. Autorii acestora sunt Pietro Mascagni şi Ruggiero Leoncavallo, doi compozitori exponenţi ai Verismului – ultima epoca romantică italiană.  Operele antemenționate sunt două  lucrări celebre care figurează în repertoriul curent al teatrelor de gen, mereu jucate în această formulă.

Povestea spectacolelor

Acțiunea din „Cavalleria Rusticana“ se petrece chiar în ziua de Paşte, la sfârşitul anilor 1890. Este principalul motiv pentru care a fost aleasă, acum, pentru un spectacol înaintea acestei mari sărbători religioase. Opera lui Mascagni, într-un singur act, are o temă, o idee comună: drama – care a fost şi va rămâne un crâmpei din viaţa reală.

Ce femeie îndură uşor chinul de a fi părăsită de bărbatul iubit, pentru o alta mai frumoasă, mai ademenitoare! Nici Santuzza din „Cavalleria Rusticana“, nu-l poate lăsa Lolei pe Turiddu. Îl pierde însă pentru totdeauna, în braţele morţii.

În „Paiaţe“ , Leoncavallo a dorit şi a reuşit să ofere spectatorilor o frântură din viaţa artiştilor care, dincolo de scenă, se confruntă cu  dureri şi  bucurii, aceleaşi cu ale publicului său.

Distribuția

„Cavalleria Rusticana“ şi „Paiaţe“,două titluri într-un singur spectacol cu invitați speciali –  dirijor: Giuseppe Carannante venit din  patria muzicii și tenorul Alfredo  Pascu de la  Teatrul de Operetă „Ion Dacian“ din București, alături de  artiștii Operei Brașov: Ioana  Margarit, Gabriela  Hazarian, Sonia Hazarian, Valentin Marele în „Cavalleria  Rusticana“.

Acestora li se alătură și : Ștefan  Ignat ( Opera Națională – București ), Alfredo Pascu, alături de  artiștii Operei Brașov: Anda Pop, Valentin Marele,  Adrian Mărcan, Liviu Iftene – în „Paiațe“.

Info:

Dirijor: Giuseppe Carannante

Regia: Cristian Mihailescu

Coregrafia: Nermina Damian

Preţ bilete: 20 lei și 10 lei pentru studenți, elevi și pensionari.

Biletele se vând  la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380

Program: marţi –vineri orele: 10.00 -17.00.

Foto credit: Opera din Brașov

17
/11
/15

Trompetistul american Miles Davis a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio. Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz cuprinde nume precum Louis Armstrong, Ella Fitzgerald şi Billie Holiday.

15
/11
/15

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

14
/11
/15

Muzică de Oscar, Tony pentru costume, și o nemuritoare poveste Disney. În această iarnă, Broadwayul vine la București să demonstreze că iubirea învinge întotdeauna. Spectacolele se vor juca în limba engleză, cu subtitrare în limba română (4-6 decembrie, Romexpo). 

12
/11
/15

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Mighty Business, iubitorii muzicii sunt invitaţi la un concert AG Weinberger, organizat cu ocazia lansării celui de-al 9-lea album discografic al artistului.

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

Julio Iglesias transmite condoleanţe românilor în urma incendiului din clubul Colectiv, precizând că România a fost întotdeauna în inima sa şi, de aceea, este îndurerat de această tragedie. Faimosul cântăreţ spaniol a susţinut mai multe concerte sold-out în România. În această vară, artistul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la spate, motiv pentru care ultimul său concert din Bucureşti a fost amânat.

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.

06
/11
/15

Unul dintre cei mai importanți pianiști români de jazz, Ion Baciu Jr., muzician stabilit în Suedia și aplaudat alături de cele mai cunoscute formații și soliști de jazz din țara sa de adopție - inclusiv alături de Stockholm Jazz Orchestra – este invitat să concerteze la Sala Radio.

05
/11
/15

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche propune publicului său, între 9 și 13 noiembrie, o serie de recitaluri solo ce vor pune în lumină famiile celor mai frecvent utilizate instrumente cu coarde ale muzicii baroce. Instrumentele protagoniste vor fi: harpe istorice, fidel, vioară barocă, viola d’amore, viola da gamba, clavecin, spinetă, clavicord, lăută, teorbă, chitară barocă. Recitalurile vor fi însoţite de explicaţii referitoare la construcția și întreținerea acestor instrumente, oferite cu plăcere publicului de către artişti.

05
/11
/15

Ediţia Jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 20 de ani de excepţionale succese, s-a desfăşurat într-un climat entuziasmant şi la cel mai ridicat nivel artistic. Aceste manifestări sunt considerate printre cele mai importante din lume, aşa cum scria recent şi marele cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei ţări pentru gloriile sale.

04
/11
/15

Paganini n-a cântat în România niciodată. Dar a fost faimos și aici, încă din timpul vieții; ziarele scriau despre el pe la 1836. Mai recent, magia muzicii sale a fost surprinsă de regizorul Mick Davis, la Teatrul Metropolis. Producția, care îl are pe Tudor Aaron Istodor în rolul principal, se joacă pe 8, 9 și 10 noiembrie.